Διεθνή

Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πρέπει να αντιστοιχούν στους πραγματικούς κινδύνους για τους ασφαλιστές

Οι βασικές κεφαλαιακές απαιτήσεις (BCR) που θα αναπτυχθούν από τη Διεθνής Ένωση Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων(IAIS) για τους παγκόσμιας συστημικής σημασίας ασφαλιστικούς ομίλους (G-SIIs) πρέπει να ισορροπούν σωστά μεταξύ της ευαισθησίας στον κίνδυνο και της πολυπλοκότητας. Αυτό υποστήριξε η Insurance Europe συμμετέχοντας στη διαβούλευση της IAIS που αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα.

Με την παραδοχή ότι οι BCR είναι προσωρινές, η Insurance Europe υποστηρίζει μια προσέγγιση που βασίζεται σε μετρήσιμους παράγοντες.

Μια τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να συνδυάζει ορισμένα μέτρα διαχείρισης κινδύνων και παραγόντων, προκειμένου να είναι σε θέση να υπολογίσει το ύψος του κεφαλαίου που απαιτείται.

Ο αριθμός των μέτρων και των παραγόντων που χρειάζονται οι βασικές κεφαλαιακές απαιτήσεις (BCR), ώστε να συλλάβουν το προφίλ κινδύνου των ασφαλιστικών ομίλων θα πρέπει να προσδιοριστούν από την άσκηση πεδίου δοκιμών που η IAIS θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Η εξασφάλιση απλότητας αλλά και ακρίβειας θα είναι μια σημαντική πρόκληση. Σκοπός είναι να αποφευχθούν τυχόν ακούσιες συνέπειες, ιδίως λόγω του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση του πλαισίου BCR.

«Είναι ζωτικής σημασίας το σύστημα μέτρησης BCR να αναγνωρίζει σωστά τη μακροπρόθεσμη φύση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων και την ικανότητα των ασφαλιστών να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να διαχειρίζονται τους κινδύνους τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι BCR δεν πρέπει να δημιουργούν προ-κυκλική συμπεριφορά», δήλωσε ο κ. Olav Jones, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Insurance Europe.

«Οι όποιες ακούσιες αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από τις BCR για την επενδυτική συμπεριφορά αυτών των μεγάλων G-SiiS θα είναι επιζήμια για τη σταθερότητα και την υγεία της ευρύτερης οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Jones.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ανάπτυξη του πλαισίου για τις βασικές κεφαλαιακές απαιτήσεις (BCR) ανακοινώθηκε από την IAIS τον Οκτώβριο του 2013, και πρέπει να είναι έτοιμο για εφαρμογή από τους G-SiiS στα τέλη του 2014. Στις 16 Δεκεμβρίου 2013, το IAIS ξεκίνησε μια δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρότασή της, η οποία διήρκεσε μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2014.

Η ανάπτυξη του πλαισίου BCR είναι το πρώτο βήμα στο σχέδιο της IAIS να αναπτύξει κάποια παγκόσμια κεφαλαιακά πρότυπα, βασισμένα στον υπολογισμό κινδύνου, σε επίπεδο ομίλων. Οι BCR θα χρησιμεύσουν ως βάση για υψηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά την απορρόφησης ζημίας (HLA) από τους G-SiiS, και οι οποίες  θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015. Το τελικό βήμα του έργου είναι η ανάπτυξη, σε επίπεδο ομίλων, ενός ασφαλιστικού κεφαλαιακού προτύπου (ICS), που θα βασίζεται στον κίνδυνο και το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας