Διαμεσολαβούντες
Επιστολές ΠΟΑΔ για την παρακράτηση φόρου
Η Παρακράτηση Φόρου 20% επί των προμηθειών ήταν το θέμα των επιστολών που απέστειλε η ΠΟΑΔ, στις 21 Φεβρουαρίου, στη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομικών και στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
Η ΠΟΑΔ ζητά από τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος να προβεί στις αναγκαίες διευκρινίσεις και να της γνωστοποιήσει εάν η παρακράτηση φόρου επί των προμηθειών των Ασφαλιστικών Πρακτορείων τυγχάνει νόμιμη ή αντίκειται στις διατάξεις του Ν.4172/2013.
Στην επιστολή –που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τη Γεν. Γραμματέα κ. Αλέξανδρο Ραφαηλίδη και κα Όλγα Νικολαΐδη–, προς τη Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος Υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα ακόλουθα:
Θέμα: Παρακράτηση Φόρου 20% επί των προμηθειών
Το πρόσφατο χρονικό διάστημα τα Μέλη μας – Ασφαλιστικοί Πράκτορες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου επί των προμηθειών τους από τις Ασφαλιστικές Εταιρείες, οι οποίες επικαλούνται το άρθρο 62 παρ. 1 του Ν.4172/2013.
Παρακαλούμε όπως προβείτε στις αναγκαίες διευκρινίσεις και να μας γνωστοποιήσετε εάν η παρακράτηση φόρου επί των προμηθειών των Ασφαλιστικών Πρακτορείων τυγχάνει νόμιμη ή αντίκειται στις ανωτέρω διατάξεις του Ν.4172/2013, δεδομένου ότι :
Σύμφωνα με το Άρθρο 62 του Ν. 4172/2013 «Πληρωμές υποκείμενες σε παρακράτηση»
1. Οι ακόλουθες πληρωμές υπόκειται σε παρακράτηση φόρου:
α) ………………,
δ) αμοιβές για τεχνικές υπηρεσίες, αμοιβές διοίκησης, αμοιβές για συμβουλευτικές υπηρεσίες και άλλες αμοιβές για παρόμοιες υπηρεσίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν παρασχεθεί στην Ελλάδα, όταν ο λήπτης της αμοιβής είναι φυσικό πρόσωπο,
2. Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που έχουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα και λαμβάνουν αμοιβές για τις υπηρεσίες που αναφέρονται στην περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του άρθρου 64.»
Σύμφωνα εξάλλου με το Άρθρο 2 του Ν. 4172/2013 «Ορισμοί»
«Για τους σκοπούς του παρόντος νοούνται ως:
δ) «νομική οντότητα»: κάθε μόρφωμα εταιρικής ή μη οργάνωσης ανεξαρτήτως νομικής προσωπικότητας και κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα που δεν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όπως ιδίως συνεταιρισμός, οργανισμός, υπεράκτια ή εξωχώρια εταιρεία, κάθε μορφής εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, κάθε μορφής καταπίστευμα ή εμπίστευμα ή οποιοδήποτε μόρφωμα παρόμοιας φύσης, κάθε μορφής ίδρυμα ή σωματείο ή οποιοδήποτε μόρφωμα παρόμοιας φύσης, κάθε μορφή προσωπικής επιχείρησης ή οποιαδήποτε οντότητα προσωπικού χαρακτήρα, κάθε μορφής κοινή επιχείρηση, κάθε μορφής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίου ή περιουσίας ή διαθήκης ή κληρονομίας ή κληροδοσίας ή δωρεάς, κάθε φύσης κοινοπραξία, κάθε μορφής εταιρεία αστικού δικαίου, συμμετοχικές ή αφανείς εταιρείες, κοινωνίες αστικού δικαίου,….».
Τα παραπάνω η ΠΟΑΔ θέτει υπόψη και της ΕΑΕΕ, με επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Επιτροπής SOLVENCY II & Οικονομικών, κ. Πέτρο Παπανικολάου, και την επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, κα Εύα Βαρουχάκη, με κοινοποίηση, στον Πρόεδρο ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, και Γεν. Διευθύντρια, κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, ζητώντας να διερευνήσουν και από τη μεριά τους, εάν η παρακράτηση φόρου επί των προμηθειών των Ασφαλιστικών Πρακτορείων τυγχάνει νόμιμη ή αντίκειται στις ανωτέρω διατάξεις του Ν.4172/2013.