Διαμεσολαβούντες

ΕΑΔΕ: Τον αποκλεισμό τους από το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης καταγγέλλουν οι διαμεσολαβητές

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Αθήνα, 1 Μαρτίου 2013

Με μεγάλη μας έκπληξη λάβαμε γνώση του εγκεκριμένου πλέον με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ Β’ 411/22.2.2013) Καταστατικού του νεοϊδρυθέντος ΝΠΔΔ με την επωνυμία “ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ)”.

Όπως είναι γνωστό το νεοϊδρυθέν ΝΠΔΔ αποτελεί μετεξέλιξη του Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Δικαίου (ΤΕΑΙΤ), το οποίο αποτελεί τον καθολικό διάδοχο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων. 

Στο Δ.Σ. εξάλλου του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων συμμετείχε πάντοτε ένας εκπρόσωπος των Μεσιτών Ασφαλίσεων και των Ασφαλιστικών Πρακτόρων, τον οποίον όριζαν από κοινού οι αντίστοιχες πλέον αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτών. Αυτό συνέβαινε διότι στην ασφάλιση του ανωτέρω Ταμείου μεταξύ άλλων υπάγονται:

• υποχρεωτικά άπαντα τα πρόσωπα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά κύριο επάγγελμα στους Ασφαλιστικούς Πράκτορες, στις Εταιρείες Ασφαλιστικής Πρακτόρευσης, στους Μεσίτες Ασφαλίσεων και στις Εταιρείες Μεσιτείας Ασφαλίσεων, στους Ασφαλιστικούς Συμβούλους, στους Συντονιστές Ασφαλιστικών Συμβούλων κ.α., ήτοι το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στις επιχειρήσεις των επαγγελματιών της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης!

• προαιρετικά όσοι κατά το νόμο ασκούν το επάγγελμα του Ασφαλιστικού Πράκτορα, του Μεσίτη Ασφαλίσεων, του Ασφαλιστικού Συμβούλου, του Συντονιστή Ασφαλιστικών Συμβούλων κ.α., ήτοι  το σύνολο των επαγγελματιών της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης!
Καθίσταται ως εκ τούτου σαφές ότι η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση εμπλέκεται στην εν γένει λειτουργία του Ταμείου και με τις δύο καθοριστικές ιδιότητες, τόσο του εργοδότη όσο και του ασφαλισμένου!

Παρά ταύτα, η ΟΑΣΕ, η ΕΑΕΕ και η Ένωση Συντ/χων Ασφαλιστών προχώρησαν σε σύνταξη καταστατικού του ΝΠΔΔ με την επωνυμία “ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ)”, χωρίς ουδέποτε να προσκληθούμε ως εκπρόσωποι της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης και χωρίς ουδέποτε να μας δοθεί η δυνατότητα υποβολής προτάσεων και παρέμβασής  στο υπό επεξεργασία καταστατικό. 

Πολλώ δε μάλλον, όταν σύμφωνα με το  καταστατικό του υπό ίδρυση Ταμείου η Διοίκηση του Ταμείου ασκείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από α) 4 εκπροσώπους των ασφαλισμένων Ασφαλιστικών Υπαλλήλων, β) από 1 εκπρόσωπο των Μεσιτών & Πρακτόρων, γ) από 2 εκπροσώπους των Ασφαλιστικών  Εταιρειών, και δ) από 2 εκπροσώπους των Συνταξιούχων Ασφαλιστών.

Ενώ δηλαδή είχαμε λάβει εξ αρχής ρητές διαβεβαιώσεις ότι θα συμμετείχε, όπως άλλωστε πάντοτε συνέβαινε, εκπρόσωπος της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης στο Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Επικουρικού Ταμείου, διαπιστώσαμε ότι εν τέλει η Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση έχει τεχνηέντως αποκλειστεί και έχει στερηθεί του δικαιώματος συμμετοχής στη Διοίκηση  του ταμείου, αφού δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του νεοϊδρυθέντος Επικουρικού Ταμείου. Ενός ταμείου όπου ασφαλίζονται χιλιάδες επαγγελματίες του χώρου και το σύνολο του προσωπικού τους!!!

Η μεθόδευση για τη σύσταση του Επαγγελματικού Ταμείου άνευ της συμμετοχής των εκπροσώπων της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης δυστυχώς θυμίζει συνδικαλιστικές πρακτικές, που θα έπρεπε να θεωρούνται τουλάχιστον απαρχαιωμένες. Ο αποκλεισμός της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης από τη Διοίκηση του Ταμείου, που ήταν όπως αποδείχθηκε ο στόχος της ανωτέρω μεθόδευσης, συνιστά μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, αφού είναι απαράδεκτη και αντιβαίνει στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές της χρηστής διοίκησης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας. Η συμμετοχή στη Διοίκηση του Ταμείου των εκπροσώπων όλων των άλλων εμπλεκομένων -και ασφαλιζομένων φορέων – υπάρχει, εκτός από των εκπροσώπων  της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης.  

Διαμαρτυρόμαστε για την ανωτέρω εξέλιξη, και 

Αιτούμαστε άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, θεωρώντας την παρέμβαση του αναγκαία και  επιτακτική λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Τα Μέλη της Ε.Α.Δ.Ε.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ΜΕΣΙΤΩΝ  ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ 
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΕΣΙΤΕΣ LLOYD’S ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας