Το «Ερρίκος Ντυνάν» ανατάσσεται. Μπορεί, άραγε, να συμβάλει και στην ανάταξη του κλάδου υγείας;

25

Σε επαφές με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκεται αυτό το διάστημα το νοσοκομείο “Ερρίκος Ντυνάν“, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις υφιστάμενες αλλά και να ξεκινήσει νέες συνεργασίες. 
Το νοσοκομείο που έχει συνδέσει το τελευταίο διάστημα το όνομά του με μία αρνητική δημοσιότητα, λόγω των χρεών του προς τη Marfin και την αδυναμία πληρωμής του προσωπικού του, βρίσκεται σε μία φάση αναδιοργάνωσης και αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας του, σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο.
Την αποστολή αυτή έχει αναλάβει ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας, κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος, με την ομάδα του και μέσα στα καθήκοντά του είναι και οι επαφές με τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις οποίες χαρακτήρισε αρκετά ενθαρρυντικές.

Νέα ελκυστικά πακέτα νοσηλείας
Καθώς οι υφιστάμενες συνεργασίες του “Ερρίκος Ντυνάν” με τις ασφαλιστικές είχαν ατονήσει το τελευταίο διάστημα ή είχαν μείνει αδρανείς, το νοσοκομείο βρίσκεται ήδη στη φάση αναμόρφωσης, εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού των πακέτων νοσηλείας του και στη δημιουργία νέων. Στόχος είναι τα πακέτα αυτά να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες αγοραστικής δύναμης και απασχόλησης που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς όμως να υποτιμηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νοσοκομείου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη διαδικασία εισόδου και εξόδου του ασθενούς από το νοσοκομείο, μιας και κρίνεται ότι το γραφειοκρατικό κομμάτι είναι εξίσου σημαντικό, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο άρρωστος και οι συγγενείς του. Στο πλαίσιο αυτό αναδιοργανώνεται εκ βάθρων το γραφείο κίνησης, ενώ θα υπάρξει και ξεχωριστό γραφείο επαφής με τον άρρωστο και την οικογένειά του, με στόχο τη διαρκή ενημέρωσή τους για όλα τα στάδια, τόσο της νοσηλείας όσο και της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Λείπουν τα ποιοτικά ιδιωτικά νοσοκομεία
«Λίγα είναι τα ποιοτικά ιδιωτικά νοσοκομεία στη χώρα μας, που είναι καλά εξοπλισμένα, κάνουν την ιατρική με τους κανόνες που πρέπει και δεν λειτουργούν απλά για να εισπράττουν νοσήλια», μας επισήμανε ο κ. Λιαρόπουλος σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του. 
Ως αντιδιαστολή τόνισε τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα του “Ερρίκος Ντυνάν”, που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα του είδους του. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ντυνάν έγκειται στο γεγονός ότι χτίστηκε εξ αρχής με τις πιο σύγχρονες αρχιτεκτονικά προδιαγραφές, ώστε να είναι λειτουργικό τόσο για το προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, όσο και για τους ασθενείς. Διαθέτει 337 κλίνες κλινικών, 25 χειρουργεία, 38 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας, 24 κλίνες μονάδων τεχνητού νεφρού, 55 κλίνες νοσηλείας μίας ημέρας  και 14 κλίνες ειδικών μονάδων. Στα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και η θέση του (μεταξύ δύο στάσεων του μετρό και πάνω σε μία κεντρική αρτηρία), που το αναδεικνύει ως ένα από τα καλύτερα τοποθετημένα νοσοκομεία μεταξύ του ανταγωνισμού. 
Ο κ. Λιαρόπουλος, οπαδός της συνεργασίας του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, θεωρεί εξίσου σημαντική τη γειτνίασή του με το νοσοκομείο του Ερυθρού και το Κοργιαλένειο: «Ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει και μία πιο στενή συνεργασία μεταξύ τους και έχουν και το λόγο να συνεργαστούν, αφού έχουν την ίδια διοίκηση».
O κ. Λιαρόπουλος θεωρεί απαραίτητη την προσέλκυση σε αυτό πανεπιστημιακών γιατρών και το νοσοκομείο ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. 
O ίδιος πρόσφατα είχε προτείνει τη μεταστέγαση του Αρεταίειου Νοσοκομείου (το οποίο διαθέτει 4 κλινικές, εκ των οποίων δύο μεγάλες) στο “Ερρίκος Ντυνάν”, και τη διαφορετική αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του κρατικού νοσοκομείου. Σήμερα και εν μέσω εκατέρωθεν ενστάσεων, προτείνει: «να μπορούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί, που έτσι κι αλλιώς συνεργάζονται ενδεχομένως παράνομα με κάποια άλλα μικρά νοσοκομεία, να το κάνουν νόμιμα», με οφέλη για τους ίδιους, τους ασθενείς τους, αλλά και το κράτος, αφού «όλα θα περνάνε μέσα από το λογιστήριο του Ντυνάν».

Η ευκαιρία για τις ασφαλιστικές
Αλλαγή πλεύσης, λοιπόν, για ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας. Μπορεί να είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τις ασφαλιστικές εταιρείες, να διαμορφώσουν ένα πιο υγιές καθεστώς συνεργασίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, με χρεώσεις που θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; 
Η ομάδα Λιαρόπουλου αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στο “Ερρίκος Ντυνάν” μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Εφόσον τα πακέτα νοσηλείας βρίσκονται υπό διαμόρφωση, ίσως οι ασφαλιστικές δεν πρέπει να αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία, ακόμα και να συνδιαμορφώσουν αυτά τα πακέτα, θέτοντας τις βάσεις για μία συνεργασία-πιλότο και με τα υπόλοιπα ιδιωτικά.