Αναδυόμενες αγορές: Κινητήρας ανάπτυξης για την οικονομία και τις ασφαλιστικές αγορές
Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν υπάρξει οι αναδυόμενες αγορές τόσο σημαντικές για την παγκόσμια οικονομία όσο σήμερα. Είναι γενικά αποδεκτό ότι οι καιροί της κυριαρχίας ΗΠΑ & Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία έχουν παρέλθει. Και μπορούμε μονάχα να μαντέψουμε την πορεία που θα είχε πάρει η τραπεζική κρίση και κρίση χρέους στις δυτικές βιομηχανοποιημένες χώρες, αν δεν υπήρχαν οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Νότιας Αμερικής που διψούσαν για εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο. Πράγματι, χώρες όπως η Γερμανία, της οποίας οι βιομηχανίες είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες χωρών όπως η Κίνα σε υψηλής ποιότητας προϊόντα τεχνολογίας, βρίσκονται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση.
Του Dr. Michael Menhart, Επικεφαλής Οικονομολόγου της Munich Re
Η αυξανόμενη αυτή σημασία των αναδυόμενων αγορών αφορά, επίσης, και την ασφάλιση. Στην ασφάλιση ζημιών αλλά κυρίως στην ασφάλιση ζωής, η μέση αύξηση του πραγματικού ασφαλίστρου σε πολλές αναδυόμενες αγορές της Ασίας αναμένεται να ξεπεράσει το 10% κατ’ έτος μέχρι το 2020. Με την Κίνα στην τρίτη θέση, τη Βραζιλία στην όγδοη και την Ινδία στην ένατη, τρεις από τις σήμερα αναδυόμενες αγορές θα είναι τότε μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων ασφαλιστικών αγορών του κόσμου.
Ακόμα κι αν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες – περίπου 70%– εξακολουθεί να προέρχεται από τις παραδοσιακές βιομηχανικές χώρες, αν μία χώρα αναζητά την ανάπτυξη, δύσκολα θα επιτύχει χωρίς να στραφεί στις αναδυόμενες αγορές. Μέχρι το 2020, περίπου το 20% της ανάπτυξης στον κλάδο ζημιών και πάνω από το 25% στον κλάδο ζωής θα οφείλεται στην Κίνα και μόνο. Δεν αποτελεί όμως μόνο η Κίνα την κινητήριο δύναμη: περίπου το ένα δέκατο της αύξησης στην παραγωγή που αναμένεται μέχρι το 2020 θα προέλθει συνδυαστικά από τη Βραζιλία, τη Ρωσία και την Ινδία. Αλλά ευκαιρίες προσφέρουν και άλλες αγορές εκτός χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα): στην Τουρκία, για παράδειγμα, η παραγωγή ασφαλίστρων ζημιών σχεδόν θα διπλασιαστεί, ανερχόμενη σε €12,2 δις τα επόμενα επτά χρόνια.
Οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή είναι σαφείς. Κοιτάζοντας μακροπρόθεσμα, η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη της δυναμικής της ασφαλιστικής αγοράς. Οι αναδυόμενες αγορές έχουν πολύ δρόμο να καλύψουν ακόμα αναφορικά με την ασφάλιση. Από τη μία, σε πολλές χώρες, εξακολουθεί να υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην κάλυψη φυσικών καταστροφών. Από την άλλη, αλλάζει η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, εν μέρει λόγω της διευρυνόμενης μεσαίας τάξης.
Η ζήτηση για ασφάλιση υγείας και ζωής αυξάνεται, λόγω μιας μεγαλύτερης τάσης που εμφανίζεται για αποταμίευση και της ανάγκης για μελλοντική εξασφάλιση, τροφοδοτούμενων από την αυξανόμενη ευμάρεια. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και η μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών προκαλούν κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση ασφάλισης αυτοκινήτου και ευθύνης.
Φυσικά, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλια και τις δηλώσεις για την αξιολόγηση των αναπτυσσόμενων και αναδυόμενων αγορών. Εξάλλου, η οικονομική ευημερία δεν επέρχεται χωρίς εμπόδια και προβλήματα, ούτε και η μετεξέλιξη σε μια μεγάλη ασφαλιστική αγορά. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι η οικονομική επέκταση και η διαμόρφωση μιας ισχυρής ασφαλιστικής αγοράς είναι αλληλένδετες. Οι αναδυόμενες αγορές δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν αειφόρο ανάπτυξη, αν πρώτα δεν καλύψουν τα υφιστάμενα κενά στην ασφαλιστική κάλυψη. Από την άλλη, ο παγκόσμιος ασφαλιστικός κλάδος θα μπορέσει να επιτύχει μακροπρόθεσμη σταθερή ανάπτυξη μόνο αν αρπάξει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι αναδυόμενες αγορές.
(Πηγή: Munich Re Topics Magazine, 2/2013)