Πώς να ενισχύσετε τις χρηματοοικονομικές σας γνώσεις στην ψηφιακή εποχή

792
παιδιά εκπαίδευση

Προτάσεις χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης από την Insurance Europe

Οι χρηματοοικονομικές γνώσεις αποτελούν βασική δεξιότητα ζωής, που πρέπει να καλλιεργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, για να ενθαρρύνει την υπεύθυνη οικονομική συμπεριφορά και να δώσει στους ανθρώπους την εμπιστοσύνη που απαιτείται για να αναλάβουν τον έλεγχο των οικονομικών τους. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της έκδοσης Financial education in a digital age — initiatives by the European insurance industry, που δημοσίευσε η Insurance Europe.

Η έκδοση κάνει πολιτικές προτάσεις για τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης των χρηματοοικονομικών γνώσεων στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι πολίτες να είναι εξοπλισμένοι με γνώση, αυτοπεποίθηση και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για να βελτιωθεί η κατανόηση των χρηματοοικονομικών προϊόντων και εννοιών.

Η έκδοση, που κυκλοφόρησε στις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Χρήματος, μιας ετήσιας παγκόσμιας εκστρατείας οικονομικής ευαισθητοποίησης για τα παιδιά και τους νέους, προτείνει πρακτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Για παράδειγμα, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει την έγκριση εθνικών στρατηγικών χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και την ενσωμάτωση των στοιχείων χρηματοοικονομικών γνώσεων στα σχολικά προγράμματα.

Η κα Michaela Koller, Γενική Δ/ντρια της Insurance Europe, σχολίασε: «Μία από τις κύριες πολιτικές προκλήσεις είναι η μετάβαση από την αύξηση της ευαισθητοποίησης πάνω σε οικονομικά ζητήματα στην πραγματική αλλαγή της ατομικής συμπεριφοράς όσον αφορά την παρακολούθηση των οικονομικών, που θα κάνει πιο ελκυστικό τον μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό και την επιλογή των προϊόντων.

Η ενσωμάτωση των χρηματοοικονομικών γνώσεων ως μέρος των σχολικών προγραμμάτων σπουδών αναπτύσσει όχι μόνο την οικονομική επιδεξιότητα και την ευθύνη από μικρή ηλικία, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι θα προσεγγιστεί το ευρύτερο δυνατό κοινό».

Η έκδοση καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης να επωφεληθούν της αυξημένης ψηφιοποίησης, για να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των πρωτοβουλιών τους. Ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση των ψηφιακών εργαλείων ως μέσο για την προσέγγιση και τη συνεργασία με τους πολίτες πάνω στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση.

«Εργαλεία που βασίζονται στην τεχνολογία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων και να βοηθήσουν να ξεπεραστούν ορισμένα από τα εμπόδια πρόσβασης στη χρηματοοικονομική εκπαίδευση, καθιστώντας πιο γρήγορη και εύκολη την πρόσβαση σε πληροφορίες ενός ευρύτερου δυνητικού κοινού. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται περαιτέρω, το εύρος των διαδραστικών online εργαλείων θα συνεχίσει να αυξάνεται, δημιουργώντας νέους και καινοτόμους τρόπους να παροτρύνουμε τους πολίτες», πρόσθεσε η κα Koller.

Η έκδοση καλεί επίσης την Επιτροπή να εξετάσει το σωρευτικό αποτέλεσμα των πρόσφατων νομοθετικών εξελίξεων στην ΕΕ σχετικά με τον όγκο των προσυμβατικών πληροφοριών που παρέχονται στους καταναλωτές και να λάβει μέτρα για την άρση των επαναλαμβανόμενων απαιτήσεων, εφόσον υπάρχουν. Με πολλούς ανθρώπους σήμερα να αγοράζουν ασφάλιση online, είναι επίσης σημαντικό η νομοθεσία της ΕΕ να μην είναι μόνο τεχνολογικά ουδέτερη, αλλά και αρκετά ανθεκτική και κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή.

Η κα Koller πρόσθεσε: «Για να είναι σε θέση να παίρνουν συνειδητές οικονομικές αποφάσεις, οι καταναλωτές χρειάζονται δύο πράγματα: να έχουν οικονομικές γνώσεις και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που διατίθενται. Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση και η υψηλής ποιότητας σχετική προσυμβατική ενημέρωση για ένα προϊόν είναι επομένως απαραίτητες και συμπληρωματικές, και είναι σημαντικό οι ρυθμιστικές αρχές και οι φορείς χάραξης πολιτικής να προσεγγίσουν και τις δύο πτυχές σωστά».

Η ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για την αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των ανθρώπων και του πόσο κατανοούν την ασφάλιση. Οι πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάζονται στην Έκδοση.

Η Insurance Europe, μαζί με αρκετές άλλες οικονομικές επαγγελματικές ενώσεις, πρόσφατα δημιούργησαν επίσης την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση (European Platform for Financial Education), η οποία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση και για την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των νέων και των επιχειρηματιών.

Προηγούμενο άρθροΗ Insurance Europe σχολιάζει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από το Ηνωμένο Βασίλειο
Επόμενο άρθροΤα Lloyd’s ανοίγουν ασφαλιστική εταιρεία στην ΕΕ, με έδρα τις Βρυξέλλες