Στάλθηκαν τα πρώτα πρόστιμα για ανασφάλιστα οχήματα

2844

Μήπως πρέπει να σκεφτούμε την ασφάλιση των οχημάτων μας;

 

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη διασταύρωση για τα οχήματα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα και στάλθηκαν ήδη τα πρώτα ειδοποιητήρια στους κατόχους τους, προκειμένου να πληρώσουν το πρόστιμο που επιβάλλει ο νόμος.

 

Κάλλιο αργά παρά πότε, θα πουν κάποιοι, ενώ κάποιοι άλλοι ίσως δυσανασχετήσουν, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα χαράτσι που θα πρέπει να πληρώσουν, σε αυτή την πραγματικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, με μόνο σκοπό να διασφαλιστούν έσοδα για το κράτος και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε την ασφάλιση αστικής ευθύνης για την κυκλοφορία των οχημάτων και να δούμε χωρίς παρωπίδες όχι μόνο την ταλαιπωρία που δημιουργούν τα ανασφάλιστα οχήματα στους συνεπείς πολίτες αλλά και τις έντονες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις του φαινομένου;

Καταρχάς αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι η ασφάλιση αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων είναι μία υποχρέωση όλων μας, που εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και σύγχρονες κοινωνίες. Στη χώρα μας, ισχύει ήδη από το 1976, με την ψήφιση του Ν. 489/1976.

Η καθιέρωσή της, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, εξυπηρετεί έναν σημαντικό κοινωνικό σκοπό, καθώς με την ασφάλιση διασφαλίζεται η προστασία και η αποκατάσταση των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα.

Έτσι, μέσω του μηχανισμού της ιδιωτικής ασφάλισης, όλοι μαζί οι ασφαλισμένοι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν από κοινού, με την καταβολή των ασφαλίστρων, να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή προστασία για τους συνανθρώπους που ενδέχεται σε κάποια χρονική στιγμή να πέσουν θύματα ενός τροχαίου ατυχήματος.

Αυτή τη στιγμή, οι ανασφάλιστοι οδηγοί υπολογίζονται σε 1 εκατ. και όχι μόνο ρισκάρουν να αφήσουν τα θύματά τους αβοήθητα, εάν εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, αλλά ταυτόχρονα μεταθέτουν τα βάρη και την αποκατάσταση των ζημιών που μπορεί οι ίδιοι να προκαλέσουν σε περίπτωση ατυχήματος στους υπόλοιπους 5,5 εκατ. συνεπείς πολίτες, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνική και οικονομική αδικία.

Αυτοί οι 5,5 εκατ. συνεπείς πολίτες, ακόμη και μέσα σε συνθήκες κρίσης, με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπολίτες τους καταβάλλουν κανονικά τα ασφάλιστρά τους και επιπλέον καλούνται να «πληρώσουν» και τα πάνω από 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Σύμφωνα με τον νόμο, ποσοστό 6% επί των ακαθάριστων ασφαλίστρων του κλάδου αστικής ευθύνης από χερσαία αυτοκίνητα οχήματα κατευθύνεται στο Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων, αποστολή του οποίου είναι να αποζημιώνει τα θύματα τροχαίου ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα (η εισφορά αυτή βαρύνει κατά 70% τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και κατά 30% τους ασφαλισμένους).
Να σημειωθεί εδώ ότι το παραπάνω ποσοστό του 6% είναι 7πλάσιο συγκριτικά με την Ευρώπη, γεγονός που αποδεικνύει για μία φορά την πρωτιά μας στην ασυνέπεια και την ανευθυνότητα. Εάν μειωθούν τα ανασφάλιστα οχήματα, θα μπορέσει να μειωθεί σταδιακά και το ποσοστό που καταβάλλεται υπέρ του Επικουρικού και κατ’ επέκταση να μειωθούν και τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου!

Εκείνο που προφανώς δεν αντιλαμβάνεται εκείνος που κυκλοφορεί στον δρόμο ανασφάλιστος είναι στο πόσο μεγάλο κίνδυνο υποβάλλει τον εαυτό του, καθώς ακόμα και λίγα λεπτά που θα κυκλοφορήσει ανασφάλιστος μπορεί να επηρεάσουν όλη του ζωή.

Εάν, για παράδειγμα, εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ο ίδιος ο ανασφάλιστος πρέπει να αντιμετωπίσει τόσο το ηθικό βάρος από τον τραυματισμό ενός συνανθρώπου του, που στην ουσία αφήνει χωρίς τη διασφάλιση που προβλέπει ο νόμος, όσο και τις συχνά υπέρογκες οικονομικές επιπτώσεις για τον ίδιο αλλά και τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις.
Μπορεί να λέμε «δεν τυχαίνει σε μένα», αλλά η ζωή αποδεικνύει ότι εκεί που δεν το περιμένεις …πολλά μπορούν να συμβούν!

Μήπως τελικά η ασφάλιση του αυτοκινήτου δεν είναι τόσο ακριβή, αν τη δει κανείς υπό αυτό το πρίσμα;

Το μέσο ασφάλιστρο για την αστική ευθύνη αυτοκινήτων είναι 250 ευρώ/χρόνο, ένα ποσό που πραγματικά μπορεί μας σώσει από οποιαδήποτε ταλαιπωρία που προκαλείται από ένα ατύχημα.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί συμπολίτες μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των επιπτώσεών της, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μας την αξία της ασφάλισης των οχημάτων.
Εάν δεν μπορούμε να είμαστε συνεπείς στην πληρωμή του ασφαλίστρου του οχήματός μας, τότε ως υπεύθυνοι πολίτες θα πρέπει να παραδώσουμε τις πινακίδες, έως ότου μπορέσουμε να ασφαλίσουμε εκ νέου το όχημά μας.

Η ζωή, τόσο η δική μας όσο και των άλλων είναι σημαντική, για να την πετάμε στα σκουπίδια. Σκεφτείτε το.