Οικονομικά Μεγέθη

Όμιλος Talanx: Σημαντική αύξηση ασφαλίστρων και εσόδων το 2012

Εξαιρετικά αποτελέσματα και για το 2012 από τον όμιλο Talanx, που εκπροσωπείται στη χώρα μας από το ελληνικό υποκατάστημα της HDI-Gerling Industrie Versicherung AG.

 

Όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου, το 2012 ο Όμιλος Talanx επωφελήθηκε από σημαντική αύξηση σταμικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα με συγκριτικά ήπιο αντίκτυπο από μεγάλες ζημιές. Η θετική απόδοση αντανακλάται στη βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος (EBIT) κατά 42% στα 1,8 δισ. ευρώ (από 1,2 το προηγούμενο έτος). Οι τομείς «Αντασφαλίσεων» και «Διεθνών Ασφαλίσεων Ιδιωτών» συνέβαλαν ιδιαίτερα στα αποτελέσματα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος, ο Όμιλος δεν επλήγη από μεγάλες ζημίες φυσικών καταστροφών, με μόνη εξαίρεση τον τυφώνα Sandy. 
Με το «Μικτό Λειτουργικό Δείκτη» (Combined Ratio) να εμφανίζεται μειωμένος στο 96,4% (από 101%), ο Όμιλος αποδεικνύει τον ξεκάθαρο προσανατολισμό στην κερδοφορία σε ότι αφορά της πολιτική ανάληψης κινδύνων. Επιπλέον, ο Talanx κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τα έσοδα από επενδύσεις, παρά το αντίξοο περιβάλλον στις κεφαλαιαγορές. Τα συνολικά καθαρά έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν σε 630 εκατ. ευρώ (515), με απόδοση εσόδων ανά μετοχή 2,87 ευρώ (2,48) για το 2012.

 

Αναφερόμενος στα ετήσια αποτελέσματα του 2012, ο Πρόεδρος του Ομίλου Talanx, Herbert K. Haas, σχολίασε: «Το 2012 ήταν μία επιτυχημένη χρονιά για τον Όμιλο Talanx. Η είσοδός στο χρηματιστήριο σημαίνει ότι πλέον έχουμε την οικονομική ευελιξία να παγιώσουμε τη θέση μας στη παγκόσμια ασφαλιστική αγορά. Σε επίπεδο Ομίλου πρακτικά επιτύχαμε τη βελτίωση όλων των βασικών δεικτών μας. Ενισχύσαμε τη δυνατότητα κερδοφορίας και κάναμε σημαντικά βήματα για περαιτέρω διεθνοποίηση».

 

Η επιτυχημένη δημόσια εγγραφή σε συνδυασμό με τα κέρδη του Ομίλου για το 2012 και τις θετικές αποτιμήσεις, επέτρεψαν στον Talanx να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του βάση. Τα ίδια κεφάλαιαανήλθαν σε 7,5 δισ. ευρώ (από 5,4). Ο «Δείκτης Φερεγγυότητας» του Ομίλου, στο 225%, υπερβαίνει κατά πολύ τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις. Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του Talanx Primary Group με Α+/stable και της Hannover Re με ΑΑ-/stable. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο θα προτείνουν κατά τη Γενική Συνέλευση μέρισμα 1,05 ευρώ ανά μετοχή. Το μέρισμα αντιστοιχεί σε απόδοση 4,9% με βάση την τιμή μετοχής στο τέλος του έτους και σε απόδοση 5,7% βάσει της τιμής έκδοσης.

 

Κύριος συντελεστής της αξιοσημείωτης αύξησης των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων ήταν η οργανική ανάπτυξη, στην οποία συνέβαλε και η ενσωμάτωση για πρώτη φορά των νεοαποκτηθεισών εταιρειών. Ο τομέας «Διεθνών Ασφαλίσεων Ιδιωτών» ολοκλήρωσε τις εξαγορές της μεξικανικής εταιρείας Metropolitana Compania de Seguros και των πολωνικών ασφαλιστικών TU Europa και TUiR Warta.

 

Βιομηχανικές Ασφαλίσεις: HDI-Gerling Industrie 
Οι Βιομηχανικές Ασφαλίσεις επίσης συνέχισαν τη διεθνή τους επέκταση. Σημειώνοντας αύξηση των διεθνών εργασιών κατά 22%, το 2012 η εταιρεία απέκτησε νέες βάσεις στο εξωτερικό, κυρίως στην Ασία και την περιοχή του Αραβικού Κόλπου. Το Μάιο του 2012, η HDI-Gerling Industrie εγκαινίασε το νέο υποκατάστημά της στη Σιγκαπούρη με σκοπό την επέκταση των εργασιών στην ΝΑ Ασία. Η εταιρεία που δημιουργήθηκε από κοινού με την Magma Fincorp, το συνεργάτη της HDI-Gerling στην Ινδία, ξεκίνησε τη λειτουργία της το τρίτο τρίμηνο του 2012. Τον Ιούλιο, με το νέο υποκατάστημα στο Μπαχρέιν, η HDI-Gerling δημιούργησε μία νέα περιφερειακή βάση-κόμβο για τη δραστηριοποίησή της στην περιοχή του Κόλπου.

 

Δυναμικά κινήθηκαν και τα μεγέθη του τομέα Βιομηχανικών Ασφαλίσεων το 2012. Τα μικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 14% σε 3,6 δισ. ευρώ (3,1). Κυρίως οι κλάδοι πυρός, αστικής ευθύνης και αυτοκινήτου κινήθηκαν θετικά. Ιδιαίτερη αύξηση σημειώθηκε στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία (με την συμβολή και της εξαγοράς της Nassau Verzekering Maatschappij N.V.).

 

Οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν σε μέτρια επίπεδα, παρά τον τυφώνα Sandy και κάποιες μεγάλες μεμονωμένες ζημίες στον κλάδο πυρός, με το μικτό δείκτη να διαμορφώνεται στο 95,1%. Το τεχνικό αποτέλεσμα εμφανίζεται μειωμένο στα 79 εκατ. ευρώ (από 155), καθώς το προηγούμενο έτος είχαν σημειωθεί έκτακτα έσοδα από την απελευθέρωση αποθεμάτων εκκρεμών ζημιών (run off). Η βελτίωση των εσόδων από επενδύσεις κατά 21% αντιστάθμισε μερικώς την παραπάνω επίδραση. Ωστόσο, συνολικά οι Βιομηχανικές Ασφαλίσεις παρέμειναν ιδιαίτερα κερδοφόρες με λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) 259 εκατ. ευρώ (321).

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας