Νίκος Κοντοβουνήσιος: Η ενοποίηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής με την ERGO θα φέρει μεγαλύτερη διείσδυση και ισχυροποίηση του κλάδου Πυρός

895

Κύριε Κοντοβουνήσιε, είστε από τα νέα πρόσωπα στο στελεχιακό δυναμικό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής. Τι διαφορές εντοπίζετε  στον τρόπο που λειτουργεί η Εταιρεία σε σχέση με την προηγούμενη εμπειρία σας;
Ν.Κ.: Πράγματι ανήκω στο στελεχιακό δυναμικό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής εδώ και ενάμισι χρόνο, προερχόμενος από την  Interamerican όπου εργαζόμουν τα τελευταία χρόνια έχοντας την ευθύνη του underwriting εμπορικών και βιομηχανικών κινδύνων. Ξεκίνησα να εργάζομαι στην ασφαλιστική αγορά πριν από 25 χρόνια στην ασφαλιστική εταιρεία Φοίνιξ και έκτοτε έχω εργαστεί σε διάφορες ασφαλιστικές αλλά και μεσιτικές εταιρείες.
Σημαντικό στοιχείο διαφοροποίησης της ΑΤΕ Ασφαλιστικής είναι η πελατοκεντρική οργανωτική της δομή, που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε όλες τις λειτουργίες του Κλάδου, τόσο στο underwriting, όσο και στις αποζημιώσεις.
Επίσης στα βασικά πλεονεκτήματα αυτής της οργανωτικής δομής, που παρέχει συνολική και ολοκληρωμένη εικόνα για κάθε Κλάδο Ασφάλισης, συγκαταλέγονται η συνεχής ενίσχυση της τεχνογνωσίας των στελεχών, η δυνατότητα υλοποίησης στοχευμένων βελτιώσεων στους όρους και στα προγράμματα ασφάλισης και φυσικά η άμεση και άρτια εξυπηρέτηση των συνεργατών και των πελατών. Τέλος πολύ σημαντική θεωρώ, την ενεργή συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, που έχοντας υπηρετήσει ως στέλεχος στην εταιρεία, την γνωρίζει πολύ καλά και το πιο σημαντικό μιλά απευθείας με τα στελέχη του ώστε οι βέλτιστες ιδέες, λύσεις και οι αντίστοιχοι σχεδιασμοί να εντάσσονται άμεσα σε υλοποίηση.

Παρά την οικονομική κρίση και την αβεβαιότητα που αναπόφευκτα δημιουργήθηκε για το μέλλον της, μέχρι να ανακοινωθεί η εξαγορά από την ERGO, η ΑΤΕ Ασφαλιστική έχει καταφέρει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα και πολλά νέα προϊόντα. Τι ή/και ποιοι πιστεύετε ότι συνετέλεσαν σε αυτό;
Ν.Κ.: Έχετε δίκιο. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η ΑΤΕ  Ασφαλιστική συνεχίζει να είναι μία από τις κορυφαίες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας μας, ακόμα και στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας.
Ο κυριότερος παράγοντας για την επίτευξη των εταιρικών στόχων είναι η διαχρονική στρατηγική της ΑΤΕ Ασφαλιστικής να επιδιώκει τη διαφάνεια, τη σταθερότητα και το καλό συνολικό αποτέλεσμα, μέσα από την ανάπτυξη ποιοτικών ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων.
Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η πληρότητα των Δικτύων Πωλήσεων. Η ΑΤΕ Ασφαλιστική διαθέτει περισσότερους από 1.500 συνεργάτες που αποτελούν το Εταιρικό Δίκτυο και το Δίκτυο Ανεξάρτητων Συνεργατών και την εκπροσωπούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Επίσης καθοριστική συμμετοχή στα καλά αποτελέσματα έχει η αφοσίωση των πελατών και των Συνεργατών, που εμπιστεύονται και επιλέγουν την ΑΤΕ Ασφαλιστική, επιβραβεύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Εταιρείας και τις βασικές της αξίες: τη φερεγγυότητα, την αξιοπιστία, την καλή φήμη, την αμοιβαιότητα, την καταβολή άμεσης αποζημίωσης και την παροχή προσιτών ασφαλιστικών προγραμμάτων.
Σε κάθε περίπτωση θεματοφύλακας όλης αυτής της προσπάθειας είναι το στελεχιακό δυναμικό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που διακρίνεται για την αφοσίωση, την πίστη και την αγάπη του προς την Εταιρεία. Πρόκειται για στοιχεία που εύκολα αναγνώρισα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα πριν ενάμισι χρόνο, ως επικεφαλής του Κλάδου Πυρός της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Ειδικότερα, ο κλάδος ευθύνης σας, ο κλάδος Πυρός, ο οποίος ήταν από τους κλάδους που, αφενός, χτυπήθηκε ιδιαίτερα από την κρίση, αφετέρου, στηριζόταν αρκετά στα ενυπόθηκα της ATE Bank, πώς ανταποκρίθηκε όλο αυτό το διάστημα;
Ν.Κ.: Προκειμένου να υποστηρίξουμε το ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο banc-assurance της πρώην ΑΤΕ Bank, αξιοποιήσαμε τη μεγάλη εμπειρία και τις ηλεκτρονικές υποδομές που έχει αναπτύξει η ΑΤΕ Ασφαλιστική.  Έτσι, σε συνεργασία πλέον με την Τράπεζα Πειραιώς έχουμε προχωρήσει σε κατάλληλες αναπροσαρμογές, που διασφαλίζουν την ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της ασφάλισης των πελατών.
Παράλληλα, προχωρήσαμε στην αρμονική και ήπια αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου μας στους μικρούς, μεσαίους και μεγάλους κινδύνους, εστιάζοντας ακόμα περισσότερο στα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά με σταθερό προσανατολισμό στις σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες. Επιδιώκουμε για παράδειγμα, περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν, να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιχείρησης που καλούμαστε να ασφαλίσουμε, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες του πελάτη και να παρέχουμε τις βέλτιστες κάθε φορά λύσεις.
Παράλληλα, έχουμε επικεντρωθεί στα μεγάλα μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως εταιρεία, όπως ο επαγγελματισμός και η παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης, η τεχνογνωσία και η εμπειρία, ειδικά στους εμπορικούς και βιομηχανικούς κινδύνους, καθώς και στη συνεχή βελτίωση των υποδομών μας. Όλα αυτά μας δίνουν την ευκαιρία να δημιουργούμε συνεχώς αξία για τους Συνεργάτες και τους πελάτες μας με τον πλέον ολοκληρωμένο, ανταγωνιστικό και άμεσο τρόπο.

Εκτός από την κρίση, η ανακοίνωση εξαγοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO πόσο έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα των κλάδων πυρός, με δεδομένο ότι πρόκειται για κλάδους που ασκεί εξίσου επιτυχημένα και η ERGO;  
Ν.Κ.: Στη μεταβατική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, τα αποτελέσματα του Κλάδου Πυρός της ΑΤΕ Ασφαλιστικής φαίνεται να έχουν επηρεαστεί σχεδόν αποκλειστικά από την οικονομική και πολιτική κατάσταση των τελευταίων μηνών.
Όμως, το γεγονός ότι ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς, παγκοσμίως, έχει επιλέξει να επενδύσει στην ΑΤΕ Ασφαλιστική δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης και μάλιστα εντός του ιδιαιτέρως επιβαρυμένου περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομικής κρίσης, αποδεικνύει τόσο την αξία της ΑΤΕ Ασφαλιστικής όσο και τις σημαντικές προοπτικές που δημιουργούνται από τη συνένωση της Εταιρείας μας με την ERGO Hellas.

Τι προοπτικές διακρίνετε για τον κλάδο που εκπροσωπείτε μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από την ERGO;
Ν.Κ.: Οι προοπτικές είναι πολύ σημαντικές. Θα λέγαμε ότι το « ισχύς εν τη ενώσει» χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα για τις δύο Εταιρείες. Αξιοποιώντας τα καλύτερα στοιχεία και των δύο Οργανισμών σε εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία, θα μπορέσουμε να πετύχουμε μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, να διευρύνουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και να ισχυροποιήσουμε τη θέση ολόκληρου του κλάδου.
Επίσης, το γεγονός ότι πίσω από την ERGO βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους αντασφαλιστικούς ομίλους σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η Munich Re, ενισχύει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία της εταιρείας. Επιπλέον, η τεχνογνωσία που διαθέτει η Munich Re και που πλέον θα είναι στη διάθεσή μας, σίγουρα θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε καλύτερες και πιο προσιτές λύσεις στον πελάτη.

Με δεδομένη την υπασφάλιση στη χώρα μας και την άρνηση της Πολιτείας να προχωρήσει σε κάποιες συνέργειες με την ασφαλιστική αγορά, τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει, ξεχωριστά η κάθε εταιρεία και όλες μαζί, για να αλλάξει την κατάσταση;
Ν.Κ.: Είναι γνωστό ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ειδικά στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αν συγκρίνουμε με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες. Σίγουρα, είναι αναγκαία η αλλαγή κουλτούρας, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ασφαλιστικής συνείδησης, που όμως απαιτεί συντονισμένες ενέργειες του Ασφαλιστικού Κλάδου και της Πολιτείας.
Στην κατεύθυνση αυτή, όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει με κάθε ευκαιρία να προβάλουν την προσφορά της ασφάλισης. Προσωπικά, θεωρώ ότι το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των πελατών, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται από τις ΠΕΕ 30/2013 & 31/2013, σχετικά με την καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών και την τεκμηριωμένη πρόταση ασφάλισης από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Είναι δεδομένο ότι, σε ένα τόσο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναλυτική καταγραφή των αναγκών των ασφαλισμένων και στην ολοκληρωμένη ενημέρωσή των πελατών, κατά την επιλογή της βέλτιστης ασφαλιστικής λύσης.
Στον αντίποδα, καθίσταται αναγκαία η συνεργασία Πολιτείας και Ασφαλιστικού Κλάδου για την αντιμετώπιση καταστροφικών γεγονότων. Όπως είναι γνωστό η Πολιτεία δεν έχει δημιουργήσει έναν «κουμπαρά», μέσα από τον οποίο να αντλεί τα κεφάλαια που ενδεχομένως να απαιτηθούν για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων. Αντίθετα, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δημιουργούν τα κατάλληλα αποθέματα ώστε να παρέχουν ολοκληρωμένες αποζημιώσεις, μπορούν με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις να συνδυάσουν τις δράσεις τους με την Πολιτεία. Η δημιουργία ενός Συστήματος Αντιμετώπισης Ζημιών από φυσικές καταστροφές ενδεχομένως να συνέβαλε θετικά, πάντα όμως με σωστό σχεδιασμό ώστε να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο η νομοθετική παρέμβαση της πολιτείας με ξεκάθαρα κίνητρα για τους καταναλωτές μπορεί να έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Τι θέλει ο κόσμος σήμερα από μια ασφαλιστική εταιρεία, σε επίπεδο προϊόντων, τιμών, εξυπηρέτησης, κ.ο.κ.; Πώς ανταποκρίνεται στα παραπάνω η Αγροτική και πώς κρίνετε την ανταπόκριση γενικότερα της ασφαλιστικής αγοράς;
Ν.Κ.: Καταρχάς ο κόσμος ζητά προσιτά προγράμματα ασφάλισης. Είναι το πρώτο αιτούμενο μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης σαν κι αυτές που βιώνουμε. Παράλληλα, προτιμά εκείνα τα  ασφαλιστικά προγράμματα που παρέχουν ολοκληρωμένες λύσεις και βέλτιστη εξυπηρέτηση. Σε κάθε περίπτωση η αξιοπιστία της ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί σταθερή αξία στα κριτήρια επιλογής των καταναλωτών. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι, η εν γένει ανταπόκριση των ασφαλιστικών εταιρειών χαρακτηρίζεται από θετικό πρόσημο.
Στην ΑΤΕ Ασφαλιστική με άξονα την εμπειρία και την εξειδικευμένη γνώση των στελεχών μας, επενδύουμε σταθερά στην αξιοποίηση των λύσεων της τεχνολογίας και με φορέα το portal της Εταιρείας παρέχουμε τις πλέον ολοκληρωμένες λύσεις στους Συνεργάτες μας.
Παράλληλα, η πληρότητα χαρτοφυλακίου των προϊόντων μας, μας επιτρέπει να καλύπτουμε κάθε σύγχρονη ασφαλιστική ανάγκη. Πρόσφατα, ενισχύοντας την πελατοκεντρική μας ματιά ενεργοποιήσαμε συνδυασμούς εκπτώσεων, προκειμένου να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ανάγκες του κόσμου και να επιβραβεύσουμε τους αφοσιωμένους πελάτες μας.

Τι καινούργια προϊόντα σχεδιάζετε σε αυτή τη φάση;
Ν.Κ.: Στον Κλάδο Πυρός, πρόσφατα προχωρήσαμε στη δημιουργία του Προγράμματος «Δυναμική Επιχείρηση». Το νέο πρόγραμμα ανταποκρίνεται στη σοβαρή κινητικότητα που καταγράφεται σε επίπεδο μικρών αλλά και μεγάλων κινδύνων, τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και από πλευράς Συνεργατών. Σήμερα, η έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά, εκθέτει τις επιχειρήσεις στις οικονομικές επιπτώσεις ενός αιφνίδιου γεγονότος, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι στο παρελθόν, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ανάγκη της ασφάλισης. Αυτός είναι και λόγος οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε ανακατανομή των δαπανών τους, ώστε να εξασφαλίσουν μία ασφάλιση έστω και στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.  
Στην κατεύθυνση αυτή το πρόγραμμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής «Δυναμική Επιχείρηση» δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερα προσιτό κόστος, να προστατέψουν έναντι σημαντικών και καταστροφικών κινδύνων τις εγκαταστάσεις τους, που αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαιά τους. Παράλληλα, όμως, το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης των πωλήσεων, παρέχοντας τη δυνατότητα στους Συνεργάτες, με την άμεση και συνεχή διαχείριση-υποστήριξη μέσω του portal της ΑΤΕ Ασφαλιστικής,  να διευρύνουν τις επιλογές τους σε νέες αγορές, εμπλουτίζοντας περισσότερο το πελατολόγιό τους.

Πώς θα κλείσει η χρονιά για τον κλάδο Πυρός, με δεδομένη και την επιβολή των capital controls;
Ν.Κ.: Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2015 ξεκίνησε λίγο άτονα, καταφέραμε  και καλύψαμε το κενό και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον μέσο όρο της αγοράς. Τα capitals controls και οι εκλογές ανέκοψαν εν μέρει την καλή δυναμική που είχαμε δημιουργήσει, όμως οι άριστες ηλεκτρονικές υποδομές μας, μας επέτρεψαν να ξεπεράσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και από τα τέλη του Αυγούστου οι θετικοί δείκτες έχουν επιστρέψει. Είμαι αισιόδοξος ότι η δύσκολη περίοδος που προηγήθηκε έχει μείνει πίσω για όλους. Πλέον συνεχίζουμε θετικά, συνεχίζουμε δυναμικά και πιστεύω ότι θα κλείσουμε μια καλή παραγωγικά χρονιά.

Προηγούμενο άρθροInternational Life: Επεκτείνει τη συνεργασία της με την κλινική «Άγιος Λουκάς»
Επόμενο άρθροΔημήτρης Krumbholz: Προϋπόθεση επιτυχίας των δράσεων στην Υγεία και τη Σύνταξη οι ασφαλιστικές εταιρείες