Ετήσια συνέλευση ΕΑΕΕ, «Ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην Εποχή της Ανασφάλειας»

22
Στενάχωρα, σε κλίμα και χώρο, μια και αρκετοί από όσους παρέστησαν αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν όρθιοι, πραγματοποιήθηκε φέτος τις 22 Φεβρουαρίου η ανοιχτή εκδήλωση της ΕΑΕΕ, που ακολούθησε την ετήσια γενική συνέλευση. Θέμα της, «Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην εποχή της ανασφάλειας».

Οι πολιτικοί-προσκεκλημένοι ομιλητές, κ.κ. Γ. Μουρμούρας, Υφυπουργός Οικονομικών, και Ν. Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας-Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., δεν κατόρθωσαν να εμπνεύσουν αίσθημα αισιοδοξίας, εστιάζοντας στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος, Διοικητής του ΙΚΑ, μίλησε για διάλογο με την ιδιωτική ασφάλιση ενόψει του δύσβατου δρόμου στον οποίο έχει οδηγηθεί η κοινωνική ασφάλιση, κυρίως λόγω της οργανωτικής ανεπάρκειας που τη χαρακτηρίζει. Διάλογο, για τον οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες δηλώνουν πως είναι έτοιμες από καιρό, ο συνομιλητής, όμως, στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι απών. 

Ο κ. Σπυρόπουλος υποστήριξε πως μόλις τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει διακριτοί οι ρόλοι κοινωνικής και ιδιωτικής ασφάλισης και κυρίως οι δυνατότητες συνεργασίας για την ολοκληρωμένη κάλυψη των πολιτών και υποστήριξε πως, κατά τη δική του κρίση, τα Επικουρικά Ταμεία δεν είναι απαραίτητο να ενωθούν σε ένα ενιαίο ταμείο, αλλά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως περισσότερα σε αριθμό και με την προοπτική να μετεξελιχθούν σε επαγγελματικά ταμεία, τα οποία θα συνεργάζονται με την ιδιωτική ασφάλιση. 

Οι κ.κ. Ι. Παπαδάκης, Υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, και Χ. Βογιατζής, Διευθυντής της ΔΕΙΑ, εκπροσώπησαν με την παρουσία τους και τις τοποθετήσεις τους τον εποπτικό φορέα της αγοράς. 
Στενή συνεργασία με όλους τους φορείς της αγοράς ισχυρίστηκε ο κ. Βογιατζής ότι επιθυμεί η ΔΕΙΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν σωστές και ολοκληρωμένες διαδικασίες, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει κάποια καθυστέρηση στις εξελίξεις. Οι επιτόπιοι έλεγχοι τους οποίους πραγματοποίησε η Διεύθυνση το 2011 συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και το 2012 και εστιάζουν στο σύνολο του ενεργητικού των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και πιο συγκεκριμένα στην ελεύθερη περιουσία και τα εσωτερικά μεταβλητά κεφάλαια. «Πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από εκεί», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του Διευθυντή. Το ενδιαφέρον της εποπτικής αρχής έχει στραφεί σε ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος, σε επιμέρους θέματα τεχνικών προβλέψεων, στις διαδικασίες προετοιμασίας για το Solvency II, αλλά και στιςαντασφαλιστικές συμβάσεις των εταιρειών. Στενά εξετάζονται οι όροι εποπτικής διαχείρισης της αντασφάλισης και η ύπαρξη ή όχι σωστών όρων κόστους-ωφέλειας των αντασφαλιστικών συμβάσεων. Και από αυτό το σημείο, όπως διαπίστωσε ο κ. Βογιατζής, προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 
Σκοπός της ΔΕΙΑ είναι να επιβληθεί σύστημα τριμηνιαίων αναφορών από τις εταιρείες, ενώ σύντομα θα υπάρξουν και νομοθετικές πράξεις σχετικά με τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου και τον Κώδικα Δεοντολογίας που θα αφορά σε διαμεσολαβητές. Συγκεκριμένα για τους διαμεσολαβητές, οι επιτόπιοι έλεγχοι γίνονται, εφόσον αποκτηθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι λίστες με τους 10 μεγαλύτερους συνεργάτες κάθε εταιρείας, και στόχος είναι να ολοκληρωθεί και το σύστημα παρακολούθησης και επισήμανσης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, για τους οποίους έχουν πιστοποιηθεί παραλείψεις και οφειλές ασφαλίστρων (“Τειρεσίας”).  
Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο PSI και την αποτίμηση των ομολόγων που κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ο κ. Βογιατζής αρκέστηκε να δηλώσει ότι πρόθεση της εποπτικής αρχής είναι αυτά να αποτιμηθούν σε τιμές αγοράς, τη χρονική στιγμή της ένταξης των εταιρειών στο νέο πλαίσιο φερεγγυότητας. Οι απώλειες που θα προκύψουν για τις ασφαλιστικές εταιρείες από τη συμμετοχή τους στο PSI θα καλυφθούν από τις ίδιες σταδιακά και σε βάθος τριετίας. Το ύψος, ωστόσο, των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν και θα δυσκολέψει αρκετές εταιρείες του χώρου, δεν έχει διευκρινιστεί επισήμως. Στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιηθούν δύο συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ασφαλιστικής αγοράς, με αντικείμενο την αξιολόγηση των συμπερασμάτων από το QIS5 αλλά και τη συγκρότηση 8 ομάδων, από στελέχη της αγοράς, προκειμένου να εργαστούν για την ανάπτυξη μοντέλων που θα χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες για την υιοθέτηση του Solvency II. Σχετικά με τα μοντέλα για το Solvency II, ο κ. Βογιατζής διαπίστωσε σημαντικές ελλείψεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά
Για τις εξετάσεις των διαμεσολαβούντων που έχουν ήδη καθυστερήσει, η τοποθέτηση της εποπτικής αρχής είναι πως πρόκειται για συνολική αναβάθμιση του συστήματος πιστοποίησης. Μετά από μια μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, καθώς η Πράξη ήρθε το Νοέμβριο ενώ οι διαβουλεύσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούλιο, η ΔΕΙΑ προχώρησε αμέσως στην ανάρτηση των 600 ερωτήσεων στο διαδίκτυο, ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους υποψηφίους. Το μηχανογραφικό τμήμα της ΔΕΙΑ εργάζεται εντατικά για την αναβάθμιση του συστήματος, προκειμένου για την αμιγώς ηλεκτρονική διαχείριση των διαδικασιών, και μέσα στο Μάρτιο, όπως ανέφερε ο κ. Βογιατζής, θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ώστε να διεξαχθούν οι εξετάσεις. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί άμεσα ο μεγάλος όγκος των ενδιαφερομένων που θα έχει προκύψει, πρόθεση της ΔΕΙΑ είναι να δρομολογηθούν σειρά εξεταστικών, σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ο κ. Γ. Κώτσαλος ανέλαβε ως Πρόεδρος της ΕΑΕΕ να επαναδιατυπώσει τις αξιώσεις της αγοράς από την Πολιτεία, θυμίζοντας ότι η ίδια η αγορά υπήρξε συνεπής ως προς τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε πριν ένα χρόνο, σε αντιδιαστολή με τους κρατικούς φορείς. Με σαφήνεια και ανησυχία διατύπωσε την εκτίμησή του, πως οι μέτοχοι ξένων κυρίως ασφαλιστικών εταιρειών είναι λογικό να προβληματίζονται ιδιαίτερα για τη συμμετοχή τους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. 
Οι προσδοκίες που υπάρχουν για ανάπτυξη του κλάδου Ζωής, ενόψει και των αρνητικών εξελίξεων στην κοινωνική ασφάλιση, δεν επαληθεύονται, αντίθετα σημειώθηκε μείωση 7,7% στις εργασίες για το 2011, η Πολιτεία παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών με την επιβολή άδικων προστίμων, παρά τις αντίθετες γνωμοδοτήσεις του αρμόδιου εποπτικού φορέα, οι συνεχείς φορολογικές αλλαγές και η κατάργηση των ελαφρύνσεων δημιουργούν την εικόνα μιας αγοράς στην οποία το περιθώριο κέρδους δεν είναι ελκυστικό. 
Η συνεισφορά του ασφαλιστικού κλάδου στην «επανεκκίνηση» της ελληνικής οικονομίας, στην οποία αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης μιλώντας στην εκδήλωση, δεν υποστηρίζεται, αλλά μάλλον υποβαθμίζεται. 
Συνολικά θα λέγαμε πως ο ρόλος που θα μπορούσε να έχει η ιδιωτική ασφάλιση στην εποχή της ανασφάλειας δεν είναι και απαραίτητα αυτός που τελικά η ιδιωτική ασφάλιση φαίνεται να μπορεί να διεκδικήσει. Η συλλογική εκπροσώπηση του κλάδου χωλαίνει και αυτό είναι διαπίστωση που διατυπώνεται από την πλειοψηφία των στελεχών που την εκπροσωπούν στα αρμόδια όργανα, έστω και αν, για ευνόητους λόγους, οι σχετικές παραδοχές γίνονται ατύπως. 
Οι ασφαλιστικές εταιρείες λειτουργούν περισσότερο ως μονάδες, κάτι που είναι αναμενόμενο μεν σε μια ελεύθερη και ανταγωνιστική αγορά, όμως, με δεδομένο τα μεγάλα κοινά προβλήματα που τις απασχολούν και τη διαπιστωμένα αδύναμη έως ανύπαρκτη στήριξη που λαμβάνουν από την πολιτεία επί σειρά ετών, δεν επαρκεί και μάλλον δυσχεραίνει την ικανοποίηση των δίκαιων αξιώσεων του κλάδου. 

 Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής της Συνέλευσης, βράβευσε τον κ. Ανδρέα Βασιλείου για την προσφορά του στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. 
Ο κ. Βασιλείου, μέχρι πρόσφατα Executive Vice President και Regional President & CEO for Central and Eastern Europe MetLife Group, ξεκίνησε την ασφαλιστική του καριέρα στην ελληνική ασφαλιστική εταιρεία «Ήλιος», έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στα νομικά και οικονομικά, με ειδίκευση στο ασφαλιστικό δίκαιο, στα Πανεπιστήμια των Αθηνών και του Λονδίνου. Το 1979 προσχώρησε στον όμιλο της ALICO, όπου κατέλαβε σειρά ανώτατων θέσεων, εντός και εκτός συνόρων. Σε κάθε του θέση διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή διαπίστωση, ότι υπό την καθοδήγηση του κ. Βασιλείου η Alico Ελλάδος εκτοξεύτηκε και κατέλαβε τη θέση που έχει σήμερα στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ζωής. 
Ο κ. Ανδρέας Βασιλείου είναι αδιαμφισβήτητα εξέχουσα προσωπικότητα της ασφαλιστικής αγοράς, που κατόρθωσε, στα χρόνια της λαμπρής του καριέρας, να κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό του ασφαλιστικού κόσμου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. 
Κατά τη διάρκεια της βράβευσης, ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Γιώργος Κώτσαλος, αναφέρθηκε στην αξιόλογη πορεία του κ. Ανδρέα Βασιλείου από την έναρξη της ασφαλιστικής του καριέρας έως σήμερα, τονίζοντας τις ηγετικές του ικανότητες. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσωπικότητα του κ. Ανδρέα Βασιλείου. 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κώτσαλος ανέφερε: «Ο Ανδρέας Βασιλείου είναι γνωστός για την ικανότητα να αναπτύσσει, να εμπνέει και να υποστηρίζει τους συνεργάτες του σε καλές και κακές στιγμές. Είναι υπέρμαχος της τιμιότητας και του υψηλού επαγγελματισμού, θέτει πάντα υψηλούς, δυσπρόσιτους στόχους, τους οποίους πετυχαίνει. Για όλα τα παραπάνω και όχι μόνο για αυτά, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αποφάσισε να βραβεύσει σήμερα τον επιφανή ασφαλιστή Ανδρέα Βασιλείου».
 
Αμαλία Ρουχωτά