Εταιρείες

Η φύση μας στέλνει μήνυμα κινδύνου. Η ΑΧΑ δεσμεύεται να κάνει το μήνυμα ακόμα πιο ηχηρό

Το COP21 (Cooperation of Partners) για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στο Παρίσι με συμμετοχή εταίρων από κυβερνήσεις, οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρείες σε ανώτατο επίπεδο. Στόχος της συνάντησης κορυφής είναι να επιτευχθεί μια νέα παγκόσμια συμφωνία που θα προβλέπει διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2oC. Η ΑΧΑ συμμετέχει ενεργά και έχει ήδη αναλάβει μία σειρά από ενέργειες για την κλιματική αλλαγή.

 

Η άμεση και έμμεση επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον παγκόσμιο πληθυσμό και την οικονομία κλιμακώνεται

Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έχουν ενισχύσει το μήνυμα για την υπερθέρμανση του πλανήτη και θεωρούν πιθανή την αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 2οC, γεγονός που θα πυροδοτήσει απρόβλεπτες εξελίξεις. Σήμερα είναι ήδη αντιληπτές οι άμεσες συνέπειες.

Η αλλαγή του κλίματος έχει άμεσο αντίκτυπο στα καιρικά συστήματα και συνδέεται με ακραία φαινόμενα, όπως καταιγίδες, πλημμύρες, τυφώνες και ξηρασίες. Τα τελευταία 50 χρόνια, η συχνότητα των καταστροφών που συνδέονται με καιρικά φαινόμενα έχει αυξηθεί πάνω από 5 φορές και το κοινωνικό κόστος έχει αυξηθεί πάνω από 10 φορές. Το συνολικό κόστος των κινδύνων που συνδέονται με την αλλαγή του κλίματος έχει υπολογιστεί στο 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο αυξάνεται σε 20% αν υπολογιστούν και οι παράπλευρες απώλειες.

Οι παράπλευρες απώλειες της κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνουν ένα πλήθος κινδύνων που σχετίζονται με την οικονομία, την κοινωνία, την υγεία, τις μετακινήσεις πληθυσμών και τη γεωπολιτική. Σχετικά παραδείγματα έχουν να κάνουν με τη διασπορά ασθενειών, καθώς οι καιρικές συνθήκες και οι πανδημίες γίνονται πιο απρόβλεπτες. Αντίστοιχα, μπορεί να προκληθεί αύξηση της μετακίνησης των πληθυσμών εντός και εκτός συνόρων (;) εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αύξηση του επιπέδου της θάλασσας και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όλα δε τα παραπάνω θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα των προϊόντων σίτισης.

 

Στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=XNeiw_OTZPA μπορείτε να δείτε video, στο οποίο η Valerie Masson-Delmotte (παλαιο-κλιματολόγος) και ο Jean Jouzel (κλιματολόγος, Nobel Ειρήνης 2007) μιλούν σχετικά με την κλιματική αλλαγή.

 

Στηρίζοντας την ακαδημαϊκή έρευνα κατανοούμε καλύτερα τι συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε

Στο πλαίσιο της αποστολής του να «προστατεύει» τόσο την κοινωνία ευρύτερα όσο και την οικονομία, ο κλάδος των ασφαλίσεων έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην πρόβλεψη και τη μείωση αυτών των κινδύνων. Συγκεκριμένα, η ΑΧΑ θεωρεί ότι ο ρόλος της ασφάλισης είναι να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και να μοιράζεται τη γνώση αυτή για υπάρχοντες και αναδυόμενους κινδύνους, με στόχο την οικοδόμηση μίας εύρωστης κοινωνίας.

Η ΑΧΑ στηρίζει έρευνες που σχετίζονται με κινδύνους κοινωνικο-οικονομικούς, υγείας και περιβάλλοντος, μέσα από το Ταμείο Ερευνών της. Μέχρι σήμερα είναι αρωγός 150 ακαδημαϊκών έργων που στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση και στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών κινδύνων, επενδύοντας πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ έως το 2018.

Επιπρόσθετα, φιλοδοξία του Ταμείου Ερευνών της ΑΧΑ είναι να υποστηρίζει την εμπλοκή της ακαδημαϊκής κοινότητας στον δημόσιο διάλογο. Η ενίσχυση της φωνής των ερευνητών είναι κρίσιμη στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή, καθώς στιβαρά στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, είναι εξαιρετικά κρίσιμα για να θεμελιωθούν οι μελλοντικές παγκόσμιες συμφωνίες.

Τον Ιούνιο του 2014 στο 6ο Ασιατικό Υπουργικό Συνέδριο για τη Μείωση του Κινδύνου καταστροφών στην Ταϊλάνδη, το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ διοργάνωσε μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο οποίο συμμετείχαν ερευνητές, άνθρωποι της Εταιρείας και εκπρόσωποι δημοσίων οργανισμών. Εκεί συζητήθηκαν τα τελευταία ερευνητικά ευρήματα για τη μείωση των κινδύνων από τις καταστροφές.

Την ίδια ώρα το Ταμείο Ερευνών έχει αναλάβει ρόλο ενημέρωσης προς το ευρύ κοινό για την ανάγκη να αναλάβουμε δράση σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Σε συνεργασία με επιστήμονες σχεδιάστηκε ένα ειδικό εργαστήριο προσομοίωσης διαπραγματεύσεων για το COP21, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές, ώστε να γνωρίσουν βιωματικά τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Τέλος, σε συνεργασία με το National Geographic τρεις ερευνητές που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ερευνών της ΑΧΑ μοιράστηκαν τη γνώση τους σχετικά με το «πώς μπορούν να προστατευθούν οι άνθρωποι από τα ακραία καιρικά φαινόμενα». Η διάχυση της γνώσης έγινε μέσα από συζήτηση με τον ερευνητή του NatGeo Jon Waterman, στη βάση των αποτελεσμάτων του τυφώνα Κατρίνα που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη.

 

Όλες οι χώρες δεν έχουν το ίδιο επίπεδο ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν τις καιρικές αλλαγές

Οι αυξομειώσεις των βροχοπτώσεων, το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελούν ήδη πραγματικότητα για πολλούς πληθυσμούς. Όλες οι χώρες, όμως, δεν είναι το ίδιο έτοιμες να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Όπως φάνηκε από τις πρόσφατες καταστροφές του τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες και τις πλημμύρες στην Ινδία και το Πακιστάν, οι πολίτες που έχουν τη μικρότερη οικονομική δύναμη είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το 2014, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας που έχει ο Όμιλος ΑΧΑ με την παγκόσμια ΜΚΟ CARE – αποστολή της οποίας είναι να υποστηρίζει πολίτες και οικογένειες στις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου – ξεκίνησαν 193 έργα με στόχο τη μείωση των επώδυνων αποτελεσμάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα σε 50χώρες. Στόχος είναι μέχρι το 2020 να προστατευθούν 50 εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες του κόσμου, θωρακίζοντας τις οικίες τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Για να γίνουν εύκολα αντιληπτά τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ο Όμιλος ΑΧΑ και η ΜΚΟ CARE δημιούργησαν μία Μαζική Ανοικτή Πλατφόρμα Εκπαίδευσης (Massive Open Online Course – MOOC). Εκεί ορίζεται με ακρίβεια η έννοια της κλιματικής αλλαγής, εξηγούνται οι συνέπειές της στην πράξη και εντοπίζονται πρωτοβουλίες που αφορούν ευάλωτους πολίτες σε όλο τον κόσμο.

 

Στο σύνδεσμο http://mooc.thinkovery.com/mooccare-eng/ μπορείτε να συμμετάσχετε στην πλατφόρμα!

 

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΧΑ, κ. Henri De Castries, δεσμεύτηκε να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην πράσινη ενέργεια και να αποδεσμεύσει την Εταιρεία από επενδύσεις σε πηγές ενέργειας που είναι επιβλαβείς προς το περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας