Άρθρα
Εποπτεία και Ρυθμίσεις: Σύμμαχος ή τροχοπέδη;
Με επίτιμο προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Gabriel Bernardino, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), και την καθιερωμένη εκπροσώπηση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης –στα πρόσωπα των κ.κ. Κ. Μητσοτάκη και Γ. Σταθάκη αυτή τη φορά–, η ΕΑΕΕ διοργάνωσε, στις 14 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, εκδήλωση με θέμα: «Η Εποπτεία Εγγυητής της Αξιοπιστίας της Ασφαλιστικής Αγοράς».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης
και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου, με τις παρουσίες του κ. Σπύρου Ζάρκου,
Διευθυντή της Δ/νσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιου Σκορδά, να ξεχωρίζουν.
Οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και Γιώργος Σταθάκης, Βουλευτής, Επικεφαλής Τομέα Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησαν στην ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος, διαφώνησαν για όλα τα υπόλοιπα και οι ομιλίες τους ούτε κατάφεραν να ξεφύγουν από τα τετριμμένα, παραμένοντας άκρως θεωρητικές, ούτε είδηση έβγαλαν.
Ο κ. Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές πολιτικές της Κυβέρνησης και στην ένταση των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι ο δημόσιος τομέας θα περιορίζεται σιγά-σιγά σε ρόλο επόπτη, αφήνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να απελευθερώσει τις δυνάμεις της και να δουλέψει απρόσκοπτα.
Για την Ιδιωτική Ασφάλιση είπε ότι έχει ουσιαστική προοπτική ανάπτυξης, που δεν θα ωφελήσει μόνο την οικονομία αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, για την ανάπτυξή της είναι η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης. «Η Τράπεζα της Ελλάδος χτίζει ένα αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, αλλά και ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να φροντίζει για την αξιοπιστία του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην πορεία της χώρας στην περίοδο της κρίσης και τόνισε πως η κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να παραμείνει ο βασικός πυλώνας για τις συντάξεις και την υγεία. Αναφερόμενος στην ασφαλιστική αγορά, υπογράμμισε πως η αξιοπιστία είναι αφετηρία για τη σημαντική ανάκαμψή της στο μέλλον, ανάκαμψη που θα έρθει με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Κλείνοντας το χαιρετισμό του, τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίζει την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς μέσω του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, μπέρδεψε, ωστόσο, τη διάσωση των Τραπεζών με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ουδέποτε επιβάρυναν τα κρατικά ταμεία –η διαφορά αυτή πρέπει να γίνει κάποτε αντιληπτή από τους πολιτικούς!
Αλ. Σαρρηγεωργίου: Ίδιοι κανόνες για όλους, λιγότερη γραφειοκρατία
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, θίγει πληθώρα θεμάτων που απασχολούν και προβληματίζουν την ασφαλιστική αγορά. Εύστοχες και ενδιαφέρουσες ήταν οι παρατηρήσεις-επισημάνσεις του και στην εκδήλωση της 14ης Φεβρουαρίου.
Για το Solvency II, επεσήμανε ότι «ως αγορά καλωσορίζουμε τις κανονιστικές αλλαγές και τις μεταβολές που θα επιφέρουν», υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η εφαρμογή όλων αυτών των κανόνων απαιτεί κόπο, χρόνο και φυσικά κεφάλαια από τις εταιρείες προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Και ας μην ξεχνάμε – και αυτό είναι σημαντικό– ότι το μέγεθος των εν Ελλάδι εταιρειών είναι τέτοιο, που χρειάζεται (τηρώντας πάντα την ουσία του νόμου) η δέουσα προσοχή στο θέμα της αναλογικότητας».
Ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ δήλωσε ότι ο κλάδος στηρίζει ξεκάθαρα τις κινήσεις της ΤτΕ για τη θωράκιση του κλάδου.
Ζήτησε, ωστόσο, από την Εποπτική Αρχή να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες για όλες τις εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται, ώστε να μη δημιουργηθούν νέες στρεβλώσεις στην αγορά. Επιπλέον, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αυξηθεί η γραφειοκρατία, γιατί θα επηρεάσει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, προσθέτοντας βάρη που θα αυξήσουν το κόστος της ασφάλισης.
Τονίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν για την κοινωνία και την οικονομία από την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς ο κ. Σαρρηγεωργίου συνόψισε τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν αυτή την ανάπτυξη: «Σταθερό επιχειρηματικό και φορολογικό πλαίσιο, ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει, μακροπρόθεσμος στρατηγικός σχεδιασμός για τον τομέα της ασφάλισης σε συνεργασία με την Πολιτεία, αναγνώριση συμπληρωματικού ρόλου στις συντάξεις, πλάνο συνεργασίας με την Πολιτεία, καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης και κουλτούρας, ξεκινώντας από την παιδεία».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Gabriel Bernardino: «Μη βλέπετε τους ρυθμιστικούς κανόνες ως εμπόδιο»
Μιλώντας για το Solvency II, την Omnibus και όλες τις άλλες κανονιστικές ρυθμίσεις που προωθούνται, o κ. Bernardino υπογράμμισε ότι «το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ που αφορά την ασφάλιση διάγει μία περίοδο βαθιάς μεταμόρφωσης και είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την αίσθηση της ισορροπίας και του σκοπού. Μπορούν οι ρυθμιστικοί αυτοί κανόνες να γίνουν εμπόδιο; Δεν πρέπει. Οι κανονισμοί συχνά προκαλούν αντιδράσεις, αλλά μερικές φορές μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την αλλαγή. Πιστεύω ότι το νέο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ στον τομέα της ασφάλισης θα παράσχει κίνητρα για την ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και την προώθηση της πλήρους διαφάνειας προς τους πελάτες», τόνισε.
Αναφερόμενος ειδικά στο Solvency, ο Πρόεδρος της EIOPA είπε ότι η χρηματοπιστωτική κρίση των τελευταίων ετών έδειξε ότι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό τώρα από ό,τι πριν, ενώ επεσήμανε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του.
Ο κ. Bernardino εξέφρασε την άποψη ότι η ασφάλιση είναι μια οικονομική δραστηριότητα με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αυξανόμενη ανάγκη προγραμμάτων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των συνταξιοδοτικών κρατικών παροχών.
«Η κρίση στην ευρωζώνη έχει λειτουργήσει ως καταλύτης για τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες. Από την άποψη της ασφάλισης νομίζω ότι η κρίση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς και να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητά της. Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση τα επόμενα χρόνια», επεσήμανε ο Πρόεδρος της EIOPA, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καθοριστικό ρόλο της ΤτΕ στην ενίσχυση της ποιότητας του εποπτικού ελέγχου και στην προστασία των ασφαλισμένων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση, στο πρόσωπο του ταξίαρχου Β. Κοντογιάννη, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά της και τις επιτυχίες της στην καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος.