Ο μποναμάς της εποπτείας στις ασφαλιστικές

Δημοσιεύτηκε σε Απόψεις
11 January 2017

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος (Πράξη 106/12/12/2016) καθόρισε πρόσφατα το ποσοστό εισφοράς που οφείλουν να καταβάλλουν στην ΤτΕ οι εποπτευόμενες από αυτήν ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις, καθώς και τα υποκαταστήματα τρίτων χωρών.

Η ετήσια εισφορά, που πρέπει να καταβληθεί εντός του πρώτου τετραμήνου, καθορίστηκε σε ποσοστό ένα τοις χιλίοις (1‰) επί των ακαθάριστων ετήσιων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων της προηγούμενης εταιρικής χρήσης όλων των κλάδων(δείτε εδώ την εν λόγω απόφαση).

Σχολιάζοντας το γεγονός, θεωρούμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδος θα πρέπει να είναι ευγνώμονες προς την εποπτεύουσα αρχή, μιας και δεν εξάντλησε τα περιθώρια που της έδινε ο Νόμος για καθορισμό της ετήσιας εισφοράς σε ποσοστό μέχρι 1,5 τοις χιλίοις (βλ. άρθρο 19, παρ. 4, Ν. 4364/2016: «Με απόφαση της Εποπτικής Αρχής, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζεται η εισφορά των εποπτευομένων ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων, για την εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται για την επιτέλεση του σκοπού της σύμφωνα με το παρόν άρθρο, σε ποσοστό μέχρι 1,5 τοις χιλίοις επί των ακαθάριστων ετήσιων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων»).

Η απόφαση αυτή ενέχει πιθανόν και αυτοκριτική για την ποιότητα των υπηρεσιών που η ΤτΕ παρέχει στον κλάδο.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η υποχρέωση των εποπτευομένων να καταβάλλουν εισφορά τον επόπτη δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο –και επί… εποχής ΕΠΕΙΑ οι εποπτευόμενες από αυτή ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατέβαλλαν ανάλογες εισφορές.

 

minettas_slug

 

Social Icons

Οροι Χρησης

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.