Επένδυση στη γνώση; Δέκα Διαμεσολαβητές απαντούν
Ασφαλιστικοί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων και ασφαλιστικοί σύμβουλοι, με χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, άνθρωποι που τώρα ξεκινούν ή θέλουν στο άμεσο μέλλον να ξεκινήσουν καριέρα στην ασφαλιστική αγορά, υπάλληλοι γραφείων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που θέλουν να περάσουν στο χώρο των πωλήσεων ή απλά θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, προκειμένου να είναι πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους, είναι οι φιλοξενούμενοι της στήλης αυτόν τον μήνα. Πρόκειται για 10 ανθρώπους που θεωρούν τη γνώση ως το μόνο “όπλο”, για να γίνουν καλύτεροι στη δουλειά τους και να μπορέσουν, αφενός, να αντιμετωπίσουν το “τσουνάμι” των αλλαγών, αφετέρου, να ξεχωρίσουν και να διεκδικήσουν μία θέση στο μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς.
Πρόκειται για τους κ.κ. Γιάννη Καρυστιναίο, Γιώργο Κατσέρη, Αρχιμήδη Λύχρο, Χρήστο Λώτση, Καλλιόπη Οικονομάκου, Χρήστο Παπαθανασίου, Στάθη Χρόνη και Κατερίνα Ψαράκη, που αποφοίτησαν από το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών ασφαλιστικών επιχειρήσεων 2011-2013 του ΕΙΑΣ. Και τους κ.κ. Μαρίνα-Μάρθα Χονδροκώστα και Βασίλη Λέφα, που ολοκλήρωσαν το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών ασφαλιστικών επιχειρήσεων 2011-2013 του Ινστιτούτου (δείτε σχετικά εδώ).
Άνθρωποι με ποιότητα, που δεν επαναπαύονται, μας εξηγούν για ποιους λόγους επέλεξαν να παρακολουθήσουν τα συγκεκριμένα προγράμματα και μας μιλούν γενικότερα για τα πρακτικά οφέλη που πιστεύουν ότι έχει η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη δουλειά τους, αλλά και στην ποιοτική ανάπτυξη και εξέλιξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης γενικότερα.
Ας δούμε τι μας είπαν.
Γιάννης Καρυστιναίος: «Η σε βάθος γνώση και κατάρτιση είναι το μόνο όπλο που έχουμε»
Ο Γιάννης Καρυστιναίος ξεκίνησε το 2003 ως υπάλληλος μεσιτικού γραφείου και το 2009 έγινε και ο ίδιος μεσίτης ασφαλίσεων. Το μεσιτικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν είχε μεγάλη εξειδίκευση στους βιομηχανικούς κινδύνους, στους οποίους απέκτησε μεγάλη εμπειρία. Σήμερα, πλέον, ως μεσίτης ο ίδιος ασχολείται με όλους τους κλάδους –αυτοκίνητο, αστική ευθύνη, ασφάλιση κατοικίας, νοσοκομειακά –, ενώ πρόσφατα απέκτησε και την πιστοποίηση επιπέδου Δ΄, ώστε να μπορεί να προωθεί και επενδυτικά προϊόντα.
«Από την αρχή της ενασχόλησής μου με τον κλάδο η επιθυμία μου ήταν να παρακολουθήσω το ετήσιο πρόγραμμα του ΕΙΑΣ, αλλά λόγω του χρόνου που απαιτούνταν δυσκολευόμουν. Στο μεταξύ, όμως, παρακολούθησα όλα σχεδόν τα μικρότερα σεμινάρια που διοργάνωνε το Ινστιτούτο. Μέχρι τότε είχα εμπειρική γνώση της δουλειάς. Το πρόγραμμα με βοήθησε να ομαδοποιήσω αυτές τις γνώσεις, να δω στις λεπτομέρειές τους κλάδους στους οποίους μέχρι τότε δεν είχα εμπειρία, αλλά και να ενημερωθώ για τις κοινοτικές οδηγίες και τα θέματα εποπτείας που αφορούν τον κλάδο. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι έτσι δομημένα, που μπορείς εύκολα να τα παρακολουθήσεις, ακόμα κι αν δεν έχεις σχέση με την αγορά. Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους διδάσκοντες είναι μορφές στον ασφαλιστικό κλάδο», επισημαίνει ο κ. Καρυστιναίος, συμβουλεύοντας τους συναδέλφους του να το παρακολουθήσουν: «Το οικονομικό βάρος το σηκώνουμε μόνοι μας εμείς οι διαμεσολαβητές, αλλά η ανάγκη για εκπαίδευση είναι επιτακτική. Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, πρέπει να ενημερωνόμαστε συνεχώς, προκειμένου να τις παρακολουθήσουμε, και η σε βάθος γνώση και κατάρτιση είναι το μόνο όπλο που έχουμε», καταλήγει.
Γιώργος Κατσέρης: «Σκέφτομαι να ασχοληθώ ενεργά με τις ασφάλειες»
Γιος ασφαλιστικού διαμεσολαβητή ο κ. Κατσέρης, γνωρίζει εκ των έσω τη δουλειά, αλλά δεν δραστηριοποιείται ενεργά στον κλάδο. «Στο μέλλον σκέφτομαι να ασχοληθώ πιο ενεργά με τις ασφάλειες, οπότε θεώρησα ότι οι γνώσεις που θα αποκτούσα στο ΕΙΑΣ θα ήταν σίγουρα μια πολύ καλή βάση για το πιθανό μελλοντικό ξεκίνημά μου. Οι λόγοι που επέλεξα να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι πολλοί. Καταρχάς να αποκτήσω μια γενικότερη γνώση σε θεωρητικό επίπεδο για όλους τους κλάδους ασφαλίσεων. Να είμαι ενήμερος από ειδικούς για τις αλλαγές που γίνονται τώρα στον ασφαλιστικό χώρο, με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες (Solvency, κ.λπ.). Σε πρακτικό επίπεδο, να μάθω τρόπους προσέγγισης καινούριων πελατών και τρόπους προώθησης καινούριων προϊόντων. Γενικότερα, ένα από τα σημαντικότερα πρακτικά οφέλη που έχει η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη δουλειά του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή είναι η αλλαγή τρόπου σκέψης και δράσης του. Μέσα από την εκπαίδευση και τα σεμινάρια καταλαβαίνει πόσο σημαντική και υπεύθυνη είναι η δουλειά του, όχι μόνο απέναντι στους πελάτες του αλλά γενικότερα σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικής ευθύνης. Μαθαίνει πραγματικά πόσο σημαντικός και αναγκαίος είναι ο ρόλος της ασφάλισης και είναι πια σε θέση, αφού το έχει καταλάβει και ο ίδιος, να μεταδώσει αυτό το μήνυμα στους υποψήφιους πελάτες του για το δικό τους συμφέρον αλλά φυσικά και το δικό του, βλέποντας την παραγωγή του να αυξάνεται».
Βασίλης Λέφας: «Το πρώτο βήμα για να γνωρίσω την ασφαλιστική αγορά»
«Η παρακολούθηση του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΙΑΣ ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να γνωρίσω την ασφαλιστική αγορά, αφού μέχρι τότε δεν είχα καμία επαφή με τον χώρο», σημειώνει ο κ. Λέφας, ο οποίος πριν 4 περίπου μήνες απέκτησε την πιστοποίηση από την ΤτΕ και δραστηριοποιείται πλέον ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. Βρήκε το πρόγραμμα αρκετά θεωρητικό και γενικό και δεν ξέρει ακόμα αν όσα έμαθε θα μπορέσουν να έχουν πρακτική εφαρμογή στη δουλειά του. «Απευθυνόταν περισσότερο σε στελέχη εταιρειών και όχι σε διαμεσολαβητές που ξεκινούν τώρα τη δραστηριοποίησή τους στον κλάδο, όπως εγώ», επισημαίνει ο κ. Λέφας, χαρακτηρίζοντας ως απολύτως σωστή την απόφαση του ΕΙΑΣ να εντάξει στην ύλη των μαθημάτων του ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές (IDI).
Αρχιμήδης Λύχρος: «Απόλυτα αναγκαίες η εκπαίδευση και η κατάρτιση»
Ο κ. Λύχρος δραστηριοποιείται στο χώρο δυόμισι χρόνια, ως υπάλληλος σε ασφαλιστικό πρακτορείο.
Ήδη έχει περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και είναι εγγεγραμμένος στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ως Ασφαλιστικός Σύμβουλος, έτσι ώστε να αρχίσει να δραστηριοποιείται και στις πωλήσεις. Το ενδιαφέρον του δεν εστιάζεται σε έναν συγκεκριμένο κλάδο, αλλά θέλει, όπως μας λέει, να δουλέψει κάνοντας ανάλυση αναγκών σε κάθε υποψήφιο πελάτη, έτσι ώστε να μπορεί να καλύπτει όλο το εύρος των αναγκών του.
Αναφερόμενος στους λόγους που επέλεξε να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΑΣ, επισημαίνει: «Ξεκινώντας τη σταδιοδρομία μου στον χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης και έχοντας βασικές και γενικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να παρακολουθήσω ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα μου έδινε τη δυνατότητα να αποκτήσω ουσιαστικές γνώσεις. Είχα την άποψη ότι θα ήταν πολύ καλό, ξεκινώντας να εργάζομαι στο χώρο, να μπορούσα αυτό που θα έκανα στην πράξη να το στήριζα παράλληλα και στο θεωρητικό του υπόβαθρο, έτσι ώστε να καταλάβω και να κατανοήσω σε βάθος τα καινούργια, για μένα, θέματα στην επαγγελματική μου ζωή. Πλέον, τώρα που τελείωσε το πρόγραμμα, μπορώ να πω ότι αυτά που έμαθα και κέρδισα από αυτή την εμπειρία ήταν πολλά περισσότερα από αυτά που περίμενα στην αρχή, διότι δεν αποκόμισα μόνο τις θεωρητικές γνώσεις αλλά έμαθα και ουσιαστικά τεχνικά χαρακτηριστικά συνολικά της ασφαλιστικής αγοράς».
Ο κ. Λύχρος πιστεύει ότι η εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλα τα επαγγέλματα, αλλά ειδικότερα στο ασφαλιστικό επάγγελμα, παίζουν σημαντικό ρόλο και είναι απόλυτα αναγκαίες. «Ο κάθε επαγγελματίας, που δραστηριοποιείται ή θέλει να δραστηριοποιηθεί στο χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, αποκτά ουσιαστικές γνώσεις του αντικειμένου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια καλύτερη εικόνα του χώρου, θα δουλεύει με περισσότερη σιγουριά και θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά περισσότερα, ειδικότερα στις μέρες που ζούμε, όπου ο υποψήφιος πελάτης, με αυτά που έχουν συμβεί μέχρι σήμερα στην αγορά, έχει γίνει αρκετά πιο καχύποπτος αλλά και αρκετά πιο απαιτητικός στις υπηρεσίες που ζητά να του προσφέρουμε».
Χρήστος Λώτσης: «Το πρακτορειακό δίκτυο διψάει για γνώση και εξειδίκευση»
Ασφαλιστικός Πράκτορας τα τελευταία πέντε χρόνια ο κ. Λώτσης ξεκίνησε την καριέρα του ως ασφαλιστικός σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική το 1997. Θεωρεί ότι «ένας ασφαλιστής πρέπει να έχει ευρεία γνώση σε όλους κλάδους, για να μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Παρακολουθώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΑΣ, το οποίο θεωρώ κοιτίδα της ασφαλιστικής γνώσης, μπόρεσα όλα όσα γνώριζα εμπειρικά να τα βάλω σε μία τάξη, να τα οργανώσω καλύτερα στο μυαλό μου. Παράλληλα, έμαθα καινούργια πράγματα, κυρίως για τους Γενικούς κλάδους, τους οποίους δεν γνώριζα τόσο καλά. Κατανόησα καλύτερα τη δουλειά της άλλης πλευράς, των underwriters, των υπεύθυνων ζημιών και αποζημιώσεων των εταιρειών και, γενικότερα, απέκτησα ένα θεωρητικό υπόβαθρο, στο οποίο μπορώ να ανατρέχω, για να λύσω απορίες και τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη δουλειά μου». Μέλος του ΣΠΑΤΕ ο κ. Λώτσης ήταν από εκείνους που επέμεναν να παραμείνει ο Σύλλογος μέλος και αρωγός του ΕΙΑΣ, όταν στη λογική των περικοπών η συνδρομή των 1.000 ευρώ θεωρήθηκε υψηλή και έγινε πρόταση να αποχωρήσουν. «Υπάρχει ανταποδοτικότητα», επιμένει ο κ. Λώτσης. «Έχουμε εκπτώσεις στα δίδακτρα, μας προσφέρονται κάποια σεμινάρια δωρεάν. Πρόσφατα κάναμε ένα τέτοιο δωρεάν σεμινάριο που αφορούσε την οργάνωση γραφείου, υπό το πρίσμα των αλλαγών που φέρνουν οι πράξεις της ΤτΕ. Δεν απέδωσε τα μέγιστα, γιατί ήταν πάρα πολλά τα άτομα, αλλά παρόλα αυτά η προσπάθεια έγινε, ο σπόρος έπεσε», τονίζει, προτρέποντας τους συναδέλφους του να μην απορρίπτουν την εκπαίδευση πριν γνωρίσουν τα οφέλη της. Μάλιστα, χαιρετίζει ως πάρα πολύ σωστή την απόφαση του ΕΙΑΣ να εγκαινιάσει ειδικό πρόγραμμα για διαμεσολαβητές. «Οι ανάγκες μας και οι γνώσεις μας είναι διαφορετικές από τα στελέχη των εταιρειών», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας επίσης ότι «το πρακτορειακό δίκτυο διψάει για παιδεία, έχει πολύ μεγάλη ανάγκη για γνώση και εξειδίκευση, ειδικά σήμερα, που έρχεται αντιμέτωπο με ένα τσουνάμι αλλαγών».
Καλλιόπη Οικονομάκου: «Ο χώρος μας απαιτεί συνεχή μάθηση και εξειδίκευση»
H κα Οικονομάκου δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό χώρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια: στην αρχή εργαζόμενη στη γραμματειακή υποστήριξη και στη συνέχεια ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στο ασφαλιστικό πρακτορείο Ασφάλειες Ε. Μαρή και Σια ΕΕ. Κατά κύριο λόγο ασχολείται με τις Γενικές ασφαλίσεις, με ειδικότητα στην αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων, καθώς και στον κλάδο πυρός, κατοικίας και επιχειρήσεων, αλλά ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα και στον κλάδο Ζωής, ο οποίος εκτιμά ότι έχει προοπτικές ανάπτυξης, καθώς «οι ραγδαίες αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα κρατικά κοινωνικά ταμεία θα οδηγήσουν σύντομα στη συνεργασία του κρατικού με τον ιδιωτικό φορέα ασφάλισης».
Παρότι δουλεύει για ένα ασφαλιστικό πρακτορείο το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο, με παρουσία πάνω από 30 χρόνια, και παρακολουθεί ανελλιπώς τα σεμινάρια που διοργανώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται το πρακτορείο, θέλησε να διευρύνει τις γνώσεις της πάνω στο αντικείμενο της ιδιωτικής ασφάλισης. Επέλεξε το ΕΙΑΣ «ως τον πιο έμπειρο και πιστοποιημένο οργανισμό στον κλάδο» και παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα «βασικά λόγω των μαθημάτων διδασκαλίας, τα οποία κάλυπταν το πλήθος των εργασιών μου στο πρακτορείο. Περίμενα και κατάφερα να αποκομίσω εξειδίκευση στους Γενικούς αλλά και στους κλάδους Ζωής, καθώς και να πάρω πληροφορίες σχετικά με οικονομικά θέματα, τις εξελίξεις του μέλλοντος και τις προοπτικές που δίνει ο κλάδος», επισημαίνει, τονίζοντας επιπρόσθετα: «Ο χώρος μας απαιτεί συνεχή μάθηση και εξειδίκευση. Η τεχνολογία προχωρεί και οι εξελίξεις τρέχουν. Οι πελάτες πια γνωρίζουν διαδικασίες σχετικά με την ασφάλιση, κάτι το οποίο σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή πρέπει να είσαι σε θέση να ανταποκριθείς στις ανάγκες και στις απορίες τους. Η εκπαίδευση αυτή με έχει βοηθήσει στην επικοινωνία με τον πελάτη, καθώς μπορώ πλέον να κάνω πολύ πιο εύκολα έντυπο αναγκών και να αναγνωρίζω τα πραγματικά οφέλη για τον πελάτη. Γενικότερα, το πρόγραμμα του ΕΙΑΣ μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι σωστή επαγγελματίας στο χώρο».
Χρήστος Παπαθανασίου: «Εκείνο που θα μας διαφοροποιήσει είναι η εμπεριστατωμένη γνώση»
Ο κ. Παπαθανασίου δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τα τελευταία 10 χρόνια και έχει εστιάσει τόσο στον κλάδο Ζημιών (υποχρεωτικές ασφαλίσεις αυτοκινήτων και σκαφών) όσο και στον Κλάδο Ζωής (υγεία, σύνταξη), θεωρώντας ότι και τα δύο είδη ασφαλίσεων είναι απαραίτητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΑΣ μαζί με την συνεργάτιδά του κα Νικολέτα Ντάφου. «Οι τελειόφοιτοι σπουδαστές του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών αποκτούν γνώση και εμπειρία από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς. Αυτό λειτούργησε ως κίνητρο για την παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος», σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου, υπογραμμίζοντας ότι «στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον, το στοιχείο που θα μας διαφοροποιήσει από άλλους ασφαλιστές είναι η εμπεριστατωμένη γνώση και όχι η επιφανειακή».
Μαρίνα-Μάρθα Χονδροκώστα: «Απαραίτητο να υπάρχει ευρεία γνώση όλων των πτυχών του αντικειμένου»
Αριστούχος του ετήσιου προγράμματος του ΕΙΑΣ η κα Χονδροκώστα δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό χώρο οκτώ χρόνια, εκ των οποίων τα πέντε τελευταία στην Εταιρεία Ασφαλιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί τη διαδοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Ασφαλειών του Δήμου Αθηναίων. Το κύριο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης κατέχει ο Δήμος Αθηναίων αλλά και λοιποί Δήμοι της Αττικής και της επαρχίας, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται και στην ασφάλιση ιδιωτών (δημοτικών υπαλλήλων και μη), ασκώντας διαμεσολάβηση σε όλους τους κλάδους με έμφαση στους κλάδους ευθύνης και περιουσίας.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιλέχθηκε προκειμένου να εμπλουτίσω το γνωστικό μου πεδίο σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ιδιωτική Ασφάλιση για λόγους αμιγώς προσωπικού ενδιαφέροντος και επαγγελματικής ανέλιξης», επισημαίνει η κα Χονδροκώστα. Κατά τη γνώμη της «είναι παραπάνω από απαραίτητο να υπάρχει ευρεία γνώση όλων των πτυχών του αντικειμένου από όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ασφαλιστική αγορά και όχι μονομερής και αποκομμένη γνώση ενός μόνο τμήματος αυτής. Για παράδειγμα, να ξέρει κάποιος μόνο θέματα σχετικά με ανάληψη κινδύνων ή μόνο αποζημιώσεις ή μόνο πωλήσεις ενός συγκεκριμένου κλάδου. Και αυτό βοηθά τον ίδιο, πρώτον, να αντιλαμβάνεται πληρέστερα πώς λειτουργεί η αγορά, δεύτερον, τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητος ο σεβασμός στις διαδικασίες που ορίζονται από εγκυκλίους και διατάξεις της εποπτικής αρχής και, τέλος, ουσιαστικά πώς να παρασχεθεί ποιοτικά η υπηρεσία. Τα οφέλη θα μπορούσαν επίσης να μεταφραστούν σε ποσοτικά, όταν ο διαμεσολαβητής αξιοποιεί τις γνώσεις του για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του», προσθέτει.
Στάθης Χρόνης: «Με τη γνώση γίνεσαι πιο δυνατός, διαφοροποιείσαι και ξεχωρίζεις»
Σχεδόν είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται στην ασφαλιστική αγορά ο κ. Χρόνης, αρχικά ως ασφαλιστικός σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική και τα τελευταία πέντε χρόνια ως πράκτορας. Αριστούχος του διετούς εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΙΑΣ, το επέλεξε γιατί, όπως εξηγεί, γινόταν μία φορά την εβδομάδα και για έναν πράκτορα που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ ήταν πιο εύκολο από άποψη χρόνου να το παρακολουθήσει. «Η συμμετοχή σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε βοηθάει να κάνεις έναν προγραμματισμό, να οργανώσεις το διάβασμά σου, καθώς πρέπει να ανταποκριθείς στις ασκήσεις που γίνονται ενδιάμεσα, αλλά και στις τελικές εξετάσεις», τονίζει ο κ. Χρόνης. Μάλιστα, θεωρεί ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ασφαλιστικοί πράκτορες ήταν πιο συνειδητοποιημένοι στην επιλογή τους να παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΙΑΣ και συμμετείχαν πιο ουσιαστικά στα μαθήματα: «Κάναμε ερωτήσεις και ζητούσαμε περισσότερη ανάλυση από τους καθηγητές μας, οι οποίοι ήταν καταξιωμένοι, γνώστες της αγοράς, πολλοί από αυτούς στελέχη πρώτης γραμμής και είχαν πάρα πολλά να μας δώσουν. Θέλαμε το παραπάνω, θέλαμε να πιάσουν τα λεφτά μας τόπο, γιατί δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητο το ποσό που διαθέσαμε, δεδομένης και της δύσκολης συγκυρίας», υπογραμμίζει. Εξίσου, όμως, παραγωγική με την ώρα του μαθήματος, θεωρεί ότι ήταν και η ώρα του διαλείμματος: «Ήταν μία καλή ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους του κλάδου, που δουλεύουν σε άλλους τομείς, να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες», τονίζει, για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να επενδύει στην εκπαίδευση, προκειμένου να βελτιώνει τη γνώση του και να γίνεται καλύτερος στη δουλειά του. Με τη γνώση γίνεσαι πιο δυνατός, διαφοροποιείσαι από τους πολλούς, ξεχωρίζεις. Όταν καταλαβαίνεις όλες τις παραμέτρους της δουλειάς σου, γίνεσαι καλύτερος και μπορείς να βοηθήσεις και τον πελάτη να κατανοήσει το ρόλο σου ως συμβούλου, γίνεσαι πιο χρήσιμος γι’ αυτόν», επισημαίνει εν κατακλείδι.
Κατερίνα Ψαράκη: «Η διαρκής επιμόρφωση προτεραιότητα για το σύγχρονο εργαζόμενο»
H κα Ψαράκη δραστηριοποιείται στο χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, στο γραφείο Ν. Γαβρίλης & Σια ΕΕ – Μεσίτες Ασφαλίσεων και πιο συγκεκριμένα ασχολείται με βιομηχανικούς και εν γένει τεχνικούς κινδύνους.
Μιλώντας για την επιλογή της να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΙΑΣ, επισημαίνει: «Μόλις ενημερώθηκα για το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης του ΕΙΑΣ, σκέφτηκα αμέσως ότι θέλω να το παρακολουθήσω. Αυτό που περίμενα πρωτίστως να αποκομίσω, είναι να συνδυάσω την πολύτιμη πρακτική εμπειρία που ήδη είχα, με τη θεωρητική κατάρτιση, διότι θεωρώ και τα δύο εξίσου σημαντικά. Συνάμα, μου δινόταν η ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να αναπτύξω τις ικανότητές μου». Η κα Ψαράκη πιστεύει ότι «στη διαρκώς αναπτυσσόμενη και ανταγωνιστική κοινωνία που ζούμε, η αύξηση των γνώσεων γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αυξάνονται συνεχώς. Ως εκ τούτου, η διαρκής επιμόρφωση αποτελεί προτεραιότητα για το σύγχρονο εργαζόμενο. Αυτό ισχύει σαφώς και για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή, ο ρόλος του οποίου, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι πολυσύνθετος και απαιτητικός», υπογραμμίζει.
- Σε μία κοινωνία και μία αγορά που αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, που ο ανταγωνισμός γίνεται όλο και πιο έντονος και ο πελάτης όλο και πιο απαιτητικός η επιβίωση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών θα κριθεί στα σημεία. Οι επαγγελματίες του χώρου δείχνουν όλο και περισσότερο να το συνειδητοποιούν. Βλέπουν ότι μόνο η εμπειρία, χωρίς ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, δεν αρκεί. Όπως δεν αρκεί και η γνώση χωρίς την εμπειρία. Το να αποφασίζει, λοιπόν, κάποιος, να επενδύσει στην εκπαίδευση και την κατάρτισή του, σε συνθήκες έντονης οικονομικής κρίσης, είναι αξιέπαινο. Είναι, όμως, και απαραίτητο, είναι αυτό που θα κρίνει το μέλλον του. Σε μια αγορά που για χρόνια τώρα ταλανίζεται από την ημιμάθεια των θεραπόντων της οι 10 κυρίες και κύριοι που φιλοξενούμε στη στήλη αλλά και οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους που μοιράστηκαν μαζί τους τα ίδια θρανία, χτίζουν το μέλλον, θεμελιώνοντάς το σε γερές βάσεις. Αξίζει και πρέπει να βρουν μιμητές.
Δήμητρα Καζάντζα