Διεθνή

Ανήσυχοι οι ασφαλιστές για τον επερχόμενο κανονισμό προστασίας δεδομένων

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχουν μπει οι συζητήσεις για τον κανονισμό που αφορά την προστασία και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων. Στις 15 Ιουνίου, το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε τη γενική προσέγγιση επί του προτεινόμενου κανονισμού, πράγμα που σημαίνει ότι οι τριμερείς συζητήσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οριστικοποίηση των κανόνων  μπορούν να ξεκινήσουν. Την ίδια στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες ανησυχούν για διάφορες πτυχές του προτεινόμενου κανονισμού, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά τόσο τις ίδιες όσο και τους καταναλωτές τους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας της Insurance Europe, κ. William Vidonja, «είναι επιτακτική ανάγκη οι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ που θα συμμετάσχουν στις επικείμενες τριμερείς συζητήσεις να εξασφαλίσουν ότι η τελική ρύθμιση θα επιτρέπει στους ασφαλιστές να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους καταναλωτές».

Στο πλαίσιο αυτό, η Insurance Europe ζητά:

•Οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες, να είναι κατοχυρωμένοι με μια νομική βάση, στο πλαίσιο των κανόνων, που θα τους επιτρέπει την επεξεργασία των δεδομένων για σκοπούς ανίχνευσης της απάτης και της πρόληψης.

• Οι κανόνες πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές να συνεχίσουν να φτιάχνουν το προφίλ των μελλοντικών ασφαλισμένων τους τόσο για την καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων που καλούνται να καλύψουν, όσο και για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης.

• Οι κανόνες πρέπει, επίσης, να παρέχουν τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές να διατηρούν τα δεδομένα, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές και συμβατικές υποχρεώσεις τους, καθώς και για τους σκοπούς της πρόληψης και ανίχνευσης της απάτης. Οι ασφαλιστές θα πρέπει, ως εκ τούτου, να είναι σε θέση να απορρίπτουν τις αιτήσεις των αντισυμβαλλομένων για τα δεδομένα που πρέπει να διαγραφούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

• Η Insurance Europe ζητά να υπάρχει νομική βάση που να επιτρέπει την αξιοποίηση των ευαίσθητων δεδομένων που πρέπει να υποβάλλονται προς επεξεργασία στους ασφαλιστές, προκειμένου να καταρτιστεί μια ασφαλιστική σύμβαση. Η Insurance Europe υποστηρίζει επίσης ένα στενό ορισμό των δεδομένων υγείας, όπου για τη διοικητική πληροφόρηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευαίσθητα δεδομένα.

• Η Insurance Europe πιστεύει, τέλος, ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να αποκαλύπτουν εμπιστευτικές πληροφορίες, π.χ. κριτήρια underwriting, στους ανταγωνιστές τους βάσει των νέων κανόνων.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας