Συνεντεύξεις
Δρ. Γ. Παπακωνσταντίνου: Αξίζει να επενδύσετε στο ΕΙΑΣ
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών δηλώνει σίγουρος ότι με τη δουλειά του το ΕΙΑΣ θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι αξίζει να επενδύσουν στην εκπαίδευση
Συνέντευξη στον Δημήτρη Ρουχωτά
Μπορεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών να “γεννήθηκε” από μια συγκυρία, όμως στην τριαντάχρονη σχεδόν παρουσία του προσέφερε στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
Επέζησε ανορθόδοξης αντιμετώπισης των ίδιων των δημιουργών του, υποτιμήθηκε πολλάκις ως υπόσταση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό του. Τέλος, αμφισβητήθηκε από παράγοντες που ήλθαν, είδαν και απήλθαν –ευτυχώς!
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, αν και δεν είναι της παρούσης, έχει κατά την κρίση μας προσφέρει πολλά, αν και ελάχιστα των προσδοκώμενων και του προορισμού του.
Συνεχίζοντας να εκτρέφουμε υψηλές προσδοκίες, σήμερα που τελεί υπό την παρούσα ηγεσία και ενώ δοκιμάζεται από τη χρόνια “δυστοκία” παροχής πόρων από τους δημιουργούς του, αποφασίσαμε να συνομιλήσουμε με τον Γενικό Διευθυντή, Δόκτορα Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Άνθρωπος με ιδιαίτερα πλούσια επιστημονική κατάρτιση και ασφαλιστική εμπειρία, αλλά και ορίζοντες πνευματικούς, απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις μας. Άδικος εκ μέρους μας ο περιορισμός στις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις, όμως, υπερκέρασαν τους περιορισμούς και αφήνουν μια αισιόδοξη αίσθηση προσδοκίας. Μετά τον Μάνο Ματθία και τον αξέχαστο Καθηγητή Μάριο Ραφαήλ, ίσως η σημερινή ηγεσία του ΕΙΑΣ αξιωθεί.
Το ευχόμαστε!
Κύριε Παπακωνσταντίνου, σε αυτόν τον ένα χρόνο που έχετε αναλάβει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στο ΕΙΑΣ, ποιες προτεραιότητες θέσατε, τι έχει επιτευχθεί και ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Γ.Π.: Το να αναλάβω πριν ένα έτος τη γενική διεύθυνση του ΕΙΑΣ ήταν για μένα μια πρόκληση. Ίσως κάποιοι να με είπαν τρελό, ίσως κάποιοι άλλοι ρομαντικό, ίσως κάποιοι τρίτοι να είπαν ότι είχα άγνοια κινδύνου. Ίσως να ήταν και όλα αυτά μαζί. Αλλά το τόλμησα! Ο προγραμματισμός και το άμεσο σχέδιο δράσης στόχευαν στο να εξασφαλίσει το Ινστιτούτο μια πορεία βιώσιμη αλλά και μια πορεία αυτόνομης ανάπτυξης. Αυτό θα γίνει με το να εξασφαλιστούν μακροχρόνια συστηματικοί πόροι, που θα του επιτρέψουν να παίξει θεσμικό ρόλο στην ασφαλιστική μας αγορά ως ένας σημαντικότατος και αναγνωρισμένος εκπαιδευτικός θεσμός της.
Στους πρώτους έξι-επτά μήνες αυτού του τελευταίου έτους έγιναν, με σκληρή δουλειά, πολλές και νομίζω σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στη λειτουργία του ΕΙΑΣ. Καταρχήν, έγινε εξορθολογισμός των εξόδων του Ινστιτούτου με σαφές όφελος στο λειτουργικό κόστος του, καθώς και βελτιωτικές αλλαγές στην προς τα έξω επικοινωνιακή πολιτική του.
Σε εκπαιδευτικό επίπεδο, επικαιροποιήσαμε και αναβαθμίσαμε τον Οδηγό Σπουδών και Σεμιναρίων του ΕΙΑΣ, επαναξιολογώντας θεματολογία και εισηγητές των σεμιναρίων μας. Προσθέσαμε, λοιπόν, πολλά νέα σύγχρονα θέματα στα σεμινάρια και προγράμματα που προτείνουμε και συνάψαμε πολλές νέες συνεργασίες με εισηγητές-εκπαιδευτές. Σχεδιάσαμε, επίσης, σε μία τελείως νέα βάση τα νέα ετήσια προγράμματα του ΕΙΑΣ. Πρόκειται για τα EDI, IDI & IRM, από τα οποία τα δύο τελευταία σχεδιάστηκαν για να πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά. Αναλυτικότερα γι’ αυτά τα προγράμματα ελπίζω ότι θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Επίσης, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε τρεις μήνες η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης (e-learning) του ΕΙΑΣ, η οποία θα εμπλουτίζεται και με νέα σεμινάρια. Ολοκληρώθηκαν όλα τα φροντιστηριακά προγράμματα για τις εξετάσεις όλων των κατηγοριών, επιπέδων και ειδικοτήτων των υποψηφίων διαμεσολαβητών, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης εκ του νόμου επαγγελματικής πιστοποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σχεδιάσαμε νέα ενδοεπιχειρησιακά εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένα στις εκάστοτε ειδικές απαιτήσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Ήδη είμαστε έτοιμοι και με το πρόγραμμα επανεκπαίδευσης και επικαιροποίησης των γνώσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, αναμένοντας τις τελικές αποφάσεις (ύλη και χρονικό πλαίσιο) της ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος. Συστήσαμε, επίσης, νέα συμβουλευτική Εκπαιδευτική Επιτροπή στο ΕΙΑΣ, στην οποία συμμετέχει ένας εκπρόσωπος από κάθε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες, υπεύθυνος για την εκπαίδευση είτε των εργαζομένων είτε των συνεργατών της εταιρείας του. Απομένει να δούμε εάν αυτή η κίνηση θα έχει το αποτέλεσμα που προσδοκώ. Για το ΕΙΑΣ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο χώρος των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών και γι’ αυτό και υπάρχει πλέον στενή και άριστη συνεργασία με όλους τους συλλογικούς φορείς των διαμεσολαβούντων, την οποία και θεωρώ εξαιρετικά σημαντική. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την περασμένη άνοιξη μια σειρά από ενημερωτικά σεμινάρια αποκλειστικά για όλους τους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές, μέλη της ΕΑΔΕ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και για υπαλλήλους των γραφείων διαμεσολάβησης.
Προχωρήσαμε σε ειδικευμένα προγράμματα σε συνεργασία με την Ένωση Πραγματογνωμόνων. Κάναμε σεμινάρια σε συνεργασία με την ΕΑΕΕ (όπως π.χ. για τον Φιλικό Διακανονισμό). Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα της σειράς PDS 201 & 202 της LIMRA. Ετοιμάζουμε με ειδικούς συνεργάτες μας την επικαιροποιημένη ύλη για την επανέκδοση του σημαντικού βιβλίου μας «ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ».
Όλα αυτά δεν έγιναν εύκολα, αλλά με αρκετές δυσκολίες. Έχω, όμως, την αίσθηση ότι τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς είναι πλέον ορατά από όσους ενημερώνονται ουσιαστικά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΙΑΣ. Ακόμα και αν οι συγκυρίες, οι περιορισμοί ή οι επιλογές τους δεν τους επέτρεψαν να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματά μας.
Θα ήθελα να μας μιλήσετε, ειδικότερα, για τα δύο νέα προγράμματα, το EDI και το IDI. Δεδομένου ότι το πρώτο εξ αυτών ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες, θα χαρακτηρίζατε ικανοποιητική τη συμμετοχή στελεχών σ’ αυτό το πρόγραμμα;
Γ.Π.: Το πρώτο, το EDI, είναι το νέο, πλήρως επανασχεδιασμένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλιστικών σπουδών «Executive Development in Insurance (EDI) 2014 – Ανάπτυξη Στελεχών Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων». Το 9μηνο αυτό πρόγραμμα είναι διάρκειας 280 ωρών και αποτελείται από οκτώ ενότητες, τις οποίες καλύπτουν 37 εξειδικευμένοι εισηγητές, οι μισοί σχεδόν από τους οποίους είναι νέοι εισηγητές του προγράμματος. Ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Δεκεμβρίου 2014. Ομολογώ ότι θα περίμενα πολύ περισσότερες εταιρείες να δηλώσουν συμμετοχή στελεχών τους σε αυτό.
Το δεύτερο, το IDI, είναι το νέο πρόγραμμα «Intermediary Development in Insurance (IDI) 2014 – Ανάπτυξη Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Γραφείων», που σχεδιάσαμε να γίνει για πρώτη φορά αποκλειστικά για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Το 8μηνο αυτό πρόγραμμα είναι διάρκειας 150 ωρών και αποτελείται από πέντε ενότητες, τις οποίες καλύπτουν 17 εξειδικευμένοι εισηγητές. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες ασφαλιστικών διαμεσολαβητών αλλά και σε νέους που ενδιαφέρονται να σταδιοδρομήσουν στην ασφαλιστική αγορά. Στόχος του προγράμματος είναι να προσφερθούν ουσιαστικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, που θα ενισχύσουν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής των πωλήσεων και θα συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του Έλληνα ασφαλισμένου. Το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε τελικά τον περασμένο Μάρτιο λόγω του μικρού αριθμού συμμετοχών και σκοπεύουμε να απευθυνθούμε πάλι στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στις αρχές του επόμενου έτους, ευελπιστώντας ότι η ανταπόκριση θα είναι σημαντικότερη.
Θα ήθελα να αναφερθείτε στους λόγους που οδήγησαν στη συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ALBA Graduate Business School, καθώς και στον αντίκτυπό της, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στη σύνδεση των αποφοίτων με την ασφαλιστική αγορά εργασίας.
Γ.Π.: Πράγματι, αποφασίσαμε και προχωρήσαμε σε μια νέα συνεργασία του ΕΙΑΣ με το ALBA Graduate Business School με την από κοινού δημιουργία ενός Master of Science (MSc) σε Insurance Risk Management (IRM), που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι η συνεργασία των δύο οργανισμών, του ΕΙΑΣ και του ALBA, είναι στρατηγικής συμμαχίας και θα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στην ακόμα καλύτερη σύνδεση των αποφοίτων με την ασφαλιστική αγορά εργασίας. Η συνεργασία πιστοποιεί την πεποίθηση των δύο οργανισμών για τη σημαντική αξία του συνδυασμού επιχειρηματικής θεωρίας και πράξης. Με το σκεπτικό αυτό, οι δύο οργανισμοί συνενώνουν τις δυνάμεις τους για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών αναγκών της επιχειρηματικής κοινότητας στον κλάδο των ασφαλειών.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μεσαία και ανώτερα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ασφαλειών και χρειάζονται συστηματοποίηση των γνώσεων/δεξιοτήτων τους στη διαχείριση ασφαλιστικών υπηρεσιών και ταυτόχρονα προσδοκούν την ανάπτυξή τους σε αποδοτικούς Managers ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και σε νέους πτυχιούχους που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ασφαλιστική βιομηχανία και προσδοκούν την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την επιτυχημένη διαχείριση ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Το 18μηνο αυτό μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι διάρκειας 364 ωρών διδασκαλίας, με 4ωρη διδασκαλία δύο απογεύματα την εβδομάδα. Η διδασκαλία των συνολικά 15 μαθημάτων ολοκληρώνεται σε 7 δίμηνα και γίνεται στην αγγλική γλώσσα. Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, που δεν εργάζονται, προσφέρεται η μοναδική ευκαιρία να απορροφηθούν για να εργαστούν σε ασφαλιστικές εταιρείες μέσω 6μηνης έμμισθης πρακτικής άσκησης (internship). Το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε τελικά την περασμένη άνοιξη λόγω μη συμπλήρωσης του απαραίτητου αριθμού συμμετοχών.
Ήδη όμως “τρέχει” η περίοδος εγγραφών μέχρι τις 10 Οκτωβρίου και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τις απαραίτητες συμμετοχές, ώστε τα μαθήματα να ξεκινήσουν στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας.
Πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία του ΕΙΑΣ με το insurancewebinars.gr με την από κοινού διεξαγωγή διαδικτυακών σεμιναρίων. Σε ποια ανάγκη της αγοράς και των ανθρώπων της “απαντά” αυτή η συνεργασία και ποιες οι προσδοκίες σας;
Γ.Π.: Το ΕΙΑΣ, ως ο θεσμικός εκπαιδευτικός φορέας της Ασφαλιστικής Αγοράς, έχει ως βασική προτεραιότητά του τη συνεχή ενίσχυση των γνώσεων όλων των στελεχών και διαμεσολαβητών της ασφαλιστικής μας αγοράς. Το ΕΙΑΣ, ανταποκρινόμενο στις νέες προκλήσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς μας και τα νέα δεδομένα της διαμεσολάβησης, διευρύνει τους ορίζοντές του και μέσα από τη σημαντική νέα συνεργασία του με το insurancewebinars.gr απευθύνεται πλέον και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές σε όλη την Ελλάδα (που “διψούν” για εκπαίδευση) με σύγχρονα και πρωτοποριακά διαδικτυακά σεμινάρια από καταξιωμένους εισηγητές-συνεργάτες του ΕΙΑΣ.
Κοινός στόχος μας είναι η συνολική αναβάθμιση της ασφαλιστικής μας αγοράς, η ανύψωση της ασφαλιστικής συνείδησης και η περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, μέσω παροχής σύγχρονης, ποιοτικής και αποτελεσματικής εκπαίδευσης. Οι εποχές αλλάζουν, η αγορά μας αλλάζει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Οι εξελίξεις τρέχουν και η εκπαίδευση των στελεχών σε όλες τις βαθμίδες πιστεύω ότι είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και αναγκαία.
Μιλήστε μας για τους εισηγητές του ΕΙΑΣ. Θεωρείτε ότι μπορούν και εκτός ΕΙΑΣ να προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες στις εταιρείες, και ως εκ τούτου να προκύψει ενίσχυση της εικόνας του ΕΙΑΣ στην αγορά;
Γ.Π.: Όλοι οι διδάσκοντες στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΙΑΣ είναι πολύ έμπειροι εισηγητές, με υψηλή εξειδίκευση στο διδακτικό αντικείμενο ευθύνης τους. Αρκετοί από αυτούς συνεργάζονται ήδη χρόνια με το ΕΙΑΣ. Βεβαίως, γίνεται μια επαναξιολόγηση. Σε κάθε σεμινάριο έχουμε έντυπα αξιολόγησης και παρακολουθούμε στενά τις παρατηρήσεις των συμμετεχόντων όχι μόνον για το πρόγραμμα αλλά και για τον εισηγητή. Επιλέγουμε πάντα εισηγητές με υψηλή βαθμολογία στις αξιολογήσεις εκπαιδευτών του Ινστιτούτου. Συνεργαζόμαστε, βεβαίως, και με ανεξάρτητους επαγγελματίες εισηγητές, που πολλοί από αυτούς έχουν και τις δικές τους εταιρείες και συνεργάζονται, μάλιστα, πολλές φορές και από μόνοι τους αλλά και μέσα από το ΕΙΑΣ με αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες. Την τελευταία χρονιά είχα συναντήσεις με πολλούς εισηγητές, με αρκετούς από τους οποίους προχωρήσαμε σε συνεργασία για πρώτη φορά. Με αρκετές ασφαλιστικές επιχειρήσεις συνεργαζόμαστε διοργανώνοντας ενδοεπιχειρησιακά (in-house) προγράμματα, σε θέματα που επιθυμούν, με δικούς μας εισηγητές. Συνεχής, πάντως, στόχος μας είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ενίσχυση της εικόνας του ΕΙΑΣ στην αγορά μας, στην οποία ασφαλώς και συμβάλλει η περαιτέρω αναβάθμιση του επιπέδου των εισηγητών μας.
Σε άρθρο σας στο Broker΄s Time έχετε περιγράψει ως εξής το όραμά σας για το
ΕΙΑΣ: «Το όραμά μου για το ΕΙΑΣ είναι να αποτελεί τον κορυφαίο στην Ελλάδα εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό οργανισμό στον τομέα των ασφαλιστικών σπουδών και πρακτικής και στον τομέα ανάδειξης στελεχών, ικανών να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες ασφαλιστικές επιχειρήσεις». Νιώθετε πως αυτό σας το όραμα το “ενστερνίζονται” οι άνθρωποι της ασφαλιστικής μας αγοράς και, κυρίως, τα διοικητικά στελέχη-επικεφαλής των ασφαλιστικών εταιρειών;
Γ.Π.: Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που πάντα είχαν και έχουν ακόμα στενές σχέσεις με το ΕΙΑΣ, επενδύοντας στην τεχνογνωσία του και στον ρόλο που πρέπει να έχει στην αγορά μας. Έχουμε και ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες έχουν διαμορφώσει τη δική τους διεύθυνση εκπαίδευσης και συνήθως τα περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα τα κάνουν εσωτερικά με δικούς τους εισηγητές. Έχουμε, βέβαια, και ασφαλιστικές εταιρείες που επιλέγουν άλλα εκπαιδευτικά σχήματα. Στόχος μας είναι και ήδη απευθυνόμαστε σε όλες τις εταιρείες προτείνοντάς τους όχι μόνον τα δικά μας “ανοικτά” σεμινάρια αλλά και σύγχρονα ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα, αφού πιστεύω ότι πάντα υπάρχει χώρος για εκπαίδευση και για βελτίωση των γνώσεων και της εξειδίκευσης των στελεχών και συνεργατών τους.
Μην ξεχνάμε, βεβαίως, και το γεγονός ότι η κρίση τα τελευταία χρόνια επηρέασε σημαντικά και το budget εκπαίδευσης στις εταιρείες. Απαντώ, λοιπόν, ξεκάθαρα στο ερώτημά σας πως όχι, τουλάχιστον στο βαθμό που εμείς επιδιώκουμε. Πιστεύω, όμως, ότι με τη δουλειά μας θα πείθουμε στην πράξη ολοένα και περισσότερο και τους πλέον δύσπιστους ότι αξίζει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των στελεχών τους και μέσα από το ΕΙΑΣ.