Τι να πουν οι Γ. Σταθάκης και Κ. Μητσοτάκης στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ;

396

Με την ευκαιρία της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΑΕΕ, διοργανώνεται και φέτος (στις 27 Φεβρουαρίου, στις 12.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου και της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Το θέμα που επιλέχτηκε αφορά τον «ρόλο και τις προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη εποχή».

Στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ, θα αναπτύξουν τις απόψεις τους για το θέμα οι κ.κ. Γιώργος Σταθάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Υπενθυμίζεται –κι έχει και αυτό τη σημασία του– ότι είναι ακριβώς οι ίδιοι που παρέστησαν και στην αντίστοιχη περσινή εκδήλωση της Ένωσης, με τη διαφορά ότι πλέον έχουν αντιστραφεί οι ιδιότητές τους.

Ο κ. Σταθάκης εκπροσωπεί πλέον την Κυβέρνηση, ωςΥπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης, Βουλευτής της Ν.Δ., θα παραστεί ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ομολογούμε ότι δεν τρέφουμε πολλές ελπίδες σχετικά με τις τοποθετήσεις των δύο πολιτικών. Εννοούμε μ’ αυτό, ότι δεν περιμένουμε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο, ικανό να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς ή, έστω, να εμπνεύσει κάποιες ελπίδες για το εγγύς ή το απώτερο μέλλον.

Οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας είναι συγκεκριμένες και επιτακτικές˙ δεν ωφελεί να λέμε και να ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια… Από λόγια, ευχολόγια, εξαγγελίες και υποσχέσεις “χορτάσαμε” όλα αυτά τα χρόνια, στο ίδιο …έργο θεατές.

Θεατές μιας ασφαλιστικής αγοράς που παραμένει υπανάπτυκτη και που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης έχασε το 30% περίπου της παραγωγής ασφαλίστρων˙ μιας αγοράς που είναι στιγματισμένη από δεκάδες λουκέτα, τα οποία έχουν αφήσει βαρύ το αποτύπωμά τους στην ελληνική κοινωνία˙ μιας αγοράς που επαναλαμβάνει μονότονα τα ίδια αιτήματα προς το κράτος, επιζητώντας συμπράξεις στους τομείς της υγείας, των συντάξεων, των καταστροφικών κινδύνων… Μιας αγοράς που δεν την βλάπτουν λιγότερο οι γνωρίζοντες από τους αδαείς. Μιας αγοράς, τέλος, που “εποπτεύεται” με τραπεζική λογική και ακολουθεί τυφλά κοινοτικές οδηγίες, χωρίς να εισφέρει στη διαμόρφωσή τους, ως όφειλε.

Θεατές μιας κοινωνίας που έχει, καθώς λέγεται, χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση ή, με άλλα λόγια, δεν διαθέτει ασφαλιστική κουλτούρα˙ μιας κοινωνίας που περιμένει από το κράτος να τη σώσει, αν πληγεί από μια φυσική καταστροφή…

Ποιος είναι, λοιπόν, ο ρόλος και οι προκλήσεις της Ιδιωτικής Ασφάλισης στην ελληνική πραγματικότητα –και όχι στη σύγχρονη εποχή;

Οι κ.κ. Σταθάκης και Μητσοτάκης και ό,τι εκπροσωπούν πρέπει να …νιώσουν στον σβέρκο τους την καυτή ανάσα μιας κοινωνίας που έχει απαιτήσεις αλλά και κριτήρια˙ μιας επαγγελματικής τάξης που την απαξιώνουν!

 

Προηγούμενο άρθροΗ άνοδος και η πτώση των μεγεθών της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς
Επόμενο άρθροΣυνολικά έσοδα €92 δις κατέγραψε ο Όμιλος ΑΧΑ το 2014