Διαμεσολαβούντες
Η ασφάλιση σεισμού θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική
updated 6/11/14
Η ημερίδα της CARPENTER TURNER & της AIR WORLDWIDE για την ασφάλιση σεισμού και τα Catastrophe Models
Με επιτυχία στέφθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η CARPENTER TURNER σε συνεργασία με την εταιρεία AIR WORLDWIDE, στις 29 Οκτωβρίου 2014, στο ξενοδοχείο Hilton.
Περίπου 100 συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εξέλιξη των μοντέλων υπολογισμού πιθανής ζημιάς από καταστροφικά γεγονότα (Catastrophe Models). Ενόψει της εφαρμογής του Solvency II, τα Καταστροφικά Μοντέλα έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον χώρο των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών παγκοσμίως.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάμβανε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της AIR-Worldwide, κ. Giovanni Garcia, τους κ.κ. Shane Latchman και Greg Talbot, διακεκριμένους ομιλητές από τον εξειδικευμένο οίκο AIR Worldwide, τον κ. Domenico Pennucci από τον στρατηγικό εταίρο της CT, Guy Carpenter, καθώς και τον κ. Christoph Bach από την αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re.
Από ελληνικής πλευράς, ενδιαφέρουσες πληροφορίες/αναλύσεις προσέφερε στην παρουσίασή του ο καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, κ. Παναγιώτης Καρύδης.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το realtime voting system, με το οποίο οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν οι ίδιοι σε ερωτήσεις που έθεταν οι ομιλητές, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεών τους.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση εάν πιστεύουν πως η ασφάλιση έναντι σεισμού θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική, το 84,30% των συμμετεχόντων απάντησαν θετικά, ενώ στην ερώτηση εάν οι ίδιοι ασφαλίζουν το σπίτι τους έναντι σεισμού, το 52,40% απάντησαν θετικά (τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν αναλυτικότερα σε μελλοντικό άρθρο).
Η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρόσφατης έρευνας, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την CARPENTER TURNER και τη Munich Re, αντικείμενο της οποίας ήταν να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των ερωτηθέντων όσον αφορά στην ασφάλιση και ιδιαίτερα στη διείσδυση της ασφάλισης σεισμού, σε μια κατ’ εξοχήν ευαίσθητη περιοχή όπως η Κεφαλονιά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 300 κατοίκων του νησιού, ενώ ακόμη 6.000 κάτοικοι προσεγγίστηκαν, οι οποίοι όμως δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές που έθεσε η ερευνητική ομάδα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της CARPENTER TURNER, κ. Αλέξανδρος Τέρνερ, παρουσίασε τα στοιχεία της έρευνας για τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους συνέδρους ότι το 48% των κατοίκων της Κεφαλονιάς αγνοούν την ύπαρξη ασφαλιστικού προϊόντος σεισμού.
Ο κ. Τέρνερ υπογράμμισε τη σημασία της επιλογής του καταλληλότερου μοντέλου εκτίμησης καταστροφικών γεγονότων και παρουσίασε στους εκπροσώπους των εταιρειών που συμμετείχαν στην ημερίδα, τις υπηρεσίες που προσφέρει η CARPENTER TURNER, τόσο για την επιλογή του κατάλληλου μοντέλου όσο και για την εξατομίκευση της επιλογής τους, μέσω του εργαλείου Model Suitability Analysis(MSA) της Guy Carpenter.
Το MSA δίνει στους πελάτες της Carpenter Turner τη δυνατότητα επιλογής συγκεκριμένων μοντέλων, ανάλογα με τα κριτήριά τους, και ως εκ τούτου συμβάλλει στη διαφοροποίηση αλλά και στην πιθανή μείωση των Solvency II κεφαλαίων, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του σεισμού.
Στην ημερίδα παρευρέθησαν εκτός από στελέχη της Ασφαλιστικής Αγοράς, μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος καθώς επίσης και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος.
{gallery}EKDILOSEIS/Terner-seismos-okt-14{/gallery}
Λεζάντες
0020 και 0156 Ο κ. Αλέξανδρος Τέρνερ.
0036 Στο βήμα, ο κ. Greg Talbot.
0057 Άποψη των συμμετεχόντων.
0062 Από αριστερά, οι κ.κ. Αλέξανδρος Τέρνερ, Shane Latchman, Greg Talbot και Giovanni Garcia.
1110 Στο βήμα, ο κ. Domenico Pennucci.
Έρευνα της Carpenter Turner για τον σεισμό στην Κεφαλονιά
48% δεν γνώριζαν ότι μπορούν να ασφαλίσουν το σπίτι τους για σεισμό!
Λιγότερο από έναν χρόνο από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς στην Κεφαλονιά, η Carpenter Turner φέρνει τα καταστροφικά συμβάντα ξανά στο προσκήνιο, με μια έρευνα στους κατοίκους του νησιού, προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα χρήσιμα για την ασφαλιστική βιομηχανία.
Και τα συμπεράσματα της έρευνας, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε στελέχη της αγοράς, σε ειδική εκδήλωση στις 29 Οκτωβρίου, ήταν πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, προκάλεσαν συζητήσεις και προβληματισμό.
Εντυπωσιακότερο ίσως όλων, το ποσοστό 48% των ερωτηθέντων που απάντησαν ότι δεν γνώριζαν ότι μπορούν να ασφαλίσουν το σπίτι τους για σεισμό. Χρειάζεται θάρρος και αυτοκριτική από την αγορά, για να επιχειρήσει να εξηγήσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό.
Σε πρώτη αντίδραση ακούσαμε εντυπωσιασμό και δυσπιστία, όμως, αυτό που σίγουρα δεν αμφισβητείται είναι η επιστημονική μέθοδος που ακολουθήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας. Το ποσοστό αυτό αποτυπώνει μια πραγματικότητα που θα πρέπει να μας προβληματίσει, ίσως ακόμα περισσότερο και από το επίσης υψηλότατο ποσοστό του 84% των κατοίκων που απάντησαν ότι δεν έχουν ασφαλίσει ποτέ την κατοικία τους. Αυτό, φυσικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες το γνωρίζουν αρκετά καλά: έχουν γνώση του πελατολογίου τους και γνωρίζουν ποιοι κίνδυνοι ασφαλίζονται, σε τι ποσοστό και σε ποιες περιοχές. Επίσης, όπως είναι λογικό, οι ασφαλιστικές προσδιορίζουν και τον κίνδυνο που επιθυμούν να αναλάβουν.
Η Κεφαλονιά και άλλες σεισμογενείς περιοχές δεν είναι ελκυστικός κίνδυνος για τις εταιρείες και ο μόνος τρόπος να ισοσκελιστεί το μέγεθος του κινδύνου, είναι να μπορέσουν οι εταιρείες να γράψουν παράλληλα κινδύνους και σε σημαντικά λιγότερο σεισμογενείς περιοχές, κάτι που φυσικά προϋποθέτει συντονισμένη προσπάθεια και ύπαρξη επιχειρηματικής στρατηγικής.
Άλλο αξιοσημείωτο εύρημα της έρευνας είναι ότι το 73% των ερωτηθέντων κατοίκων της Κεφαλονιάς δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζει το να ασφαλίσουν την κατοικία τους για σεισμό. Με δεδομένο ότι η εντύπωσή τους για το κόστος είναι υψηλότερη από ό,τι στην πραγματικότητα ισχύει –όπως αποτυπώθηκε και στην έρευνα–, εδώ προκύπτει ένα ισχυρό, ανεκμετάλλευτο επιχείρημα για τους ασφαλιστές που δραστηριοποιούνται στην επαρχία.
Αυτό, όμως, που θα έπρεπε να προβληματίσει ακόμα περισσότερο την αγορά είναι τα ευρήματα ως προς την περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών για σεισμό. Πρόκειται για την περίοδο 2002 – 2005, εποχή στην οποία, όπως θυμόμαστε, η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη του ευρώ και ο όγκος των τραπεζικών δανείων για την αγορά σπιτιών σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση. Ήταν, λοιπόν, οι τράπεζες που μέσω των δανείων υποχρέωσαν τους καταναλωτές να αγοράσουν την ασφάλιση σεισμού… και το επιβεβαιώνουν και τα ποσοστά των εταιρειών που πήραν τη μερίδα του λέοντος στα εν λόγω ασφαλιστήρια [Εθνική, ΑΧΑ (Alpha) και… Πειραιώς].
Κλείνοντας το παρόν σημείωμα και ενώ προετοιμάζουμε μια πλήρη και λεπτομερειακή παρουσίαση της έρευνας μέσα από τις σελίδες του περιοδικού, ας σταθούμε σε ένα πιο ενθαρρυντικό ποσοστό: 38% των ερωτηθέντων κατοίκων στην Κεφαλονιά θεωρούν πως η ασφάλιση κατοικιών για σεισμό θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική. Είναι σαφές ότι μια τέτοια απόφαση, καθαρά πολιτική, σκοντάφτει χρόνια τώρα στους ενδοιασμούς του πολιτικού προσωπικού και στην απροθυμία τους να συστήσουν μια οικονομική υποχρέωση που ο πολύς κόσμος θα θεωρήσει ως μια επιπλέον φορολόγηση.
Η σχετική συζήτηση παραμένει επίκαιρη στην Ελλάδα τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια. Απομακρυνόμενοι όμως λίγο από όσα ελάχιστα μπορούμε οι ίδιοι να ελέγξουμε και να επηρεάσουμε ως ασφαλιστική αγορά, μήπως, όπως ανέφερε και ο κ. Α.Turner, είναι η κατάλληλη στιγμή –και μέχρι η πολιτεία να πράξει ως θα έπρεπε– οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσεγγίσουν την ασφάλιση αυτή με τον ίδιο τρόπο που θα το έκαναν αν ήταν υποχρεωτική; Σε επίπεδο marketing, τιμολόγησης, προώθησης, συζήτησης και διαφήμισης, ας δοκιμάσει να κάνει η ασφαλιστική αγορά το πρώτο βήμα και ίσως οι καταναλωτές αλλά και η πολιτεία να ακολουθήσουν.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται, πάντως, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών. Σθεναρές αντιστάσεις, όπως είναι αναμενόμενο, προβάλλουν οι βιομηχανίες που δεν επιθυμούν να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, ενώ κύριο επιχείρημα των πολέμιων μιας τέτοιας ρύθμισης είναι ότι η υποχρεωτική ασφάλιση ενδέχεται να κάνει τους ανθρώπους να σταματήσουν να επενδύουν στην πρόληψη. Προβληματισμό όμως, όπως εκφράστηκε από την κα Μ. Αντωνάκη, Γενική Δ/ντρια της ΕΑΕΕ, προκαλεί και η παρατήρηση χωρών στις οποίες η υποχρεωτικότητα έχει θεσπιστεί, αλλά η ασφαλιστική διείσδυση παραμένει χαμηλή. Χαμηλή μεν, αλλά έχοντας ξεκινήσει από το 0 και με σταθερά αυξητικές τάσεις, όπως και η ίδια συμπλήρωσε.