ΕΑΔΕ-ΕΕΑ-ΣΕΜΑ: Χαιρετίζουν το “όχι” της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον Τειρεσία

17

Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και όλοι οι Σύλλογοι της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, το ΕΕΑ και ο ΣΕΜΑ χαιρέτισαν με δελτία τύπου που εξέδωσαν, την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να απορρίψει το άιτημα για δημιουργία και τήρηση αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά

Δελτίο Τύπου ΕΑΔΕ
Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος και όλοι οι Σύλλογοι της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, με δελτίο τύπου που εξέδωσαν στις 31/1/2013, χαιρετίζουν την υπ’ αριθμ. 10/2013 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία απορρίπτεται πανηγυρικά η αίτηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που υποβλήθηκε μέσω της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, για τη δημιουργία και τήρηση αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά.

Ένας πολύμηνος αγώνας δικαιώνεται καθώς από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το γεγονός ότι το σχέδιο Κανονισμού της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ΑΕ, που προωθείτο, δεν στόχευε στην εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά επιθυμούσε να ελέγξει με διαβλητούς, αδιαφανείς και εκβιαστικούς τρόπους την ανεξάρτητη διαμεσολάβηση, με σκοπό την δημιουργία ενός απολύτως ελεγχόμενου ολιγοπωλιακού συστήματος που θα είχε αρνητικές συνέπειες και στην αγορά και στον καταναλωτή.

Αντιδράσαμε κατά του σχεδίου αυτού από την πρώτη στιγμή, το καταγγείλαμε εξωδίκως, υποβάλλαμε τιςουσιαστικές και νομικές ενστάσεις και ισχυρισμούς μας, προσφύγαμε επί του τελικού σχεδίου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και δικαιωθήκαμε σε όλες τις θέσεις μας.

Στην πορεία αυτή είχαμε μαζί μας τα Επιμελητήρια όλης της χώρας, που είδαν πολύ καθαρά ότι εθίγετο άδικα ένας ολόκληρος κλάδος και στήριξαν όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειές μας.

Αισθανόμαστε δυνατοί και δικαιωμένοι και αποδεικνύουμε ότι συλλογικά όλοι μαζί μπορούμε.
Τα μέλη της ΕΑΔΕ
ΣΕΜΑ, ΠΟΑΔ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ και Σύνδεσμος Συνεργαζόμενων με Μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα.


Δελτίο Τύπου EEA
Νομική και ηθική δικαίωση
 για τους χιλιάδες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές όλης της χώρας αλλά και της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξαν από τον Σεπτέμβριο του 2012 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος συνιστά η οριστική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία απορρίπτει την αίτηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για δημιουργία και τήρηση αρχείου με δεδομένα ασφαλιστικών διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά.

Στο σκεπτικό της απόφασης με Αριθμό Πρωτοκόλλου Γ/ΕΞ/561 και ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2013, η Αρχή τονίζει πως «η ΕΑΕΕ δεν απέδειξε με αναλυτικά οικονομικά στοιχεία ή δικαστικές αποφάσεις ή άλλα στοιχεία ότι η ζημία που παρουσίασε η ασφαλιστική αγορά οφείλεται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό στην μη απόδοση ασφαλίστρων από τους διαμεσολαβητές, ώστε να απειλείται η εύρυθμη λειτουργία του κλάδου από τις φερόμενες ως παράτυπες συμπεριφορές που θα καταχωρούνται στο αρχείο».

Σημειώνει μάλιστα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πως: «Οι μαύρες λίστες, κατά κανόνα, συνεπάγονται επιβλαβή αποτελέσματα για τα άτομα που περιλαμβάνονται σε αυτές και ενδέχεται να επιφέρουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μιας ομάδας ανθρώπων εμποδίζοντας την πρόσβαση τους σε συγκεκριμένη υπηρεσία ή ζημιώνοντας την υπόληψή τους».

Δήλωση Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τονίζει:
«Το Ε.Ε.Α είναι περήφανο που μαζί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τους Συλλόγους των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κατάφεραν να αποτρέψουν μια παράλογη εξέλιξη, με τη δημιουργία μιας «μαύρης λίστας» που θα κρατούσε τους Διαμεσολαβητές όμηρους στα χέρια των ασφαλιστικών εταιριών. Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορθώς έκρινε πως ούτε τα στοιχεία που προσκόμισαν η ΕΑΕΕ και η Τειρεσίας Α.Ε., αλλά και ούτε οι επισημάνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος αρκούν για να δικαιολογηθεί η λειτουργία του «Ασφαλιστικού Τειρεσία». Η απόφαση της Αρχής θεώρησε εύλογες τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν το ΕΕΑ, η ΚΕΕΕ, καθώς και οι ΠΑΟΔ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ και ΣΕΜΑ, όσον αφορά τον περιορισμό της ιδιωτικότητας και της πρόσβασης στην αγορά των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, των οποίων τα ονόματα θα δημοσιοποιούνταν σε αυτή τη λίστα. Στη βάση αυτής της απόφασης οι Ασφαλιστικές Εταιρίες και οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές μπορούν τώρα να οικοδομήσουν μια νέα ειλικρινή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν σε ένα καλόπιστο διάλογο για την βελτίωση των όρων λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών».

Δελτίο Τύπου ΣΕΜΑ
«Η απόφαση την οποία έλαβε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα απορρίπτοντας την πρόταση περί ίδρυσης και λειτουργίας Τειρεσία για τους διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά, πέρα από το ότι εκφράζει απόλυτα τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΜΑ, συμβάλλει τα μέγιστα για τη διασφάλιση της διαφάνειας στις συναλλαγές, δεδομένου ότι θέτει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί η αγορά στο μέλλον».
 
Τα ανωτέρω δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), κ. Γιώργος Καραβίας, με αφορμή την απόφαση της αρμόδιας Αρχής, να μην κάνει δεκτή την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, περί ίδρυσης Ασφαλιστικού Τειρεσία, τονίζοντας ότι ο ΣΕΜΑ τέθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του μέτρου αυτού, θεωρώντας ότι αντιβαίνει στην ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία.
 
Κατά το ΣΕΜΑ, που προσέφυγε στην Αρχή, όπως εξάλλου και δύο μέλη του χωριστά, η σύσταση και λειτουργία Τειρεσία για τους διαμεσολαβούντες στην ασφαλιστική αγορά, αντίκειται στο νόμο 2472/1997 περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
 
Από κοινού με την Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων Ελλάδος (ΕΑΔΕ), η οποία πέρα από το ΣΕΜΑ εκπροσωπεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβούντων (ΠΟΑΔ), τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Συντονιστών Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) και το Σύνδεσμο Συνεργαζόμενων με μεσίτες Lloyd’s στην Ελλάδα, είχε τονίσει ότι η σύσταση του Τειρεσία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες δεν εξυπηρετεί την ενίσχυση της πίστης και την εξυγίανση των συναλλαγών, ενώ υπογράμμιζε προς κάθε κατεύθυνση ότι η δημιουργία του φορέα θα αποτελέσει Ελληνική πρωτοτυπία, καθότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν υφίσταται ανάλογο αρχείο.
 
Σημειώνεται ότι τη θέση των διαμεσολαβούντων υπερασπίσθηκε και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που εξ αρχής συντάχθηκε με τους φορείς της αγοράς, παρεμβαίνοντας με συντονισμένες ενέργειες.
 
«Ο ΣΕΜΑ χαιρετίζει την απόφαση της αρμόδιας Αρχής και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει την αγορά για την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση παράτυπων και αδιαφανών πρακτικών στις συναλλαγές, ώστε αφενός να περιοριστούν οι επισφάλειες του κλάδου, αφετέρου να περιθωριοποιηθούν όσοι στη διαμεσολάβηση επιμένουν να κινούνται εκτός των ορίων που προβλέπει ο νόμος» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Γ. Καραβίας.