Διψήφια αύξηση κερδών το α’ τρίμηνο 2014 για τον ασφαλιστικό κλάδο στην Πορτογαλία

166

Δυνατές επιδόσεις καταγράφει ο κλάδος ασφάλισης Ζωής στην Πορτογαλία. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια αγορά, η οποία για πολλά χρόνια χρησιμοποιούνταν ως μέτρο σύγκρισης από τα στελέχη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, λόγω των ομοιοτήτων της με την Ελλάδα (πληθυσμιακά και όχι μόνο). Ταυτόχρονα, πρόκειται για μια αγορά που, όπως και η ελληνική, δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική ύφεση των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών-μελών του Ινστιτούτου Ασφάλισης της Πορτογαλίας σημείωσαν  αύξηση κερδών κατά 11,7% στο πρώτο τρίμηνο του 2014, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, τα οποία ανήλθαν σε €153 εκατ. συνολικά.
Ο άμεσος κύκλος εργασιών της ασφαλιστικής αγοράς αυξήθηκε κατά 23,5% κατά τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και ανήλθε σε €3,4 δισ., με τις Ασφαλίσεις Ζωής να αυξάνονται κατά 35%, αντιπροσωπεύοντας €2,5 δισ. του συνόλου. Οι Γενικές Ασφαλίσεις παρουσίασαν ελαφρά πτώση κατά 0,8%, στα €924,3 εκατ.

Όσον αφορά τις πληρωμές ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αυτές αυξήθηκαν κατά 6,9% (το 2013 είχαν αυξηθεί κατά 12,8 %), ενώ το κόστος των ασφαλίσεων κατά ζημιών μειώθηκε κατά 9,3%.
Ο αριθμός των υπό διαχείριση συνταξιοδοτικών ταμείων στο πορτογαλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέρχεται σε 222, δύο λιγότερα από το τέλος του περασμένου έτους,  με τις εισερχόμενες πληρωμές σε αυτά τα κεφάλαια να διογκώνονται σε ένα ετησιοποιημένο 352%, ενώ οι πληρωμές και οι εξαγορές αυξήθηκαν κατά περίπου 6%.

 

Προηγούμενο άρθρο39ο Συνέδριο Πωλήσεων Agency System International Life
Επόμενο άρθροΣυνέδριο: Οικονομική Κρίση και Προστασία του Καταναλωτή