Διεθνή

Αυξάνουν το κόστος αντασφάλισης οι φυσικές καταστροφές

Στα €17 δις εκτιμώνται οι απώλειες εξαιτίας των φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη το πρώτο 9μηνο του 2013, με το 75% αυτών των απωλειών να οφείλονται στις πλημμύρες.

Μόνο οι πλημμύρες στη νότια Γερμανία και τις γειτονικές χώρες, το Μάιο και τον Ιούνιο του 2013, ήταν η αιτία για οικονομικές απώλειες που ξεπέρασαν τα €12 δις και είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ζημιογόνο γεγονός του έτους.

Η μακροπρόθεσμη τάση τόσο για τον αριθμό των φυσικών καταστροφικών φαινομένων όσο και για τις ζημιές δείχνει να είναι σαφώς ανοδική. Μάλιστα, μια ανάλυση των στατιστικών στοιχείων που αφορούν φυσικές καταστροφές της Munich Re επιβεβαιώνει ότι από το 1980 τα σοβαρά καιρικά φαινόμενα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί σε όλο τον κόσμο, ενώ οι πλημμύρες στη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη έχουν από το 1980 διπλασιαστεί.

Λαμβανομένης υπόψη της διάστασή τους οι φυσικές καταστροφές έχουν σημαντική επίδραση γενικότερα στις οικονομίες των κρατών και ειδικότερα στα αποτελέσματα και την κεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτό επηρεάζει, όπως είναι φυσικό, το κόστος των αντασφαλιστικών συμβάσεων και αναδεικνύει ως επιτακτική την ανάγκη πρόληψης.

Όσον αφορά τις αντασφαλιστικές συμβάσεις, οι περισσότερες αντασφαλιστικές δηλώνουν καλά τοποθετημένες και θεωρούν ότι το κόστος των συμβάσεων που συνάπτουν με τους πελάτες τους θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερό. Για τη γερμανική αγορά, ωστόσο, όπου η επιβάρυνση από απαιτήσεις λόγω φυσικών καταστροφών κατά το τρέχον έτος είναι υψηλή, δημιουργούνται ειδικές συνθήκες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις ανανέωσης.

Επιπλέον, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες χρειάζεται να ασχοληθούν περισσότερο με στρατηγικές περιορισμού του κινδύνου, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημιές. Έτσι μπορούν να αποφευχθούν και οι ισχυρές διακυμάνσεις στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστούμε σε τέτοια συμβάντα τώρα. Οι μελέτες δείχνουν με σαφήνεια ότι είναι περισσότερο συμφέρον για τις οικονομίες να επενδύσουν στην πρόληψη από νωρίς και έτσι να αποφευχθούν οι απώλειες», δήλωσε ο Ludger Arnoldussen, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Munich Re. Αλλά και από ανθρωπιστική άποψη τα προληπτικά μέτρα επιβάλλονται. Τα μέτρα πρόληψης μειώνουν την ευαισθησία στην απώλεια, ιδιαίτερα στην περίπτωση των κινδύνων πλημμύρας. Τέτοια μέτρα είναι η δημιουργία πεδίων κατάκλυσης κοντά σε ποτάμια, η διασυνοριακή διαχείριση των ποταμών και, φυσικά, τα ιδιωτικά μέτρα προστασίας.

Οι αντασφαλιστικές διαθέτουν ειδικές λύσεις μεταφοράς κινδύνου για την κάλυψη των επιχειρηματικών κινδύνων που προκύπτουν από αβέβαια και απρόβλεπτα καιρικά συστήματα –για παράδειγμα, για τις ενεργειακές εταιρείες των οποίων ο κύκλος εργασιών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Ειδικότερα, η Munich Re βοηθά τους πελάτες της για τον εντοπισμό και τη διαχείριση των κινδύνων, στη βάση μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης δεδομένων. Οι κίνδυνοι καταγράφονται ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, για να εξασφαλιστεί ότι ακόμη και στα περιφερειακά χαρτοφυλάκια μπορεί με ανάλογο τρόπο να εκτιμηθεί ο κίνδυνος.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας