Η GFIA τονίζει τον ρόλο των ασφαλιστών στους G20
Σε μια σειρά από συναντήσεις αυτή την εβδομάδα με τo αυστραλιανό προεδρείο των G-20, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA) ζήτησε από την G-20 να εξασφαλίσει ότι όλες οι διεθνείς πρωτοβουλίες ρυθμιστικών μεταρρυθμίσεων θα επιτρέπουν στον ασφαλιστικό τομέα να συνεχίσει να υποστηρίζει τους φιλόδοξους οικονομικούς αναπτυξιακούς στόχους που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G-20.
«Η GFIA χαιρετίζει την εστίαση της Αυστραλιανής Προεδρίας των G-20 στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τους φιλόδοξους στόχους της», δήλωσε ο κ. Frank Swedlove, πρόεδρος της GFIA, προσθέτοντας ότι «η βιώσιμη ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα, απαιτεί όχι μόνο την οικονομική ασφάλεια που προσφέρουν οι ασφαλιστές μέσω αποτελεσματικών μηχανισμών μεταφοράς κινδύνου, αλλά και οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις του κλάδου».
Στις συναντήσεις τονίστηκε ότι χωρίς την κάλυψη κινδύνου που παρέχουν οι ασφαλιστές, πολλές πτυχές της σημερινής κοινωνίας και της οικονομίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ από τα $186 δις των ζημιών που προκλήθηκαν από μείζονες καταστροφές το 2012, τα US $ 77 δισ, ή 41%, καλύφθηκαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες1. Ο ασφαλιστικός κλάδος είναι, επίσης, ένας από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο, με $ 26,8 τρις υπό διαχείριση κεφάλαια το 20122 και US $ 4,6 τρις νέα παραγωγή ασφαλίστρων που επενδύονται ετησίως3, γεγονός που τον καθιστά έναν σημαντικό κάτοχο κρατικών και εταιρικών ομολόγων.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείται και να ενθαρρύνεται η ικανότητα των ασφαλιστών να προσφέρουν μεταφορά του κινδύνου, συνταξιοδοτικά προϊόντα και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Η σύνδεση πρέπει πάντα να γίνεται μεταξύ των διεθνών ρυθμιστικών πρωτοβουλιών και των μακροπρόθεσμων στόχων ανάπτυξης της G-20», επεσήμανε ο κ. Swedlove, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος του καναδικού Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Ζωής και Υγείας.
«Πρέπει πάντα να δίνεται κάποιος χρόνος για την ανάλυση κόστους/οφέλους πριν από κάθε νέα ρύθμιση. Τυχόν ακούσιες συνέπειες πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά», επέμεινε ο κ. Swedlove, αναφερόμενος στις τρέχουσες εργασίες σχετικά με τα παγκόσμια κεφαλαιακά πρότυπα του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) και της Διεθνούς Ένωσης Ασφαλιστικών Εποπτών (IAIS), καθώς και στις εργασίες του ΟΟΣΑ σχετικά με τη φορολογία.
«Καθώς η FSB και IAIS σχεδιάζουν νέα παγκόσμια κεφαλαιακά πρότυπα –κάτω από την πίεση ενός εξαιρετικά φιλόδοξου χρονοδιαγράμματος– είναι σημαντικό ότι η έκθεση των ασφαλιστών στην αστάθεια της αγοράς δεν υπερεκτιμάται. Αυτή η τεχνητή αστάθεια θα μπορούσε να μειώσει την προθυμία των ασφαλιστών και την ικανότητά τους να επενδύουν μακροπρόθεσμα σε τομείς όπως οι υποδομές. Θα μπορούσε, επίσης, να έχει σημαντική επίδραση στη διαθεσιμότητα και την τιμή των ασφαλιστικών προϊόντων. Ο ασφαλιστικός κλάδος αναμένει από την αυστραλιανή Προεδρία των G-20 να εξασφαλίσει ότι υπάρχει κατάλληλος πολιτικός έλεγχος, πριν συμφωνηθούν οποιαδήποτε νέα παγκόσμια πρότυπα», δήλωσε εν κατακλείδι ο κ. Swedlove.
1. Swiss Re sigma study No.2/2013, “Natural and man-made catastrophes in 2012“
2. TheCityUK “Fund Management 2013”
3. Swiss Re sigma study No.3/2013, “World insurance in 2012”