Συνεντεύξεις

Ο Ν. Δελένδας για το φλέγον θέμα του Συνταξιοδοτικού

Ο Γεν. Δ/ντής Πωλήσεων και Εκπαίδευσης της Eurolife ERB Ασφαλιστικής δηλώνει: «Με τα προγράμματά μας, ακόμη και σήμερα, κάθε πολίτης μπορεί να αποταμιεύει για να συμπληρώσει τη σύνταξή του».

«Μόνο η λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς ως συμπληρωματικής στην κοινωνική ασφάλιση μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα στους πολίτες, ότι μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου θα μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπή διαβίωση», τονίζει ο κ. Νίκος Δελένδας, Γεν. Δ/ντής Πωλήσεων και Εκπαίδευσης της Eurolife ERB Ασφαλιστικής, στη συνέντευξή του στην «Α.Α.»
Το φλέγον θέμα του συνταξιοδοτικού επιλέξαμε να είναι το μοναδικό θέμα της συζήτησής μας, μιας και η Eurolife ERB Ασφαλιστική είναι μία εκ των πρωταγωνιστριών εταιρειών των Ασφαλίσεων Ζωής στη χώρα μας. Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε στον κ. Δελένδα ερωτήματα σχετικά με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που διαθέτει η Εταιρεία, την επενδυτική της στρατηγική, τον ρόλο και την εκπαίδευση των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών-συνεργατών της.
Όπως επισημαίνει ο κ. Δελένδας, η Eurolife ERB Ασφαλιστική παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση στους Έλληνες πολίτες για να μπορούν να αποταμιεύουν, έτσι ώστε να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στα χρόνια της συνταξιοδότησής τους.

Συνέντευξη στη Σούλα Κορμά

Σήμερα, περισσότερο από κάθε φορά στο παρελθόν, είναι επιτακτική η ανάγκη να μεριμνήσουμε οι ίδιοι, έγκαιρα, για τα μελλοντικά συνταξιοδοτικά μας εισοδήματα, δεδομένου ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν μπορεί πλέον να μας εγγυηθεί ικανοποιητικά ποσά σύνταξης. Θα μας περιγράψετε συνοπτικά τα προγράμματα αποταμίευσης που διαθέτει η Eurolife ERB Ασφαλιστική;
Ν.Δ.: Το ερώτημά σας περιγράφει πολύ σωστά τη σημερινή κατάσταση. Μόνη η κοινωνική ασφάλιση αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε όσα παρείχε την περίοδο των «παχέων αγελάδων». Σήμερα, ο συμπληρωματικός ρόλος της ασφαλιστικής αγοράς είναι αυτονόητος σε όλους, όσοι ασχολούνται με αυτό το φλέγον πρόβλημα.
Στη Eurolife ERB Ασφαλιστική επεξεργαζόμαστε συνεχώς την προσαρμογή των συμβολαίων μας με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις νέες ανάγκες που αυτές γεννούν στον καταναλωτή. Με τα προγράμματά μας, εξασφαλίζουμε στον πελάτη μας εγγυημένη σύνταξη ή εγγυημένο εφάπαξ κεφάλαιο, ή μια συμπληρωματική σύνταξη σε αυτή που θα πάρει από το ασφαλιστικό του ταμείο. Επειδή κάποιοι μπορεί να χρειάζονται απλώς ένα κεφάλαιο που θα τους στηρίξει στα χρόνια της σύνταξης, έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τους το εξασφαλίσουμε. Επίσης, σε προγράμματα εγγυημένου κεφαλαίου παρέχουμε την πολύ σημαντική ευελιξία αυξομείωσης των καταβολών, ανάλογα με τις δυνατότητες του ασφαλισμένου, με δεδομένο ότι, σήμερα, ο μακροπρόθεσμος οικονομικός σχεδιασμός είναι δυσκολότερος από ποτέ.
Με δυο λόγια, παρέχουμε κάθε δυνατή διευκόλυνση, ώστε ένας πολίτης στην Ελλάδα του 2015 να καταφέρει, παρά την ύφεση και τις γνωστές σε όλους μας δυσκολίες, να αποταμιεύει, έστω λίγο, όσο μπορεί, προκειμένου την εποχή που δεν θα έχει τις ανάλογες δυνάμεις για εργασία, να απολαμβάνει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Ποιο είναι το ελάχιστο ποσό που απαιτείται να αποταμιεύει κάποιος για τη διασφάλιση ενός επιπλέον εισοδήματος, στα χρόνια της σύνταξής του;
Ν.Δ.: Πολλοί πιστεύουν πως αποταμίευση σημαίνει «εκατόευρα στην άκρη». Αυτά δεν είναι εύκολα σήμερα. Στη Eurolife ERB Ασφαλιστική, μπορεί ένας προνοητικός συμπολίτης μας στην αρχή του εργασιακού του βίου, με 30 ή 40 ευρώ τον μήνα, να επιτύχει μια συμπληρωματική σύνταξη. Κι όπως είπα, αυτά τα χρήματα σε κάποια προγράμματά μας αυξομειώνονται στη διάρκεια του συμβολαίου, αλλά και δέχονται έκτακτες καταβολές, ανάλογα με τις δυνατότητές του.

Κάποιος που βρίσκεται στην αρχή του εργασιακού του βίου είναι πιο εύκολο να προγραμματίσει και να σχεδιάσει το επιθυμητό συνταξιοδοτικό του εισόδημα. Κάποιος, όμως, που βρίσκεται στο μέσον του εργασιακού του βίου ή λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση, πιθανόν να σκέφτεται πως πλέον είναι αργά να κάνει τον οποιονδήποτε προγραμματισμό. Είναι όντως έτσι ή ποτέ δεν είναι αργά;
Ν.Δ.: Είναι όπως το λέτε: Ποτέ δεν είναι αργά. Υπογραμμίζω βεβαίως ότι τα ασφάλιστρα σε κάθε συμβόλαιο που αφορά στα θέματα τα οποία συζητούμε, σχετίζονται τόσο με το πλέγμα των καλύψεων, όσο και με τον χρόνο που απομένει ως τη συνταξιοδότηση. Από την άλλη, κάποιος στο μέσον του εργασιακού του βίου ή, πολύ περισσότερο, κοντά στη συνταξιοδότηση, έχει σαφώς περισσότερες δυνατότητες για πληρωμή των ασφαλίστρων, ή ακόμη και για έκτακτες καταβολές, που θα αυξήσουν το ποσό σύνταξης, σε σχέση με όσες έχει στην αρχή της επαγγελματικής του πορείας.

Τι λαμβάνεται υπόψη από την Εταιρεία στο να επιλέξει πού θα τοποθετήσει/ επενδύσει τα χρήματα που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι; Πώς διαμορφώνονται, δηλαδή, οι επενδυτικές της επιλογές, σ’ αυτό το δύσκολο και εξαιρετικά ρευστό οικονομικό περιβάλλον;
Ν.Δ.: Η Eurolife ERB Ασφαλιστική είναι μια εταιρεία που έχει δομηθεί και λειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών. Τα κεφάλαια των πελατών μας επενδύονται μετά από εξαιρετικά αυστηρή μελέτη των συνθηκών παγκοσμίως, με απαραίτητο κριτήριο τη διασπορά του κινδύνου και τον συνδυασμό υψηλών αποδόσεων και ασφαλών επενδυτικών επιλογών. Τα αποτελέσματα είναι άλλωστε ενδεικτικά της ορθής επενδυτικής μας στρατηγικής. Ο μέσος όρος αποδόσεων την τελευταία τριετία είναι 4,29% και πιστεύω πως είναι ο υψηλότερος της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Οι συνεργάτες-ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές της Eurolife ERB τι είδους εκπαίδευση λαμβάνουν, προκειμένου να είναι εις βάθος ενημερωμένοι για τα σχετικά προγράμματα που προσφέρονται από την Εταιρεία; Μεριμνάτε ώστε να είναι ενήμεροι και για αντίστοιχα ανταγωνιστικά προϊόντα;
Ν.Δ.: Εάν δείτε την πορεία της εταιρείας μας τα τελευταία δέκα χρόνια, θα καταλάβετε ότι και τα δυο σας ερωτήματα θεωρούνται πυλώνες για τη λειτουργία μας και την αύξηση του κύκλου εργασιών μας.
Η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι συνεργάτες της Eurolife ERB Ασφαλιστικής είναι συνεχής, καθώς σε ό,τι αφορά στον κλάδο μας είναι σαφές ότι ένας επιτυχημένος ασφαλιστής δεν μπορεί παρά να γνωρίζει «σαν την τσέπη του», που λέει ο λαός μας, τόσο τα προγράμματα της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται, όσο και του ανταγωνισμού. Όλα αυτά στη Eurolife ERB Ασφαλιστική θεωρούνται αυτονόητα και προς αυτή την κατεύθυνση επενδύουμε με συνέπεια και συνέχεια στην επιμόρφωση των συνεργατών μας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε την τοποθέτησή σας σε ένα γενικότερο ερώτημα: Θεωρείτε ότι πλέον έχουν ωριμάσει στην κοινωνία μας οι συνθήκες, ώστε να θεσμοθετηθεί ο συμπληρωματικός ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στις συντάξεις;
Ν.Δ.: Δεν γίνεται αλλιώς. ο κόσμος πια το ξέρει πολύ καλά. Δεν υπάρχει μέρα που οι ειδήσεις να μη μιλούν για μειώσεις συντάξεων. Και μιλάμε για ανθρώπους που αυτά τα χρήματα τα έχουν πληρώσει. αυτή είναι η μεγάλη αδικία. Άλλη λύση δεν υπάρχει, κι η διεθνής εμπειρία είναι πολύτιμη σε αυτόν τον τομέα. Μόνο η λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς ως συμπληρωματικής στην κοινωνική ασφάλιση μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα στους πολίτες, ότι μετά το πέρας του εργασιακού τους βίου θα μπορούν να απολαύσουν αξιοπρεπή διαβίωση. Κάθε κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της, αυτή την αξιοπρεπή διαβίωση τη χρωστάει στους απόμαχους της ζωής.
Ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στην ενημέρωση του κοινού είναι καταλυτικός, “εκπαιδεύοντας” όλες τις γενιές για τη σκληρή πραγματικότητα του συνταξιοδοτικού ζητήματος, ξεκινώντας, κατά τη γνώμη μου, ακόμη και από τα σχολεία.
Εμείς στη Eurolife ERB Ασφαλιστική είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά, με τις δικές μας δυνάμεις, σε αυτό το χρέος που έχει η αγορά μας, αλλά και η κοινωνία μας στα μεγαλύτερα μέλη της. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.     

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας