Ασφαλιστές – Τράπεζες: ΟΧΙ σε τοξικές σχέσεις
Η στοχοποίηση των Τραπεζών, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, είναι σαφής και κατηγορηματική. Μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο για καναλάρχες, ολιγάρχες και τράπεζες.
Σαφώς και προ πολλού έχει διαμορφωθεί και η εκτίμηση της κοινής γνώμης περί των Τραπεζών.
Το διεθνές πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμα της 8ης Ιουλίου, επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν είτε να κλείσουν είτε να συγχωνευτούν με πιο δυνατούς παίκτες, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank) θα μπορούσαν να μειωθούν σε μόλις δύο, ένα μέτρο που αναμφίβολα θα συναντήσει σφοδρή αντίσταση στην Αθήνα. Άλλος αξιωματούχος υποστήριξε ότι, παρόλο που οι συγχωνεύσεις των τραπεζών θα ήταν απαραίτητες, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μακροπρόθεσμα.
«Η ελληνική οικονομία είναι κατεστραμμένη. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται επανεκκίνηση», δήλωσε στο Reuters ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης αμέσως μετά από ένα πρόγραμμα διάσωσης μεταξύ της Αθήνας και της Ευρωζώνης.
Στο δημοσίευμά του το Reuters επισημαίνει επιπρόσθετα ότι, πριν από ένα χρόνο, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα πίστευαν ότι ήταν στα πρόθυρα μιας νέας εποχής, μιας και οιΤράπεζες είχαν αναδιαρθρωθεί ως μέρος της συμφωνίας διάσωσης της χώρας, κ.ο.κ. Ωστόσο, σήμερα, ακόμη κι αν επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα ρευστότητας, οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα απαιτήσει ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των ισχυρότερων από αυτές, καθώς η άνοδος των επισφαλειών και η έκθεσή τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σημαίνει ότι κινδυνεύουν να καταστούν αφερέγγυες. Ένα χρονοδιάγραμμα και ένα ακριβές σχέδιο για την αναμόρφωση των τραπεζών θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.
Η δράση αυτή θα αντιμετωπίσει σκληρή πολιτική αντίσταση στην Αθήνα, αναφέρει το Reuters, καθώς οι τραπεζικές συγχωνεύσεις εξοικονομούν χρήματα, αλλά κοστίζουν θέσεις εργασίας, πράγμα που τις κάνει μη δημοφιλείς.
Αντανακλώντας τα εμπόδια αυτά, ένα δεύτερος αξιωματούχος δήλωσε σχετικά: «Θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχουν λιγότερες τράπεζες … αλλά αναρωτιέμαι αν αυτό θα είχε νόημα βραχυπρόθεσμα».
Τυχόν κλείσιμο, που θα διενεργηθεί κατά κύριο λόγο από τις Ελληνικές Αρχές με την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν θα επηρεάσει τους καταθέτες, καθώς οι λογαριασμοί τους θα “μεταναστεύσουν” στη νέα τράπεζα.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του Reuters, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό των παραπάνω. Αντίθετα, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε: «Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Τράπεζα της Ελλάδας».
Αξιοσημείωτη, τέλος, είναι η δήλωση υψηλόβαθμου Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να ξεκινήσει νέα stress tests και «να ρυθμίσει την ανακεφαλαιοποίηση, ξεκινώντας πάλι τη διαδικασία αναδιάρθρωσης», σημειώνοντας ωστόσο ότι «με λιγότερους παίκτες, ο ανταγωνισμός θα μειωθεί ακόμη περισσότερο».
- Ο Αντίλογος στα παραπάνω, εκ μέρους των Τραπεζών, συνίσταται, λοιπόν, κατά δήλωση ανώτερου Έλληνα Τραπεζίτη, στο ότι οποιαδήποτε συγχώνευση θα μείωνε τον τραπεζικό ανταγωνισμό.
Η ασφαλιστική αγορά, που δεν μοιράζεται το άγος και την ευθύνη των τραπεζικών ιδρυμάτων, ούτε επηρεάζει τις διαδικασίες διαμόρφωσης του πλήθους ή των μονάδων, ίσως πρέπει τώρα να αποσυνδεθεί και να απαλλαγεί από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η ασφαλιστική αγορά, δηλαδή οι Ασφαλιστικές Εταιρείες, εγχώριες και ξένες, ασφαλώς πρέπει να αποσυνδεθούν από τους σφετεριστές της δραστηριότητάς τους.
Άλλως, αργά ή γρήγορα, θα μοιραστούν μαζί τους εντυπώσεις αλλά και περιορισμούς.
Δ.Ρ.