Αναδρομή στο 2011…

19

Επιλεκτικά, θυμίζουμε κάποια από τα θέματα που φιλοξενήθηκαν στην «Α.Α.». στη διάρκεια της χρονιάς που μόλις αποχαιρετήσαμε. 
Θέματα είτε αμιγώς ασφαλιστικά είτε ευρύτερα, οικονομικού ενδιαφέροντος. Θέματα που είτε αναδείχθηκαν και απασχόλησαν την αγορά μας είτε αποτέλεσαν 
αντικείμενο ευρωπαϊκού ή διεθνούς προβληματισμού. Σε μια περίοδο ρευστότητας και συνεχών μεταβολών, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε από κοντά και με συνέπεια τις εξελίξεις που διαμορφώνουν, σήμερα, το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργήσουμε αύριο, καθώς επίσης και τις απόψεις των στελεχών και των επαγγελματιών που πρωταγωνιστούν στην αγορά.

Ιανουάριος
– Η ασφάλιση αυτοκινήτου αποτέλεσε θέμα εκτενούς ρεπορτάζ, σχετικά με: τα ανείσπρακτα και το χρόνο απόδοσης των ασφαλίστρων. τις σχέσεις εταιρειών-ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. την πολιτική προμηθειών. τα ζημιογόνα αποτελέσματα του Κλάδου. τις αυξήσεις ασφαλίστρων. τις αποζημιώσεις και τις δικαστικές διευθετήσεις. Λίγες ήταν οι εταιρείες που τόλμησαν να καταθέσουν τις απόψεις τους (AXA, Chartis, Demco, Εθνική Ασφαλιστική, Ευρωπαϊκή Ένωση – Ασφάλειαι Μινέττα, Interamerican, Interasco, Generali, Συνεταιριστική και Υδρόγειος Ασφαλιστική), αν σκεφτούμε πως το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών βασίζει σήμερα τη δραστηριότητά του στον κλάδο ασφάλισης αυτοκινήτου. 
– Η τεχνική γνωμοδότηση του καθηγητή κ. Μιλτιάδη Νεκτάριου στην υπόθεση της Αγωγής της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της Groupapa-Φοίνιξ. Η αγωγή αφορούσε την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων σε ασφαλιστήρια Υγείας, την αναπροσαρμογή των απαλλαγών και των ανωτάτων ορίων κάλυψης, κ.ο.κ.  
– Ο πρώην Υπουργός, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, προέβλεπε ότι το 2011 θα ήταν μια εφιαλτική χρονιά, στη διάρκεια της οποίας «θα καταπέσουν μύθοι και λεοντές» και θα φανεί με τον πλέον αποκαλυπτικό τρόπο ότι «η χώρα βιώνει το θανατηφόρο συνδυασμό υψηλού κόστους δανεισμού και ύφεσης». Υποστήριζε ότι οι περιστάσεις απαιτούν «μεταρρυθμίσεις-σοκ» και «συθέμελες αλλαγές σε όλα τα πεδία της δημόσιας ζωής της χώρας». Η χρονιά υπήρξε όντως εφιαλτική, όμως και οι προοπτικές για το 2012 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία…

Φεβρουάριος
– Αφιέρωμα στο BANCASSURANCE: τι έδειξε το οδοιπορικό σε καταστήματα τραπεζών για εύρεση συνταξιοδοτικού προγράμματος – συνταξιοδοτικά προϊόντα οκτώ τραπεζών (ΑΤΕBank, Geniki, CitiBank, Εθνική, EFG Eurobank, Εμπορική, HSBC, Millennium) και συνεντεύξεις με αντίστοιχο αριθμό στελεχών για το πώς βλέπουν το bancassurance. Ένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το ρεπορτάζ μας ήταν πως τα στελέχη και οι υπάλληλοι των περισσότερων τραπεζών μάλλον είναι ανέτοιμοι ή χωρίς επαρκή κίνητρα για να αναλάβουν την προώθηση αυτών των ασφαλιστικών προγραμμάτων.
–  Γιατί δεν πρέπει οι Κεντρικές Τράπεζες να είναι ρυθμιστικοί φορείς της Ασφάλισης; Οι “απαντήσεις” και τα επιχειρήματα του Δρος Uwe Siegmund, Chief Investment Strategist, R+V Insurance Group. Συμπερασματικά υποστήριζε, μεταξύ άλλων: «Ούτε οι κεντρικές τράπεζες αλλά ούτε και οι ρυθμιστικοί φορείς τραπεζών θα πρέπει να ρυθμίζουν τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις». Οι τοποθετήσεις εκ Γερμανίας, και ενώ η εποπτική ευθύνη του ασφαλιστικού τομέα είχε περάσει επισήμως στις αρμοδιότητες της Τραπέζης της Ελλάδος.
–  STOP σε οκτώ καταχρηστικούς όρους τραπεζών από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου. Μια απόφαση που ελήφθη «με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», όπως ελέχθη, προκειμένου να απαγορευτεί στις τράπεζες να χρησιμοποιούν, στις συναλλαγές τους με τους καταναλωτές, όρους που έχουν κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικοί από τη Δικαιοσύνη.
–  Στις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της VDV Leben International και η θέση της σε ασφαλιστική εκκαθάριση.

Μάρτιος
–  Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες στην ΕΑΕΕ. Ο Πρόεδρος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, διατύπωνε τις προτάσεις της ΕΑΕΕ προς την Πολιτεία, προκειμένου να αναπτυχθεί η ασφαλιστική αγορά, και περιέγραφε τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Το επιθυμητό πλαίσιο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, διατυπωμένο με απόλυτη σαφήνεια από τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ: Αξιόπιστη και ελκυστική για τους ασφαλισμένους και τους μετόχους, με έμφαση στην απλότητα, την τυποποίηση, το καλό service και τις καινοτομίες, συνομιλητή κύρους απέναντι στην Πολιτεία. 
–  Ανοικτή επιστολή της Geneva Association στους G20: H αμιγώς ασφαλιστική δραστηριότητα δεν προκαλεί συστημικό κίνδυνο. Η ασφαλιστική ελίτ έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό μια συστηματική προσπάθεια να αποσυνδέσει την τραπεζική από την ασφαλιστική δραστηριότητα, προκειμένου η τελευταία να μην υποστεί τις αυστηρότατες ρυθμίσεις που προετοιμάζονται για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
–  Αφιέρωμα στο πρώτο πανευρωπαϊκό συνέδριο του MDRT που διεξήχθη στην Αθήνα. Αποκλειστικά στην «Α.Α.», φιλοξενήθηκαν σχόλια των συνέδρων, συνέντευξη του Προέδρου Julian Good και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από αυτή την ιστορικής σημασίας διοργάνωση. Η προσέλευση και τα σχόλια καταδεικνύουν ακόμα μια φορά τη μεγάλη ανάγκη των ασφαλιστών για ουσιαστική εκπαίδευση και παρακίνηση, πέρα από τα στενά και ίσως φτωχά όρια των ασφαλιστικών τους εταιρειών.
–  Εξετάζοντας την παγκόσμια οικονομική κρίση από την οπτική της ευθύνης: πώς η κρίση της αγοράς “subprime” στις ΗΠΑ επηρέασε τις ευρωπαϊκές αγορές και πώς εξελίχθηκε σε παγκόσμια πιστωτική κρίση και στη χειρότερη ύφεση από το 1930. 
–  “Παιχνίδια” εντυπώσεων σε βάρος των ασφαλιστικών εταιρειών για τα ασφάλιστρα Υγείας. Με απόφαση του αρμόδιου για θέματα προστασίας καταναλωτή, Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Β. Κεγκέρογλου, απαγορεύτηκε η χρήση όρου που χρησιμοποιούν ασφαλιστικές εταιρείες σε συμβάσεις νοσηλευτικής περίθαλψης, που έχει κριθεί αμετάκλητα ως καταχρηστικός από τη δικαιοσύνη. Η ΕΑΕΕ απάντησε με ανακοίνωση στον ημερήσιο τύπο, υπό τον τίτλο «Τι πραγματικά συμβαίνει με τα ασφάλιστρα Υγείας».

Απρίλιος
–  Ιαπωνία: Σοκ & δέος από τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα, εξαιτίας του τριπλού χτυπήματος: σεισμός, τσουνάμι, πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.
– Διαγραφές ασφαλιστικών διαμεσολαβητών από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και …πόλεμος ανακοινώσεων. 
– «Ανατροπές και Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»:  Ήταν το θέμα της εσπερίδας της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, απ’ όπου προέκυψαν έντονοι προβληματισμοί αλλά και αισιόδοξα μηνύματα, τα οποία φιλοξενήθηκαν εκτενώς στις σελίδες της «Α.Α.». Κοινό συμπέρασμα πολλών εκ των ομιλητών ήταν πως η επιβίωση των μονάδων θα κριθεί από την ικανότητά τους να προχωρήσουν στη συνδημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα τις προκλήσεις που έρχονται. Από τότε έως σήμερα δεν έχει ακόμα γίνει κάποια αξιόλογη τέτοια κίνηση, παρότι πολλοί ασφαλιστικοί πράκτορες αλλά και μεσίτες είναι σίγουρα πιο θετικοί σε μια τέτοια προοπτική.

Μάιος
– Αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Ν.Δ., κ. Αντώνη Σαμαρά. Δήλωνε ότι με πλέγμα φορολογικών κινήτρων θα υποστηρίξει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και τις ασφαλίσεις του 3ου Πυλώνα. Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος μας μίλησε και για τη νέα εποπτική αρχή, Δ.Ε.Ι.Α., λέγοντας πως η μετατροπή μιας Ανεξάρτητης Αρχής, όπως ήταν η ΕΠΕΙΑ, σε Δ/νση της ΤτΕ, συνιστά υποβάθμιση της εποπτείας, τουλάχιστον σε συμβολικό επίπεδο.
– Ρεπορτάζ για την Ασφάλιση Έργων Τέχνης – Τι ασφαλιστικά προγράμματα προσφέρονται και πώς ασφαλίζουν τα εκθέματά τους τα μουσεία.
– Ρεπορτάζ και εντυπώσεις από το Διεθνές Συνέδριο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 16 ασφαλιστικών αγορών από χώρες της Ε.Ε., της πρώην ΕΣΣΔ και της Μ. Ανατολής. 
– GAMA International Lamp 2011 – Έλληνες ασφαλιστές που συμμετείχαν αξιολόγησαν και κατέθεσαν τις εντυπώσεις και τις κρίσεις τους στην «Α.Α.».
– Την οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ευρωπαϊκή Πρόνοια ΑΕΓΑ» και τη θέση της σε ασφαλιστική εκκαθάριση αποφάσισε η Επιτροπή Πιστωτικών και Ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Το γεγονός ότι η ασφαλιστική εταιρεία δραστηριοποιούνταν κυρίως στον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων περιόρισε κάπως τις συνέπειες για τους ασφαλισμένους, καθώς οι σχετικές διαδικασίες ήταν ταχύτατες.  Η απόφαση εκδόθηκε στις 29 Μαρτίου και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τον επόπτη ασφαλιστικής εκκαθάρισης ξεκίνησε στις 4 Απριλίου. Οι συνέπειες ήταν βαριές, όμως, για το ήδη επιβαρημένο Επικουρικό Κεφάλαιο.

Ιούνιος
– Μαραθώνιος διαβουλεύσεων μεταξύ Λ. Κατσέλη, Δ. Σπυράκου και ΕΑΕΕ σχετικά με τους κανόνες ενημέρωσης και διαφάνειας στην προώθηση και παροχή των ασφαλιστικών υπηρεσιών, με σκοπό την προστασία των ασφαλισμένων και την ενίσχυση του κύρους και της αξιοπιστίας της ιδιωτικής ασφάλισης. Από τη διαφάνεια εξαρτάται το άνοιγμα του 2ου Πυλώνα, καθώς σαφές ήταν το μήνυμα ότι εάν επιτευχθούν σημαντικά βήματα για τη διαφάνεια στην παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών, η πολιτεία θα ήταν πρόθυμη να εισακούσει επιτέλους και τις προτάσεις των ασφαλιστών για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Καμία πρόοδος στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει γίνει έως σήμερα. 
Το κείμενο του Σχεδίου Νόμου για την εδραίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς. Έμεινε Σχέδιο.
1980 – 2010: 30 χρόνια «μεγάλων» και «σημαντικών» φυσικών καταστροφών: 2 εκατ. νεκροί και $2.500 δις συνολικές απώλειες. Για το 2010, μόνο, οι ασφαλισμένες απώλειες ανήλθαν σε περίπου $37 δις, με βάση τους υπολογισμούς της Munich Re.
Παρελθόν και η «Ευρωστάρ Ελληνική Ανώνυμη Εταιρεία Ασφαλίσεων κατά Ζημιών», μετά την απόφαση της ΕΠΑΘ της Τράπεζας της Ελλάδος για οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της. Οι εταιρείες των οποίων οι άδειες ανεκλήθησαν φτάνουν έτσι τις 3 για το 2011.

Ιούλιος – Αύγουστος
– Το 3ο Διεθνές Συνέδριο της CEA διεξήχθη στην Αθήνα. Η εκπροσώπηση ήταν παγκόσμια, ωστόσο η ΔΕΙΑ κατέστησε αισθητή την …απουσία της. 
– Ο νέος Πρόεδρος της CEA, κ. Sergio Balbinot, ομόφωνα εκλεχθείς, υποστήριξε ότι η ορθή εφαρμογή του Solvency II είναι ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους ασφαλιστές, την οικονομία αλλά και την προστασία των καταναλωτών. 
– Το γεγονός ότι ο ασφαλιστικός κλάδος επιβαρύνεται με ακατάλληλες ρυθμίσεις ανέδειξε για μια ακόμα φορά η Γενική Συνέλευση της Geneva Association, που έλαβε χώρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
– Η συνεργασία δημόσιων νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών στο προσκήνιο. Ο καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος επιχειρηματολογεί για τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας.
– Τα συνολικά παραγωγικά στοιχεία του 2010 που δημοσιοποιήθηκαν από την ΕΑΕΕ ανέδειξαν τις διαρθρωτικες αδυναμίες της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Για πρώτη φορά, τα τελευταία 22 χρόνια (από το 1988 που παρακολουθείται σε συστηματική βάση η αποτίμηση της αγοράς), καταγράφηκε κάμψη στο σύνολό της κατά  -2,1%. Μεγαλύτερη του αναμενόμενου ήταν η μείωση της παραγωγής στις ασφαλίσεις Ζωής, κατά -7,6%.
– Στην Ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων 2010 του Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών καταγράφονται τα συνήθη παράπονα των συναλλασσομένων με τις τράπεζες. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και η «μη αποδοχή ασφαλιστηρίων εκδόσεως εταιρείας επιλογής του δανειολήπτη» και πολλά ακόμα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος.

Σεπτέμβριος
– Ασφαλίσεις Υγείας: Πρόβλημα για δυνατούς λύτες – Εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιρειών μιλούν στην «Α.Α.» για την ΕΑΕΕ και το ρόλο της, για τα αποτελέσματά τους, για τον εξορθολογισμό του κλάδου, για τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, για τη συνεργασία με τα δημόσια νοσοκομεία. Metlife Alico, Interamerican και Generali, υπερασπίζονται τις θέσεις τους και δείχνουν πως αντιμετωπίζουν τον κλάδο με προοπτικές για το μέλλον και όχι ευκαιριακά.
Οι (προς διαβούλευση τότε) πράξεις του Διοικητή της ΤτΕ για την Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Γνώσεων των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και τον Κώδικα Δεοντολογίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών. 
– Η Ασφαλιστική Βιομηχανία της Κύπρου αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη ασφαλισμένη ζημιά στην ιστορία της, λόγω της τραγικής έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. 
Οι 10 μεγαλύτεροι Όμιλοι Ασφαλίσεων Ζημιών στην Ευρώπη και η πορεία τους το 2010.
Αναλυτική καταγραφή των αποζημιώσεων που κατέβαλαν το 2010 οι ασφαλιστικές εταιρείες της αγοράς, συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ. 
– IMD II – Έρχονται αλλαγές και για τους διαμεσολαβούντες. Προειδοποιήσεις και επισημάνσεις για τις αλλαγές που θα φέρει η αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και η οποία θα επηρεάσει τη δραστηριότητα των ασφαλιστών και στην Ελλάδα. Οι αλλαγές έρχονται, ήρθαν ήδη. Στο επίκεντρο είναι και το προμηθειακό καθεστώς.

Οκτώβριος
– Οι θέσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών για τα σχέδια πράξεων του Διοικητή της ΤτΕ –  ΕΑΔΕ: «Προασπιζόμαστε το δικαίωμα των Διαμεσολαβούντων να ασκούν με αξιοπρέπεια το επάγγελμά τους, χωρίς απειλές για ασύμμετρες κυρώσεις», ΕΑΠΚΕ: «Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές της επαρχίας θα αποβληθούν από το επάγγελμα», ΕΕΑΕ: «Παλεύουμε και αγωνιούμε για την ύπαρξη του σωστού Επαγγελματία».
– Η σύμβαση συνεργασίας ΕΣΥ & ασφαλιστικών υπό το πρίσμα της MedNet. Η σύμβαση τελικά υπεγράφη, η συνεργασία ξεκίνησε και αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα.
Σε δεινή θέση το Επικουρικό Κεφάλαιο – Το χρονικό της παρωδίας, με την κατάθεση του άρθρου 48, τις αντιδράσεις των δικηγόρων και την απόσυρση. Οι λύσεις του προβλήματος του Επικουρικού, όπως διατυπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου της ΕΑΕΕ.
Οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών το 2010: Θετικό τεχνικό αποτέλεσμα σε όλους τους Κλάδους αλλά και ζημιές μετά φόρων ύψους 10,8 εκατ. ευρώ.

Νοέμβριος
– Ασφάλιση ανεργίας: αυξημένη η ζήτηση ελλειμματική η προσφορά. Με τα ποσοστά ανεργίας να εκτινάσσονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, η προσφορά της συγκεκριμένης κάλυψης, κυρίως για την αποπληρωμή δόσεων, είναι ένα ατού στα χέρια των τραπεζών, το οποίο όμως δεν θα προσφέρεται για πολύ ακόμα στους καταναλωτές, όπως άλλωστε και τα δάνεια.
– Το πόρισμα-καταπέλτης του κ. Πόλυ Πολυβίου για την τραγωδία στην Κύπρο – Καταλογίζει θεσμικές και προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους τότε Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.
– Ευθύνη στα Ιατρικά Επαγγέλματα – Οι παγκόσμιες τάσεις στην ασφάλιση ιατρικής αμέλειας, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι που ανακύπτουν για τον ασφαλιστικό κλάδο. 
– Πληρώνουν ακριβά την κρίση και οι ασφαλιστικές. Τα στοιχεία παραγωγής του α΄ εξαμήνου του 2011 έδειξαν μειωμένη κατά 9,5% τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων: -5,9% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και -13,8% στις Ασφαλίσεις Ζωής. 
– Συνολικό επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού συστήματος προτείνει το ΙΟΒΕ: ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του υποσυστήματος των επικουρικών ταμείων – μετασχηματισμό της επικουρικής ασφάλισης σε επαγγελματική – θεσμική ελευθερία συμμετοχής του τρίτου πυλώνα στα σχήματα δεύτερου πυλώνα και αναθεώρηση του φορολογικού καθεστώτος. 
– Σκέψεις για το agency. Σήμερα που οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυσχερέστερες οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών και τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν τις προτεραιότητες των πελατών τους, δε χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη στήριξη των εταιρειών που εκπροσωπούν;  
– Solvency II – και νέες καθυστερήσεις προβλέπονται για την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Δεκέμβριος
 – Την 11-11-11 δεν γιορτάστηκε η «Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης». Πώς ξεκίνησε και ποιοι ήταν οι στόχοι του εορτασμού; Αναδρομή σε προηγούμενους εορτασμούς. 
– Το κόστος της χρηματοοικονομικής κρίσης για ασφαλιστές και ασφαλισμένους, οι οποίοι πληρώνουν με υψηλότερα ασφάλιστρα στις Γενικές Ασφαλίσεις και χαμηλότερες εγγυημένες αποδόσεις και συμμετοχή στα κέρδη στον κλάδο Ζωής.  
«Οι εξελίξεις και οι προοπτικές του Κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης». Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2011 διαπιστώνεται θετική εικόνα για τις ασφαλιστικές. 
– Ευρωπαϊκες διεργασίες για το μέλλον των Ασφαλειών – Πληθώρα κειμένων διαβούλευσης από την EIOPA για τις ρυθμιστικές αλλαγές που προετοιμάζει η Ε.Ε. για τον ασφαλιστικό κλάδο.
H Geneva Association σε μια ακόμα επιστολή της προς τους G-20 ζητά: να αναγνωριστεί επισήμως ότι η παραδοσιακή ασφαλιστική δραστηριότητα δεν ενέχει συστημικό κίνδυνο, να παραμείνει η μικρο-προληπτική εποπτεία στους εξειδικευμένους σε ασφαλιστικά θέματα φορείς, να μην “κληρονομήσουν” οι ασφαλιστικές το ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών.
– «Εκπαίδευση και Πιστοποίηση Γνώσεων Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Διαμεσολαβητών»: η Πράξη του Διοικητή της ΤτΕ, με την οποία επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο έως τότε ισχύον σύστημα. 
– Στη συνένωση εργασιών βλέπουν το μέλλον τους οι ασφαλιστικοί πράκτορες. Αυτό έδειξε η μελέτη-πρόταση του ΣΠΑΤΕ.

Εμπιστεύτηκαν την «Α.Α.» για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους:

Νότης Βαγιακάκος, Δ/νων Σύμβουλος HDI-Gerling Hellas (Ιανουάριος) 
Stephane Rutili, Δ/νων Σύμβουλος της Εuler Hermes Emporiki (Ιανουάριος) 
lωάννης Κοκολινάκης, Δ/νων Σύμβουλος Ομίλου Ευρωκλινικής (Ιανουάριος) 
Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, Γενικός Δ/ντής Ασφαλιστικών Εργασιών της Τράπεζας Πειραιώς (Μάρτιος) 
Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Δ/ντής Τραπεζοασφαλιστικών Προϊόντων Alpha Bank (Μάρτιος) 
Jean Pascal Garret, Αναπληρωτής CEO της CNP Marfin Insurance Holding για την Ελλάδα (Απρίλιος)
Αντώνης Σαμαράς,  Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Πάνος Δημητρίου, Δ/νων Σύμβουλος Ομίλου Generali (Μάιος). 
Γιάννος Μπράβος, Γεν. Δ/ντής της International Life (Μάιος). 
Θοδωρής Ζαχαρόπουλος, Δ/ντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ της Interasco (Ιούνιος) 
Gregg A. Piltch, Senior Vice President, Regional Liabilities Manager Europe, Chartis (Ιούνιος) 
Γιάννης Πέτσαλάκης, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Ασφαλιστικής (Ιούλιος-Αύγουστος) 
Ayhan Sincek, Γεν. Δ/ντής της Anadolu Hayat Emeklilik (Ιούλιος-Αύγουστος) 
Ανδρέας Βασιλείου, Executive Vice President, MetLife Group Inc., President & CEO, Central & Eastern Europe. (Οκτώβριος).

Στην «Ανοιχτή Γραμμή με Μεσίτες και Πράκτορες» φιλοξενήθηκαν:

l Σταμάτης Συγγρός, Μεσίτης Ασφαλίσεων (Ιανουάριος) 
l Στέλιος Κροκιδάς, της Penco AE Σύμβουλοι/Μεσίτες  Ασφαλίσεων(Φεβρουάριος) 
l  Γιάννης Κατσάνης, της British Providence (Μάρτιος) 
l Γιώργος Σεραφειμίδης, της Σίγμα Μεσίτες Ασφαλίσεων (Απρίλιος) 
l Ιωάννης Ρούσσης, της I.G.R. Insurance Brokers Ltd. (Μάιος) 
l Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος, Ασφαλιστικός Πράκτορας (Ιούνιος) 
l Βασίλης Μπόκας, της Coba Insurance Agents (Ιούλιος-Αύγουστος) 
l Άγγελος Καρούσος, της Focus Μεσίτες Ασφαλίσεων(Σεπτέμβριος) 
l Κωστής Ι. Αλφιέρης, της Athens Insurance Brokers S.A. (Οκτώβριος) 
l Γιάννης Αργυρόπουλος & Γρηγόρης Τούντας, της ARG Insurance Agents (Νοέμβριος) 
l Όλγα Νικολαΐδη, Ασφαλιστικός Πράκτορας (Δεκέμβριος).