Άρθρα

Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά: Απολογισμός και Προοπτικές

Του Φωκίωνα Μπράβου, Προέδρου του Ομίλου International Life και Ταμία της ΕΑΕΕ

Στην Ελλάδα βιώνουμε τη διεθνή κρίση πιο έντονα από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.
Στα 5 χρόνια της κρίσης, είχαμε σοβαρές επιπτώσεις σε όλους τους δείκτες της οικονομίας. Κυρίως, όμως, στην ανεργία, που έφτασε στο ποσοστό του 27%, και επιπλέον η ανεργία των ελεύθερων επαγγελματιών που δεν καταγράφεται, ενώ η ανεργία των νέων έφτασε το 60%. Επίσης, είχαμε μείωση του ΑΕΠ από 250 που ήταν το 2009 στα 175 δις ευρώ φέτος, δηλαδή -30%. Τέλος, ξαναβλέπουμε μετανάστευση, και μάλιστα επιστημόνων και νέων, που, για μας, θυμίζουν εποχές της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

Και η Ασφαλιστική Αγορά έχει πληγεί για 5η συνεχή χρόνια. Από τα €5,5 δις Καθαρά Ασφάλιστρα του 2009, φέτος θα κλείσει στα €4,0 δις, δηλαδή ακολουθεί το -30% της μείωσης του ΑΕΠ. Επενδύσεις Αποθεματικών, της τάξεως των 15 δις, σε Ακίνητα, Ομόλογα, Μετοχές και άλλες κινητές αξίες έπαθαν τεράστιες ζημίες, με αποκορύφωση το κούρεμα (PSI), με επιπλέον αρνητική επίπτωση ζημιών της τάξεως των €2 δις.
Παρόλα αυτά, η Ασφαλιστική Αγορά συνέχισε, με συνείδηση και κοινωνική ευαισθησία, να κάνει το καθήκον της, συνεχίζοντας να πληρώνει περί τα 3 δις σε αποζημιώσεις κάθε χρόνο, σταθερά, παρ’ όλη τη μείωση των εσόδων της.

Σε αυτό το περιβάλλον πολλοί εργαζόμενοι της Ασφαλιστικής Αγοράς αντέδρασαν με αυταπάρνηση, δεχόμενοι να μειωθούν οι μισθοί τους και το κόστος λειτουργίας των Ασφαλιστικών Εταιρειών. Οι δε μέτοχοι επέδειξαν αίσθημα ευθύνης και ανταποκρίθηκαν στις μεγάλες ζημίες των Εταιρειών, προχωρώντας σε ανακεφαλαιοποίηση, με αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της τάξεως των 2 δις ή και πλέον.

Όλοι οι παράγοντες της Αγοράς, Υπάλληλοι, Ασφαλιστικοί σύμβουλοι, Συντονιστές, Πράκτορες, Μεσίτες και Διοικήσεις, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες, προκειμένου να συγκρατηθεί η παραγωγή, να γίνουν νέες πωλήσεις και να καταβάλλονται άμεσα, το γρηγορότερο, οι αποζημιώσεις, ιδίως τώρα που τις έχει μεγαλύτερη ανάγκη η κοινωνία.

Η κρίση ανέδειξε και επέτεινε και άλλα χαρακτηριστικά, όπως τα πολύ στενά περιθώρια κέρδους ή και τη ζημιογόνα λειτουργία πολλών ασφαλιστικών επιχειρήσεων, τις αρνητικές αποδόσεις των επενδύσεων, αλλά, από την άλλη μεριά, την κατάρρευση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Απεδείχθη η γύμνια των Ασφαλιστικών Ταμείων χωρίς αποθέματα, ιδίως τώρα, που από τη μια πλευρά, το δημογραφικό πρόβλημα (λιγότεροι εργαζόμενοι- περισσότεροι συνταξιούχοι) συνεχώς γιγαντώνεται και από την άλλη, το Κράτος αδυνατεί να συνεχίσει να συνεισφέρει περί το 10% του ΑΕΠ ή το 25% των δημοσίων εσόδων για τις κρατικοδίαιτες συντάξεις, στα ελλειμματικά Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι, υιοθετήθηκε και έγινε δεκτό το συμπέρασμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, ότι η εγγυημένη Εθνική Σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει τα €370 μηνιαίως, εκτός λίγων Ασφαλιστικών Ταμείων που έχουν κάποια επενδεδυμένα αποθέματα.

Παράλληλα, η Ασφαλιστική Αγορά, τα τελευταία 6 χρόνια, συνεχώς αναβαθμίζεται διαδοχικά, αυξάνοντας την αξιοπιστία της. Η εποπτεία από το Υπουργείο Εμπορίου/Ανάπτυξης που ήταν παλιά, το 2008 πέρασε στην ΕΠΕΙΑ και εν συνεχεία, 3 χρόνια μετά, στα τέλη του 2010, στη ΔΕΙΑ της Τράπεζας της Ελλάδος. Η σημερινή είναι μια εποπτεία με όραμα, μακροπρόθεσμους στόχους, ακόμη καλύτερη τεχνογνωσία, επαγγελματισμό και ευρωπαϊκή αντίληψη.
Τέλος, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο κεντρικός φορέας της Ιδιωτικής Ασφάλισης, στηρίζει αλλά και πιέζει για νέες αλλαγές που πρέπει να γίνονται στην Αγορά, όπως νέες ρυθμίσεις, νέα Νομοσχέδια, για τα οποία καλείται για διαβούλευση. Στηρίζει τους φορείς της Ασφαλιστικής Αγοράς, όπως είναι η ΥΣΑΕ, δηλαδή η Υπηρεσία Στατιστικής όλων των ασφαλισμένων αυτοκινήτων στη χώρα μας, το Επικουρικό Ταμείο Αυτοκινήτων, το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, το ΕΙΑΣ, δηλαδή το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης, τους συνδικαλιστικούς φορείς κ.λπ. Τέλος, συνεργάζεται στενά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, με τη ΔΕΙΑ της ΤτΕ για όλες τις νέες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν, για τη σταδιακή προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας και την άσκηση εποπτείας για το Solvency II, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.

Τελειώνοντας, από πλευράς της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος αλλά και με την ιδιότητα ενός ασφαλιστή με πάνω από 40 χρόνια δράσης στην Ασφαλιστική Αγορά, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους 28.000 εργαζόμενους της Ιδιωτικής Ασφάλισης αλλά, κυρίως, τους ασφαλιστές της πρώτης γραμμής, για την προσπάθεια που κάνουνε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε την κρίση και να βρούμε ξανά τον βηματισμό μας για μια νέα πραγματικότητα, μια νέα εποχή, καλύπτοντας τις αυξανόμενες ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας.


* Εκφωνήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 11/11/2013, με την ευκαιρία του εορτασμού της 5ης επετείου της Ημέρας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας