Ασφαλιστές προς G-20: Τονώστε την οικονομική ανάπτυξη, αίροντας τα εμπόδια για μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Οι G-20 πρέπει να εμποδίσουν ή να άρουν τους κανονιστικούς φραγμούς που αποθαρρύνουν τους ασφαλιστές να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις, καθώς οι επενδύσεις αυτές στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Αυτό ήταν το μήνυμα της αντιπροσωπίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ενώσεων (GFIA) στη συνάντηση που είχε με την Προεδρία των G-20, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής που θα γίνει στην Αττάλεια της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2015. Σκοπός της GFIA ήταν να τονίσει, για άλλη μια φορά, το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που παίζουν οι ασφαλιστές στην τόνωση της ανάπτυξης και στην εξασφάλιση της σταθερότητας στην παγκόσμια οικονομία.
«Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χρειάζεται μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Με $4,6 τρις των ετήσιων ασφαλίστρων σε επενδύσεις και με περισσότερα από $26 τρις σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, η παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία μπορεί να προσφέρει κάτι τέτοιο», τόνισε ο κυβερνήτης Dirk Kempthorne, Πρόεδρος της GFIA και Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του American Council of Life Insurers (ACLI).
«Ένα σημαντικό μέρος των μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών θα πρέπει να συνδυάζεται με μακροπρόθεσμα στοιχεία ενεργητικού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μέσω της τόνωσης των μακροπρόθεσμων επενδύσεων, όπως οι επενδύσεις σε έργα υποδομής και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Η GFIA εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη των διεθνών προτύπων κεφαλαίου (ICS) για την ασφαλιστική βιομηχανία από τη Διεθνή Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων (IAIS). Ο κίνδυνος είναι ότι, αν τα μέτρα αυτά αναπτυχθούν μέσα σε μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, δεν θα λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τα βασικά χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού μοντέλου ασφάλισης και τον κίνδυνο από ακούσιες συνέπειες, ιδίως για τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της GFIA, «οι G-20 έχουν την ευθύνη της καθοδήγησης της διεθνούς ατζέντας της κανονιστικής μεταρρύθμισης. Θα πρέπει να εξασφαλίσουν, λοιπόν, ότι η ICS λειτουργεί με τα υπάρχοντα εθνικά ρυθμιστικά καθεστώτα, για να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εφικτό και με σταδιακή πρόοδο. Με μια τέτοια προσέγγιση θα έχουμε την καλύτερη ευκαιρία να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι αποδεκτό από όλους, και είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες».
Η αντιπροσωπία συζήτησε επίσης:
• Την ανάγκη για ένα υψηλό επίπεδο διαφάνειας και λογοδοσίας από διεθνείς φορείς καθορισμού προτύπων.
• Τη σημασία της ελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου, το άνοιγμα των αγορών και τις περιφερειακές και παγκόσμιες προσπάθειες για την άρση των περιττών φραγμών στο εμπόριο.
• Τη συνεργασία των κυβερνήσεων για την ενίσχυση των φορολογικών συστημάτων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.