Ιδιωτική ασφάλιση, αυτός ο ΞΕΝΟΣ!
Στον εύκολο στόχο τα βέλη της Κυβέρνησης
Την …“τιμητική της” είχε η Ιδιωτική Ασφάλιση τις τελευταίες ημέρες, καθώς με διάφορες αφορμές ήρθε στο προσκήνιο και στα χείλη εκπροσώπων της Κυβέρνησης αλλά και τις Αντιπολίτευσης.
Θα ήταν ευχής έργον οι αφορμές αυτές να ήταν θετικές αλλά, φευ, για να είναι θετικές, πρέπει να δημιουργούνται και όχι να προκύπτουν.
Η απόφαση της εταιρείας που διαχειρίζεται τη Softex να σταματήσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα άνοιξε τον κύκλο των δηλώσεων για την Ιδιωτική Ασφάλιση, με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να κατηγορεί τις ασφαλιστικές εταιρείες για την εξέλιξη αυτή. Τον ανερμάτιστο και ανακριβή ισχυρισμό του, ανασκεύασε μερικώς το Υπουργείο, αμέσως μετά από τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν. Δεν είναι όμως να απορεί κανείς πραγματικά…
Στη συζήτηση που ακολούθησε τις επόμενες ημέρες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τη Solvency II, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τα χείλη του ίδιου του Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, την άποψή του για την Ιδιωτική Ασφάλιση, την οποία και παραθέτουμε αυτολεξεί από την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του της 21ης Ιανουαρίου:
«(…) εξάλλου, συμφωνήσαμε και στο ιδεολογικό ότι ούτε αυτοί που υποστηρίζουν το νεοφιλελευθερισμό ούτε αυτοί που είναι ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό θεωρούμε τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών μια από τις μεγάλες νίκες του νεοφιλελευθερισμού και ότι είναι ένας αδύναμος κρίκος στις αγορές και για πολύ συγκεκριμένους λόγους, που ίσως θα τους πω και στην ομιλία μου στην ολομέλεια. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που έχουν να κάνουν με την πληροφόρηση, με συμμετρική πληροφόρηση, που κάνει πολύ δύσκολες αυτές τις αγορές έτσι κι αλλιώς, ακόμα και να είσαι νεοφιλελεύθερος. Αυτό το συμφωνήσαμε, άρα νομίζω μπορούμε να συνεχίσουμε (…)» .
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος αποφάσισε, για τον ελληνικό λαό, ότι δεν είναι σε θέση κανείς να αναζητήσει λύση στην Ιδιωτική Ασφάλιση. Τα λόγια του από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ήταν τα εξής:
«…Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομίζω ότι οι Έλληνες που μας βλέπουν από το σπίτι τους έγιναν σοφότεροι σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό. Αυτό, γιατί δεν ακούσαμε προτάσεις. Δεν είναι πρόταση, για παράδειγμα, ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι να γίνει δεύτερος και τρίτος πυλώνας, ιδιωτική και επαγγελματική δηλαδή ασφάλιση, όταν οι μισοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές του υποχρεωτικού συστήματος. Πού θα βρεθεί το περίσσευμα εισοδήματος σε αυτή τη φάση, για να γίνει ο δεύτερος και ο τρίτος πυλώνας;…».
Τουλάχιστον ο κ. Υπουργός αντιλαμβάνεται ότι η αύξηση των εισφορών που δρομολογεί είναι αδύνατον να πληρωθούν από μερίδα των πολιτών. Αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, καθώς καμία πραγματικότητα δεν είναι ικανή να τον αποσπάσει από την ιδεοληψία που τον διακατέχει σχετικά με την Ιδιωτική Ασφάλιση, που είναι αρκετά καλή για πολλά στελέχη του κόμματός του, αλλά όχι αρκετά καλή για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. «Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μια δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος. Όμως, θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα και όχι σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα (…) Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι, θα έχουν μια προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας».
Δεν ήταν λοιπόν ρητορικό σχήμα λόγου όταν ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στην Κυβέρνηση, η οποία ζήτησε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για το ασφαλιστικό, λέγοντας: «Θα έπρεπε να δώσετε και πραγματικά κίνητρα για την ανάπτυξη του τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής ασφάλισης, μία έννοια η οποία, προφανώς, και σας δημιουργεί απόλυτη αλλεργία»