Πορεία προς την πρόοδο και την ανάπτυξη

277

Κωνσταντίνος Β. Καρατζάς


Αρκεί και μόνο ο τίτλος του βιβλίου για να προκαλέσει κάποιον να το διαβάσει, μιας και είναι εντελώς “ξένος” προς τη ζοφερή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε. Μια πραγματικότητα που μόνο σε πρόοδο και ανάπτυξη δεν …παραπέμπει. Ο κ. Καρατζάς, όμως, έχει συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από το αδιέξοδο, στο οποίο ως κοινωνία έχουμε βρεθεί, για να διεκδικήσουμε το μέλλον με αξιώσεις και προοπτική. Αυτήν την προοπτική περιγράφει στο βιβλίο του, το οποίο αποτελεί τεκμήριο όσων δεν κάναμε στην οικονομία, στο δημόσιο τομέα και στο τραπεζικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε ως εδώ. 

Είναι μια μαρτυρία για τους κώδωνες που χτυπούσαν και κανείς δεν τους άκουγε. Εξηγεί γιατί η κρίση χρέους ανέδειξε μια γενικότερη κρίση αξιών και θεσμών, που έχει ως κοινό παρονομαστή την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτεία και τον πολιτικό κόσμο –αναμφίβολα, μια επικίνδυνη εξέλιξη, που τραυματίζει τη δημοκρατία μας. 

Ο συγγραφέας επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση μια σειρά ιδεών που διατυπώθηκαν σε ανύποπτο χρόνο, πολλές φορές σε αντίθεση με τις κρατούσες απόψεις. Όπως επισημαίνεται, «οι τομές που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας δεν σταματούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, αλλά από εκεί αρχίζουν. Ο κίνδυνος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης είναι υπαρκτός. Το βιβλίο αυτό αποτελεί αντίδοτο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

Προηγούμενο άρθροΚαπιταλισμός εκτός νόμου
Επόμενο άρθροOsho, Συναισθηματική Ευδαιμονία