Διαμεσολαβούντες

Ψήφισμα στον Πρωθυπουργό

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και παρά τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις που είχαν αποκλείσει το κέντρο της Αθήνας, διεξάχθηκε η συγκέντρωση των ζημιωθέντων της Ασπίς στο ξενοδοχείο Τιτάνια. Οι αφηγήσεις των ζημιωθέντων για τα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε από θέματα υγείας είτε από αδυναμία οικονομικής επιβίωσης, κυριολεκτικά συγκλόνισαν το κοινό που κατάκλυσε την αίθουσα.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και παρουσιάστηκαν οι λύσεις που προτείνει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια που διοργάνωσε και τη συγκέντρωση, ενώ εγκρίθηκε ψήφισμα το οποίο ήδη βρίσκεται στο γραφείο του πρωθυπουργού (δείτε παρακάτω).

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η κα Σιδέρη, πρόεδρος του Σωματείου ασφαλισμένων, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα της κοινής δράσης προς κάθε κατεύθυνση  έως ότου λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στο τεράστιο χρέος που έχει η πολιτεία αλλά και η ασφαλιστική αγορά για την άμεση επίλυση του ζητήματος, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί από τη θέση του για να επηρεάσει θετικά τις εξελίξεις. Ήδη έχει ζητήσει συνάντηση από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Τέλος, η πρόεδρος του ΠΣΑΣ, κα Ε. Γρυπάρη, τόνισε τις βαρύτατες ευθύνες του Ελληνικού Δημοσίου για την κατάσταση.

 

Ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών με αναμμένα κεριά. 
Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κου Στουρνάρα, κος Σκέρτσος, δέχτηκε μέλη του Συλλόγου στο γραφείο του και τους ενημέρωσε πως ήδη μελετάται μια λύση για το πρόβλημα, η οποία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Ως τότε, οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί με τη συμμετοχή των εθελοντών που έχουν δηλώσει συμμετοχή αναστέλλονται. Ο Σύλλογος, στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, ελπίζει ότι οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί δεν θα διαψευστούν και επιφυλάσσεται για τις επόμενες ενέργειές του.

 


Το ψήφισμα που απεστάλη στον Πρωθυπουργό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ                Αθήνα, 06/03/2013

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ          

με έδρα την Αθήνα

 

Προς :  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ  κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΖΗΜΙΩΘΕΝΤΩΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΙΤΑΝΙΑ

 

“Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ

 

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε  το προσωπικό σας ενδιαφέρον για την επίλυση του χρονίζοντος πλέον ζητήματος της ανάκλησης των ασφαλιστικών εταιρειών του Ομίλου Ασπίς.

 

Είναι γεγονός ότι η τεράστια καθυστέρηση που έχει προηγηθεί απέφερε εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν γίνει ακραία, είτε αυτά αφορούν ζητήματα υγείας είτε καταστάσεις οικονομικής ανέχειας. Θεωρούμε δεδομένο ότι γνωρίζετε τις εξακολουθούμενες συνέπειες για τους ασφαλισμένους οι οποίες επιδεινώνονται όσο το πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

 

Ως εκ τούτου σας παρουσιάζουμε τις λύσεις τις οποίες προτείνουμε λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον εντός του οποίου κινούμαστε.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακεφαλαιώνει μέσω των θυγατρικών τους τραπεζών με 400 εκ. ευρώ και 185 εκ. ευρώ την Εθνική Ασφαλιστική και την ΑΤΕ Ασφαλιστική αντίστοιχα.

 

Το Αμερικάνικο δημόσιο έπραξε με ιδιαίτερη επιτυχία το ίδιο με την AIG καταβάλλοντας το ιλιγγιώδες ποσόν των 183 δις$, αποκομίζοντας κέρδη  μέσα σε 4 χρόνια 23 δις $  τα οποία καρπώθηκε το κοινωνικό σύνολο.

 

Εφόσον σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι ασφαλιστικές εταιρείες ζωής έχουν την ίδια, αν όχι και μεγαλύτερη, σπουδαιότητα από τις τράπεζες, τότε  γιατί δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια πολιτική λογική και  στην χώρα μας;

 

Προτείνουμε την εύρεση λύσης χρηματοδότησης του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής μέσω του ΤΧΣ και την σταδιακή επιστροφή των οφειλομένων στους ασφαλισμένους εντός συνολικού χρονικού διαστήματος 5 έως 7 ετών. Ταυτόχρονα προτείνουμε αύξηση των εισφορών στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής έτσι ώστε να επιστραφούν τα κεφάλαια όσο πιο σύντομα γίνεται στο ΤΧΣ.

 

Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα και θα ανασχεθεί το τεράστιο κύμα αγωγών εναντίον του Ελληνικού δημοσίου το οποίο βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη.

 

Εναλλακτικά προτείνουμε σταδιακή κεφαλαιοποίηση του Εγγυητικού κεφαλαίου ζωής από τον κρατικό προϋπολογισμό με ένα ποσό της τάξης των 20εκ. $  ετησίως περίπου, έτσι ώστε μαζί με τις εισφορές που θα εισπράττει το Εγγυητικό  να επιστραφούν σταδιακά τα κεφάλαια στους ασφαλισμένους.

 

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΖΩΗΣ Ή ΘΑΝΑΤΟΥ

Δυστυχώς πάρα πολλές ζωές χάθηκαν ήδη, λόγω κατάργησης  της δυνατότητας  χρήσης των ίδιων ιατρικών πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι  ασφαλισμένοι.

 

Χιλιάδες ακόμα υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ιατρικές υπηρεσίες που τους πρόσφερε το συμβόλαιό τους. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι χρόνιοι ασθενείς και οι ηλικιωμένοι δεν μπορούν να ασφαλιστούν πια σε ιδιωτική ασφαλιστική  εταιρεία.

 

Έτσι λοιπόν επιβαρύνουν τα δημόσια ταμεία νοσηλευόμενοι σε κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ ταυτόχρονα στερούνται τις πολύτιμες υπηρεσίες που χρησιμοποιούσαν μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης και των επιλογών που τους πρόσφεραν τα συμβόλαιά τους.

 

Προτείνουμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν ισόρροπα στις υπόλοιπες ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες δέχτηκαν  μόνο τους υγιείς και τους νέους, αποκλείοντας τους μη υγιείς και τους ηλικιωμένους. Με αυτήν την πρακτική  καρπώθηκαν εύκολα ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς αποκομίζοντας κέρδη χωρίς κόπο, ενώ ταυτόχρονα απέκτησαν  κι ένα έτοιμο δίκτυο πωλήσεων από τις ανακληθείσες εταιρείες το οποίο βοηθάει τις μελλοντικές τους πωλήσεις. Ας αναλάβουν έστω και τώρα ένα μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν.

 

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

 

Θεωρούμε αδιανόητο και προκλητικό, το  μόνο άρθρο του νόμου 3867 που ενεργοποιείται, να είναι το άρθρο 2 παρ. 1δ, το οποίο αποζημιώνει τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες από τελευταίες στο προνόμιο εκκαθάρισης γίνονται  πρώτες, την ίδια στιγμή που άνθρωποι χάνουν την ζωή τους ή υποφέρουν από τεράστια προβλήματα υγείας ή δεν έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους και ενώ μέχρι τώρα κανείς δεν έχει πάρει απολύτως τίποτα.

 

Δυστυχώς αυτό το άρθρο ενεργοποιήθηκε στις ημέρες της δικής σας διακυβέρνησης και πρέπει άμεσα να ανασταλεί έως ότου αρχίσουν οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται ισόρροπα.

 

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η λανθασμένη αποτίμηση των unit linked προϊόντων τα οποία αφορούν 67.000 ασφαλισμένους κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί στα πλαίσια της συνολικής επίλυσης του προβλήματος.

 

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

 

Το ζήτημα αυτό είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα πολιτικό και όχι διαχειριστικό. Οι ασφαλισμένοι είναι τα ανυπεράσπιστα θύματα της διαχρονικά εγκληματικά πλημμελούς εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς.

 

Αποτελεί απορίας άξιον για ποιο λόγο η νεόκοπη τότε ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών   (Οκτώβριος 2009) ακύρωσε την μόνη βιώσιμη και διεθνώς εφαρμόσιμη λύση -εκκαθάριση εν λειτουργία- η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί από τον προηγούμενο Υπουργό Οικονομικών. Μια λύση όπου όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι : οι ασφαλισμένοι, η εθνική οικονομία, ο ασφαλιστικός θεσμός, οι πολιτικοί αλλά και η πολιτική.

 

Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποιος είναι η λεηλασία της περιουσίας της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας μας, ένα εύκολο πάρτι δηλαδή και μάλιστα σε καιρό μεγάλης οικονομικής κρίσης.

 

Ελπίζουμε να μην διαψεύσετε τις προσδοκίες  που έχουν οι ασφαλισμένοι  από εσάς και να δρομολογήσετε μια ρεαλιστική και αποδεκτή από όλους λύση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

 

Θα βρισκόμαστε στην διάθεσή σας  για  οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

 

 

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση”

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας