Όχι στον Ασφαλιστικό Τειρεσία από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

206

«Πενήντα ανθρώπους, που γνωρίζετε, δεν μπορείτε να τους ελέγξετε και θέλετε να θεσμοθετηθεί γι’ αυτούς ειδικός Τειρεσίας;». Λέγεται ότι ειπώθηκε από τον κ. Πέτρο Χριστόφορο στον κ. Χ. Βογιατζή σε συνάντησή τους!


Τέλος καλό όλα καλά.
Αφού ταλάνισε για ένα και πλέον χρόνο την αγορά, φέρνοντας πολλές φορές σε σύγκρουση την ΕΑΕΕ με τους φορείς της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο Ασφαλιστικός Τειρεσίας απορρίφθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την απόφαση αρ. 10/2013, που εκδόθηκε στις 28/1/2013, η Αρχή έκρινε ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας του συγκεκριμένου αρχείου και απέρριψε το αίτημα της ΕΑΕΕ (που υποβλήθηκε για λογαριασμό της από την Τειρεσίας ΑΕ).

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στηρίχτηκε στα εξής:
1. Η Αρχή διαπίστωσε ότι η ΕΑΕΕ και η Τειρεσίας ΑΕ δεν απέδειξαν την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του υπό κρίση αρχείου.

2. Θεώρησε ότι ούτε οι επισημάνσεις της ΤτΕ, η οποία έχει την εποπτεία των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, ήταν αρκετές, για να δικαιολογηθεί η ίδρυση και λειτουργία του, ενόψει του ότιδεν έχουν τύχει εφαρμογής όλα τα νόμιμα μέσα (κανονιστικά και διοικητικά) που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

3. Έκρινε ότι υπάρχουν ηπιότερα μέσα, για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο προτάθηκε το Αρχείο, τα οποία δεν έχουν εφαρμοσθεί και αξιολογηθεί επαρκώς από τον υπεύθυνο επεξεργασίας, όπως για παράδειγμα, αυστηρότερη εμπορική πολιτική από μέρους των εταιρειών και αυστηρότερη εποπτεία από την ΤτΕ , η οποία έχει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ευρεία ρυθμιστική δυνατότητα να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι των ασφαλιστικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται.

Για την ιστορία, και χωρίς να υποτιμούμε τους υπολοίπους, το σημαντικό βάρος για την αναχαίτιση της υπαγορευμένης ιδέας στη ΔΕΙΑ ανέλαβε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου

Διαβάστε εδώ τις ανακοινώσεις της ΕΑΔΕ, του ΕΕΑ και του ΣΕΜΑ για το θέμα.

Προηγούμενο άρθροΟι νέες φορολογικές υποχρεώσεις των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
Επόμενο άρθροΕΑΔΕ-ΕΕΑ-ΣΕΜΑ: Χαιρετίζουν το “όχι” της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στον Τειρεσία