Οικονομικά Μεγέθη

Η ACHMEA διπλασίασε τα λειτουργικά της αποτελέσματα το 1ο εξάμηνο 2015

Αύξηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων 101% πέτυχε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η ACHMEA, μητρική της Interamerican. Τα λειτουργικά αποτελέσματα του οργανισμού έφθασαν στα 285 εκατ. ευρώ, έναντι 142 εκατ. κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 272 εκατ. Στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνεισέφεραν όλες, ανεξαρτήτως, οι ασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου, τόσο στην Ολλανδία όσο και διεθνώς. Ταυτόχρονα ισχυροποιήθηκε περαιτέρω η χρηματοοικονομική θέση της ACHMEA, με τον δείκτη φερεγγυότητας (IGD) να διαμορφώνεται σε 225% στις ασφαλιστικές λειτουργίες, αυξημένος κατά 10%. Τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα έφθασαν στα 16,9 δισ. ευρώ (17 δισ. πέρυσι). Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 10,3 δισ. ευρώ, έναντι 9,8 κατά το περυσινό πρώτο εξάμηνο. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου, το στρατηγικό πρόγραμμα “Επιτάχυνση και Καινοτομία” της ACHMEA εξελίσσεται ικανοποιητικά, έχοντας φθάσει στο μέσο περίπου της τριετούς διαδρομής του με πρόοδο και στους τέσσερεις πυλώνες της ανάπτυξής του. Συγκεκριμένα, έχει επιτευχθεί βελτίωση:

  • του πελατοκεντρισμού, με βάση τη συνεχή επιμέτρηση της ικανοποίησης των πελατών
  • του ανταγωνιστικού κόστους, με περαιτέρω έλεγχο των δαπανών και εξοικονόμηση πόρων, με μείωση λειτουργικών εξόδων κατά 4%
  • των υπευθύνων αποδόσεων, με το νεοσύστατο Γενικό Ταμείο Συντάξεων να παρέχει μία ισχυρή θέση εκκίνησης για τον όμιλο στην αγορά των συντάξεων
  • της μεταβατικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, με αλλαγές στην οργάνωση και βασικούς άξονες την απασχολησιμότητα, τη ζωτική συμμετοχή και την κινητικότητα των εργαζομένων.

Ειδικότερα στις ασφαλιστικές δραστηριότητες, ο ολλανδικός ασφαλιστικός οργανισμός δίνει τον τόνο στην αγορά -πέρα από την υγεία- και στον συνταξιοδοτικό τομέα, με τη δημιουργία ενός Γενικού Ταμείου Συντάξεων με τη συνεργασία της θυγατρικής Centraal Beheer. «Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη μακρά παράδοση της ACHMEA ως συνεταιριστικού ασφαλιστή με εμπειρία εκπροσώπησης όλων των κατηγοριών συμφερόντων και στα συνταξιοδοτικά προϊόντα», τονίζεται σχετικά. Παράλληλα, ενισχύονται οι στενοί εμπορικοί και στρατηγικοί δεσμοί της ACHMEA με τη μέτοχο τράπεζα RABOBANK, καθώς σήμερα ένας στους τέσσερεις πελάτες της τράπεζας αγοράζει και ασφαλιστικά προϊόντα, με συνεχώς αυξητικές τάσεις.

Στον τομέα της υγείας, στην Ολλανδία, η μεταφορά της μακροχρόνιας υγειονομικής περίθαλψης στο σύστημα βασικής ασφάλισης υγείας και η άνοδος της χρήσης υγειονομικής περίθαλψης, καλύφθηκαν από την ACHMEA  σε σημαντικό βαθμό από την αξιοποίηση μέρους των αποτελεσμάτων του 2014, ενώ η κατ’ αποκοπή απελευθέρωση προβλέψεων απέφερε υψηλότερα αποτελέσματα για τον κλάδο υγείας.

Όπως επισημαίνει ο Willem van Duin, Πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της ACHMEA, συνεχίζεται η διαδικασία ομογενοποίησης και αυτοματοποίησης διαδικασιών και συστημάτων, καθώς και της ανανέωσης και αναζωογόνησης των υπηρεσιών προς τους πελάτες, με περισσότερες από 150 πρωτοβουλίες να έχουν τεθεί σε εφαρμογή, στο πλαίσιο της στρατηγικής εστίασης στην πελατοκεντρική καινοτομία.

Στη φωτ. ο κ. Willem van Duin, Πρόεδρος της ACHMEA, με τον κ. Γιώργο Κώτσαλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Interamerican.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας