Εταιρείες

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Αγροτικής Ασφαλιστικής

Ερωτήματα για το μέλλον της Αγροτικής Ασφαλιστικής διατυπώνει η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ασφαλιστικών Εταιρειών, στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, 18 Μαΐου.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα, αναδεικνύεται η ανάγκη να απαντήσουν τελεσίδικα τα αρμόδια όργανα εάν αποδέχονται ή όχι την πράξη εξαγοράς της Εταιρείας από την ERGO. Άλλωστε, στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η Αγροτική Ασφαλιστική στις 14 Μαΐου σχετικά με τα αποτελέσματα του 2014, και η Διοίκηση της Εταιρείας επισημαίνει:

1.  « (…) η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατόρθωσε να διατηρήσει την κερδοφορία της σε υψηλά επίπεδα και να περιορίσει τη μείωση των ασφαλιστικών της εργασιών, η οποία επηρεάζεται και από τη μεταβατική περίοδο αλλαγής του μετόχου (…)».

2. « (…) η ΑΤΕ Ασφαλιστική στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ασφαλιστικών της προγραμμάτων και στην προστασία του χαρτοφυλακίου της από ενέργειες του ανταγωνισμού (…)»

 

Η σχετική ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ

Η Αγροτική Ασφαλιστική είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με πολύ δυνατό όνομα (brandname) κύρους και ποιότητας στο χώρο.

Ακριβώς για αυτό το λόγο, όταν στις 27/7/12 έγινε η εκκαθάριση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, μεταβιβάστηκε με έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδας στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, λόγω της κεφαλαιακής της επάρκειας και των καλών και διαχρονικών αποτελεσμάτων της και στη συνέχεια στις 14/8/14  η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στην ERGOINSURANCEGROUP. Έκτοτε, ενώ έχει υπογραφεί ένα προσύμφωνο για πώληση, η μεταβίβαση των μετοχών, 9 μήνες μετά, δεν έχει γίνει. Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα τελικής υπογραφής και αλλαγής μετόχου (πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, χωρίς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ΤΤΕ, αλλά και ο μέτοχος ΤΧΣ, να παρεμβαίνουν!!!).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η ΑΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ανακεφαλαιοποιήθηκε από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ μέσω του ΤΧΣ, δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών κατά 172 εκατ. Ευρώ.

Η πρόθεση του μάνατζμεντ της ΠΕΙΡΑΙΩΣ να πουλήσει την εταιρεία, έχει σαν αποτέλεσμα την συνεχή απαξίωσή της, την αποφυγή της όποιας ανάπτυξης, την επιλεκτική διαρροή της παραγωγής και την έλλειψη προετοιμασίας και κεφαλαιακής θωράκισής της ως προς το νέο Εποπτικό Πλαίσιο Φερεγγυότητας (SolvencyII).

Στα δημοσιευμένα βασικά μεγέθη της, αποτυπώνεται καθαρά η συρρίκνωση της παραγωγής και δημιουργούνται πλέον σοβαρές ανησυχίες για την ύπαρξη της εταιρίας. Εύκολα διαπιστώνεται από τις χρήσεις 2012-2013-2014 ότι η εταιρία έχει υποστεί τεράστια απώλεια εσόδων, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον η βιωσιμότητά της.

Η αέναη αυτή αναμονή, για την μεταβίβαση των μετοχών μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρίες, δημιουργεί τεράστιο πλήγμα στη φήμη και την υπόστασή της, το οποίο αποτυπώνεται με μελανά χρώματα στα αποτελέσματα της εταιρeίας και κατά το Α΄ τρίμηνο του 2015.

 

Τα ερωτήματα που θέτουμε δημόσια είναι:

1)  Το μάνατζμεντ (Διοικητικό Συμβούλιο και Μέτοχος) έλαβε όλα τα μέτρα που ο ν.2190/20 και το καταστατικό της εταιρίας επιβάλλουν, για την προστασία των συμφερόντων της;

2) Η τεράστια διαρροή εσόδων από ασφάλιστρα (πάνω από το 1/3)  μεταφέρθηκε στο σύνολο των ανταγωνιστριών εταιριών ή σε συγκεκριμένες εταιρίες; Με ποιο τρόπο το μάνατζμεντ θα σταματήσει αυτή τη διαρροή;

3) Οι εποπτικές Αρχές (ΔΕΙΑ, ΤΧΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ) θα κάνουν τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η αξία της εταιρίας;

4) Αν για οποιονδήποτε λόγο, στα πλαίσια της επιχειρηματικής πρακτικής, η πώληση ματαιωθεί ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τελικά;

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα, για να δοθεί λύση που να εξασφαλίζει τη δημόσια περιουσία, τους εργαζομένους, την απρόσκοπτη πορεία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής αλλά και την ανάπτυξη μιας εύρωστης ασφαλιστικής αγοράς για μια ευημερούσα κοινωνία.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ασφαλιστικών Εταιριών»

 

 Δείτε επίσης την ανακοίνωση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Ασφαλιστικών Εταιρειών για την Εθνική Ασφαλιστική.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας