Διεθνή
Η συσσώρευση κινδύνων απασχολεί τους αντασφαλιστές
Οι αντασφαλιστές μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι ζημιές που κλήθηκαν να πληρώσουν το 2015 για φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές ήταν σχετικά χαμηλές, ωστόσο ανησυχούν, καθώς η καταστροφή στο κινέζικο λιμάνι της Tianjin τους φέρνει αντιμέτωπους με το πολύπλοκο παζλ που δημιουργεί η συσσώρευση κινδύνων.
Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη Sigma της Swiss Re, οι παγκόσμιες ασφαλισμένες ζημιές από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές το 2015 ανήλθαν σε $37 δις, κάτω από τον ετήσιο μέσο όρο των προηγούμενων 10 χρόνων, των $62 δις.
Σημειώθηκαν 353 καταστροφικά συμβάντα κατά το περασμένο έτος. Από αυτά, 198 ήταν φυσικές καταστροφές, και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μέσα σε έναν χρόνο, που έχει καταγράψει στα αρχεία της η Sigma.
Οι συνολικές οικονομικές απώλειες, τόσο από τις φυσικές όσο και από τις ανθρωπογενείς καταστροφές, ανήλθαν σε $92 δις το 2015 (έναντι $113 δις το 2014). Περίπου $80 δις οφείλονται σε φυσικές καταστροφές, με τον σεισμό στο Νεπάλ να προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Οι οικονομικές απώλειες παγκοσμίως ήταν πολύ κάτω από τον προηγούμενο 10ετή ετήσιο μέσο όρο των $192 δις. Από τα $37 δις που ήταν οι παγκόσμιες ασφαλισμένες απώλειες, τα $28 δις αποδίδονται σε φυσικές καταστροφές, ποσό περίπου ίδιο με το 2014. Η μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημία του έτους –η οποία εκτιμάται σε απώλεια περιουσίας ύψους μεταξύ $2,5-3,5 δις– προκλήθηκε από δύο μεγάλες εκρήξεις στο λιμάνι της Tianjin στην Κίνα τον Αύγουστο.
Η Ασία υπέστη τις περισσότερες ζημιές το 2015
Οι οικονομικές απώλειες από όλα τα συμβάντα στην Ασία ανήλθαν σε περίπου $38 δις. Ο σεισμός στο Νεπάλ ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή του έτους παγκοσμίως, σκοτώνοντας σχεδόν 9.000 ανθρώπους –η μεγαλύτερη απώλεια ζωής σε μία μόνο περίπτωση.
Οι συνολικές ζημιές από τον σεισμό του Νεπάλ υπολογίζονται σε $6 δις, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ζημιές που αναφέρθηκαν στην Ινδία, την Κίνα και το Μπαγκλαντές. Άλλα γεγονότα που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στην Ασία ήταν ο τυφώνας Goni στην Ιαπωνία, οι πλημμύρες στη νότια Ινδία και τις εκρήξεις στην Tianjin.
Ο Chief Economist της Swiss Re, κ. Kurt Karl, ανέφερε σχετικά: «Ο σεισμός στο Νεπάλ χτύπησε κοντά στην πρωτεύουσα Κατμαντού, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και απώλειες, που ήταν ως επί το πλείστον ανασφάλιστες. Για μια ακόμη φορά, η τραγωδία χτύπησε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι είναι ελάχιστα σε θέση να προστατεύσουν τον εαυτό τους».
Από το κρύο στη ζέστη
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύνολο των ζημιών ήταν χαμηλό σε σύγκριση με τον προηγούμενο 10ετή ετήσιο μέσο όρο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι τυφώνες που έπληξαν τις ΗΠΑ ήταν για άλλη μια φορά ήπιοι. Πέρυσι, για 10η συνεχόμενη χρονιά, κανένας σημαντικός τυφώνας δεν προσέγγισε σε ξηρά.
Στη Βόρεια Αμερική, η μεγαλύτερη απώλεια ήρθε από μια χειμωνιάτικη καταιγίδα στα μέσα Φεβρουαρίου, που προκάλεσε ζημίες σε 17 πολιτείες, με τη Μασαχουσέτη να πλήττεται περισσότερο. Οι συνδυασμένες ασφαλισμένες απώλειες ανήλθαν σε $2 δις, κυρίως από σπασμένες σωληνώσεις και άλλες ζημιές που προκλήθηκαν σε ιδιοκτησίες από το βάρος του πάγου ή από ύδατα.
Παρά το βαρύ χειμώνα στις ΗΠΑ, το 2015 συνολικά ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί. Καύσωνες στέρησαν τη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ενώ η παρατεταμένη υψηλή θερμοκρασία και η έλλειψη βροχοπτώσεων προκάλεσε ξηρασία και πυρκαγιές σε πολλές περιοχές.
Οι ΗΠΑ είχαν τη χειρότερη χρονιά από το 1960, όσον αφορά τις πυρκαγιές, λόγω των θερμών και ξηρών συνθηκών.
Άλλες χώρες που επλήγησαν από πυρκαγιές ήταν η Ινδονησία και η Αυστραλία. Αντίθετα, περιοχές όπως η Ινδία και το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασαν ακραίες βροχοπτώσεις. Στην Ινδία, η πόλη του Chennai παρέλυσε από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι συσσωρευμένες βροχοπτώσεις άνω των 500 χιλιοστών, τον Νοέμβριο και μόνο. Τον Δεκέμβριο, μεγάλα τμήματα του κεντρικού και βόρειου Ηνωμένου Βασιλείου βρέθηκαν κάτω από το νερό, λόγω των αλλεπάλληλων καταιγίδων. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, οι ασφαλισμένες ζημιές από τις πλημμύρες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται σε περίπου $2 δις. Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν επίσης και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι παγκόσμιες καιρικές συνθήκες παρέκκλιναν από τα κλιματικά πρότυπα το 2015, με το Ελ Νίνιο να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, η δραστηριότητα τροπικών καταιγίδων στον Βόρειο Ατλαντικό κατεστάλη, ενώ στον Ειρηνικό ήταν μια πολύ δραστήρια περίοδος.
Tianjin: ένα πολύπλοκο παζλ της συσσώρευσης κινδύνων
Η πρόσφατη μελέτη της Sigma περιλαμβάνει ένα ειδικό κεφάλαιο για την Tianjin, η οποία έχει θέσει στο προσκήνιο τη συσσώρευση κινδύνων που παρατηρούνται στους μεγάλους μεταφορικούς κόμβους, όπως τα λιμάνια. Η επιβολή μιας ζώνης αποκλεισμού στην περιοχή, λόγω του κινδύνου από τις συνεχείς εκρήξεις, και οι εργασίες καθαρισμού κατέστησαν πολύ δύσκολη για τους ασφαλιστές την εκτίμηση των ζημιών που προκύπτουν από τις πολλαπλές ζημιές ή την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, όπως τα πολλά υπό διαμετακόμιση αυτοκίνητα που υπήρχαν στο συγκεκριμένο λιμάνι. Η σοβαρότητα των εκρήξεων και η ταυτόχρονη μεγάλη έκθεση περιουσιακών στοιχείων κάνει την Tianjin, εκτός από το μεγαλύτερο σε ασφαλισμένες απώλειες συμβάν του 2015, και τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή περίπτωση ασφαλιστικής ζημιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ασία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Η μελέτη Sigma περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για το πώς αεροφωτογραφίες και ψηφιακή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.