Διαμεσολαβούντες
Θετικη η ΕΑΔΕ στις αποφάσεις της ΤτΕ για τους διαμεσολαβητές
Παρά τις ενστάσεις της σε συγκεκριμένα σημεία, η ΕΑΔΕ θεωρεί ότι οι Αποφάσεις 30,31/30-9-2013 της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ, που αφορούν τον Κανονισμό Συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και τη Ρύθμιση Θεμάτων Διοικητικής και Λογιστικής Οργάνωσης των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτές θα κριθούν κατά την εφαρμογής τους.
Πιο συγκεκριμένα, στο δελτίο τύπου, που εξέδωσε στις 18 Οκτωβρίου, αναφέρονται τα εξής:
«Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) έλαβε και διαβίβασε στα Σωματεία – Μέλη της, τις Αποφάσεις 30,31/30-9-2013 της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος περί Κανονισμού Συμπεριφοράς Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και Ρύθμισης Θεμάτων Διοικητικής και Λογιστικής Οργάνωσης των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων.
Οι αποφάσεις αυτές θα μελετηθούν, θα αξιολογηθούν και βεβαίως θα κριθούν κατά την εφαρμογή τους. Μας υποχρεώνουν όμως ταυτόχρονα να δεχθούμε, παρά τις ενστάσεις μας σε συγκεκριμένα σημεία, ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, επιχειρούν να θέσουν κανόνες δικαίου στη λειτουργία της Ασφαλιστικής Αγοράς και να συμβάλουν στη βελτίωση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας του θεσμού.
Η ΕΑΔΕ, από την έναρξη της διαδικασίας έκδοσης των σχεδίων αυτών, δραστηριοποιήθηκε στο έπακρο για την απόκρουση προτάσεων που καθιστούσαν τον Διαμεσολαβητή ένοχο εκ προοιμίου και υπόλογο έναντι των πάντων. Με την παρουσίαση των προτάσεών μας, μέσω Υπομνημάτων, αλλά και με την προσωπική και συνεχή παρουσία και συμμετοχή μας στις συναντήσεις που κληθήκαμε, αλλά και σε όσες προκαλέσαμε, πετύχαμε να αντιστρέψουμε τα τελικά κείμενα, ώστε να μην μείνουν σε έναν περιοριστικό έλεγχο του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή, αλλά να θέσουν για πρώτη φορά κανόνες ορθής λειτουργίας και συμπεριφοράς όλης της Ασφαλιστικής Αγοράς.
Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες Αποφάσεις αποτελούν ένα θετικό βήμα για την πορεία της Ασφαλιστικής Αγοράς προς το μέλλον.
Η σύγκριση με τα προηγούμενα Σχέδια αποδεικνύει περίτρανα ότι ο αξιόπιστος διάλογος με σεβασμό στους προβληματισμούς της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην ποιοτική ανάπτυξη της Αγοράς μας.
Η προσεκτική μελέτη των κειμένων, αναδεικνύει την πρόθεση ελέγχου της λειτουργίας των Ασφαλιστικών Εταιρειών με κανόνες, καθώς επιβάλει την ύπαρξη Κανονισμού Πωλήσεων και Εμπορικής Πολιτικής, που θα τίθενται υπ΄ όψιν της Τραπέζης της Ελλάδος, και θα περιλαμβάνουν, μεταξύ των άλλων :
α) Εξασφάλιση τήρησης ίδιων κανόνων για όλα τα Δίκτυα πρόσκτησης Ασφαλιστικών Εργασιών,
β) Σεβασμό στη σχέση Ασφαλισμένου και Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή,
γ) Απαγόρευση εκπτώσεων και πάσης φύσεως διαφημιστικών παροχών,
δ) Σεβασμό στις σχέσεις Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων και Ασφαλιστικών Συμβούλων,
ε) Διαφάνεια στην εμπορική πολιτική των Ασφαλιστικών Εταιρειών.
στ) Απάλειψη των εξοντωτικών οικονομικών προστίμων που εξομοίωναν την Ασφαλιστική εργασία με την Τραπεζική πίστη.
Τα ανωτέρω αποτελούν κάποια από τα ποιο σημαντικά σημεία που προσπαθεί να τακτοποιήσει η Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ με γνώμονα, όπως είναι φανερό, την ποιοτική ανάπτυξη της Ασφαλιστικής Αγοράς.
Οι Αποφάσεις 30 & 31 δεν ορίζουν τίποτα νέο στο θέμα είσπραξης και απόδοσης ασφαλίστρων, παραπέμποντας στον Ν. 400/70. Αντιθέτως όμως, επιχειρούν να επιβάλλουν την προείσπραξη των ασφαλίστρων από 1/1/2014.
Οι ενστάσεις μας στο θέμα αυτό ορίζονται από την πεποίθηση ότι δημιουργείται μία Αγορά δύο ταχυτήτων, καθώς επιχειρείται η επιβολή κανόνων προείσπραξης και απόδοσης εντός 7ημέρου μόνον στις Ελληνικές και Αλλοδαπές εγκατεστημένες Εταιρείες και όχι στις Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Π.Υ.).
Στα υπομνήματα μας επισημαίναμε την άνιση μεταχείριση και υποστηρίζαμε ότι οι συμβατικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών πρέπει να είναι ελεύθερες και να ορίζονται από τα συμβαλλόμενα μέρη, χωρίς νομοθετική παρέμβαση.
Ο περιορισμός που προέρχεται από τον 400/70 θα δημιουργήσει ανισότητα και ανακατανομή στην πίτα της αγοράς.
Επιπλέον η απόδοση των ασφαλίστρων εντός 7 ημέρου είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στην ρευστότητα και την επιβίωση των Συναδέλφων.
Απαίτησή μας είναι, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, που ευθύνονται κυρίαρχα για τις πρακτικές αυτές που εφηύραν και επέβαλαν, να δώσουν την λύση στους Συνεργάτες τους παρέχοντας μακροχρόνιους διακανονισμούς ή/και κάθε άλλου τύπου διευθέτηση των χρεών στις περιπτώσεις που δικαιολογημένα τούτο απαιτείται.
Η προσπάθεια των συλλογικών φορέων θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση δικαίων λύσεων που θα οδηγήσουν την Αγορά στην ήπια προσαρμογή.
Ξεκάθαρη θέση μας είναι και παραμένει, ότι η από κοινού προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων και ο ειλικρινής, χωρίς προκαταλήψεις διάλογος, μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την μεγιστοποίηση της Αγοράς της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας στο κοινωνικό σύνολο.
Το Δ.Σ. της ΕΑΔΕ».