Διεθνή

Μαύρα νέα από την Zurich Insurance Group AG

Ανησυχία και θλίψη στην παγκόσμια ασφαλιστική οικογένεια προκάλεσε η είδηση της αυτοκτονίας του Martin Senn (φωτ.), ο οποίος διατελούσε Δ/νων Σύμβουλος της Zurich Insurance Group AG μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο σχετικό δημοσίευμα της WSJ αναφέρεται ότι:

Η αυτοκτονία του Martin Senn είναι η δεύτερη αυτοκτονία πρώην κορυφαίου διευθυντικού στελέχους της Zurich Insurance Group AG τα τελευταία χρόνια.

Ο θάνατος του Senn στην ηλικία των 59 ετών ακολουθεί την αυτοκτονία του πρώην CFO της Zurich Insurance, Pierre Wauthier το 2013. Ο εσωτερικός έλεγχος που διεξήχθη τότε στην εταιρεία, υπό την εποπτεία της ρυθμιστικής αρχής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαπίστωσε ότι η ηγεσία της ασφαλιστικής δεν είχε επιβαρύνει το στέλεχος της με υπερβολικό στρες.

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της εταιρείας στις αρχές του 2014, ο Senn είχε δηλώσει ότι «η θλίψη και το σοκ που βιώσαμε για την αυτοκτονία του συναδέλφου μας Pierre Wauthier ήταν τεράστια».

Η αποχώρηση του Martin Senn από την Zurich Insurance,  ήρθε ως επιστέγασμα μιας δύσκολης περιόδου για την εταιρεία. Εκείνη την εποχή, ο Senn είχε αναφερθεί στις δυσκολίες της Zurich Insurance να αναμορφώσει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική της δραστηριότητα και την αδυναμία της να ολοκληρώσει τη φιλόδοξη εξαγορά του RSA Insurance Group PLC, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία ανέφερε μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ζημία για το τέταρτο τρίμηνο και είπε ότι περίπου το 15% των υπαλλήλων της θα επηρεαστεί από τις προσπάθειες μείωσης κόστους.

Η έκθεση κερδών δημοσιεύτηκε λίγο μετά την ανακοίνωση της Zurich Insurance για τον διάδοχο του Senn, τον πρώην Δ/νοντα Σύμβουλο της Assicurazioni Generali SpA, Mario Greco. Ο κ. Greco είναι πρώην στέλεχος της Zurich Insurance και ανέλαβε τον ρόλο του CEO στην εταιρεία τον Μάρτιο.

Ο Martin Senn, Ελβετός υπήκοος και πρώην στέλεχος της Credit Suisse Group AG, εντάχθηκε στην Zurich Insurance ως επικεφαλής επενδύσεων το 2006 και ανέλαβε τον ρόλο του CEO το 2010.

Το  2013 ο Wauthier άφησε πίσω του ένα σημείωμα κατηγορώντας τον πρώην πρόεδρο της Zurich Insurance, Josef Ackermann, για τη δημιουργία ενός αφόρητα αγχωτικού περιβάλλοντος εργασίας. Ο κ. Ackermann, που έχει διατελέσει στο παρελθόν Δ/νων Σύμβουλος της Deutsche Bank AG, παραιτήθηκε αμέσως και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απέρριπτε την ευθύνη για τον θάνατο του Wauthier. Είπε ότι παραιτείται για να αποφευχθεί η ζημία στη φήμη της Zurich Insurance.

Ο Senn εμφανίστηκε στην ελβετική τηλεόραση τότε, λέγοντας ότι «η εταιρεία εξέφρασε τη λύπη της για την αναχώρηση του κ Ackermann και δεν γνώριζε το είδος της τριβής μεταξύ των κ.κ. Ackermann και Wauthier, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα τέτοιο θάνατο».

Τον Νοέμβριο του 2013, η Zurich Insurance ανακοίνωσε ότι η εσωτερική έρευνα που διεξήχθη δεν διαπίστωσε καμία ένδειξη ότι ο Wauthier είχε υποβληθεί σε «αδικαιολόγητη πίεση» από την ανώτατη διοίκηση της ασφαλιστικής.

Η διαπίστωση αυτή επικρίθηκε από τη χήρα του Wauthier στο ετήσιο συνέδριο της εταιρείας, τον περασμένο Απρίλιο. Απευθυνόμενη στα στελέχη της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου του Senn, η Fabienne Wauthier είπε ότι η εταιρεία είχε άδικα προσπαθήσει να αποφύγει τις ευθύνες για το θάνατο του συζύγου της. «Ο τρόπος που χειρίστηκε την αυτοκτονία του Pierre είναι ένα σημάδι ότι η ασυδοσία παραμένει μέρος της εταιρικής κουλτούρας της Zurich Insurance», είπε χαρακτηριστικά.

 

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας