Άρθρα

68 ασφαλιστικοί ηγέτες δεσμεύονται για την κλιματική αλλαγή

Climate Risk Statement of the Geneva Association

Η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια συζήτηση για το κλίμα, με στόχο να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των πιθανών κινδύνων και των συναφών δαπανών από την κλιματική αλλαγή αλλά και να καταδείξει τα οφέλη από τις λύσεις που η ίδια προτείνει.

H Geneva Association, το διεθνές ασφαλιστικό think tank, στο οποίο συμμετέχουν
οι ηγέτες του παγκόσμιου (αντ)ασφαλιστικού κλάδου (μοναδικός Έλληνας ο κ. Σπύρος Μαυρόγαλος), έχει ήδη τοποθετηθεί για την κλιματική αλλαγή και έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην ανθεκτικότητα και την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές.  

Αυτή η ισχυρή δέσμευση της (αντ)ασφαλιστικής βιομηχανίας αρχικά τεκμηριώθηκε και επισημοποιήθηκε με τις σχετικές με το κλίμα δηλώσεις της Geneva Association, που υπογράφηκαν στις Γενικές Συνελεύσεις του Κιότο το 2009 και του Τορόντο το 2014, από 54 και 64 αντίστοιχα ηγέτες της (αντ)ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Εν όψει της 21ης Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), η Geneva Association δημοσίευσε εκ νέου τη δήλωσή της για τους κλιματικούς κινδύνους (Climate Risk Statement of the Geneva Association), την οποία υπογράφουν αυτή τη φορά 68 ηγέτες του παγκόσμιου (αντ)ασφαλιστικού κλάδου, που εκπροσωπούν συνολικά όγκο ασφαλίστρων ύψους $1,2 τρις και διαχειρίζονται ένα σύνολο ενεργητικού άνω των US $ 11 τρις.

Μεταξύ αυτών, οι κ.κ. Oliver Bate, Πρόεδρος Δ.Σ. Allianz SE, Henri de Castries, Πρόεδρος και CEO AXA Group, Lard Friese, CEO NN Group, Mario Greco, Group CEO Generali, Peter D. Hancock, Πρόεδρος και CEO AIG Inc., Constantine Iordanou, Πρόεδρος και CEO Arch Capital Group Ltd, Frederic Lavenir, Director General CNP Assurances, Torsten Oletzky, Πρόεδρος ΔΣ ERGO, Martin Strobel, Group CEO Baloise Group, Willem van Duin, Πρόεδρος ΔΣ Achmea B.V., Nikolaus von Bomhard, Πρόεδρος ΔΣ Munich Re, και Σπύρος Μαυρόγαλος, CEO Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, «η νέα πέμπτη έκθεση αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) δείχνει σαφώς ότι η κλιματική αλλαγή συμβαίνει, η επιρροή της στην ανθρωπότητα είναι πολύ σημαντική και οι αλλαγές συμβαίνουν πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Η προοπτική της ακραίας κλιματικής αλλαγής και δυνητικά οι καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες αυτής προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον ασφαλιστικό κλάδο».

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μέσα από αυτή τη δήλωση ο (αντ)ασφαλιστικός κλάδος θέλει, περισσότερο από ποτέ, να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και να συμμετάσχει ως μέρος της λύσης για τη διαχείριση και τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με το κλίμα σε όλο τον κόσμο.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Geneva Association, η (Αντ)ασφάλιση αποτελεί μια ζωτική κοινωνική και οικονομική λειτουργία, που με την επισήμανση του κόστους των κινδύνων, την ανάληψη των κινδύνων και την αναδιανομή του κόστους, τόσο γεωγραφικά όσο και οικονομικά σε όλο τον κόσμο, αυξάνει την ευαισθητοποίηση. Συμβάλλει, επίσης, εμπλουτίζοντας τους τρόπους διαχείρισης του κινδύνου και παρέχοντας τη γνώση και την εμπειρία της για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές σε κυβερνήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, επιχειρήσεις και ιδιώτες, με δεδομένο ότι αυτοί επιδιώκουν να διαχειριστούν τους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή.

Ως βιομηχανία, οι (αντ)ασφαλιστές συνεχώς αναπτύσσουν και παρέχουν καινοτόμα προϊόντα και εξειδικευμένες υπηρεσίες σε εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στο μέτωπο των προκλήσεων που θέτουν τα ακραία συμβάντα και οι κλιματικοί κίνδυνοι. Ως σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές, τέλος, οι (αντ)ασφαλιστές εμπλέκονται πιο στενά με τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις ρυθμιστικές αρχές και την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, για την ανάπτυξη κατάλληλων και σταθερών πλαισίων, που ενθαρρύνουν τις επενδυτικές πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η (αντ)ασφαλιστική βιομηχανία συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια συζήτηση για το κλίμα, ωστόσο, αναγνωρίζει ότι κανένα εμπλεκόμενο μέρος από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μέσω της ενεργούς συμμετοχής σε δημόσιες/ιδιωτικές συνεργασίες και σε στενή συνεργασία με τους φορείς χάραξης πολιτικής, τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές αρχές και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, οι (αντ)ασφαλιστές επιθυμούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως αναπόσπαστο μέρος των παγκόσμιων πρωτοβουλιών για πρόληψη, προσαρμογή, μείωση και μετριασμό του κινδύνου καταστροφών.

Η Geneva Association είναι μια μοναδική πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ των ηγετών του κλάδου των ασφαλίσεων και των βασικών φορέων λήψης αποφάσεων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, που στόχο έχει να αναδείξει το σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην αντιμετώπιση των ακραίων συμβάντων και των κλιματικών κινδύνων.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας