Διαμεσολαβούντες

Ασφαλιστήρια αυτοκινήτου με το ζόρι

 

Για αθέμιτη άσκηση Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης από διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ, κ. Γιάννης Ρεκλείτης σε επιστολή που απευθύνει στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κων/νο Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Αθανάσιο Σκορδά, και την Τράπεζα της Ελλάδος, Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

 

Στην επιστολή –η οποία κοινοποιείται στους: Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Κ.Ε.Ε.Ε., Κων/νο Λάμπρου, Πρόεδρο Τμήματος Υπηρεσιών ΕΕΑ, ΕΕΑΕ, ΠΟΑΔ, ΠΣΑΣ, ΠΣΣΑΣ, ΣΠΑΤΕ και ΣΕΜΑ– αναφέρονται τα εξής:

 

«Κύριε Υπουργέ, 
Στο Επιμελητήριό μας καταφθάνουν καθημερινά καταγγελίες για παράβαση της νομοθεσίας όσον αφορά μεθοδεύσεις αθέμιτης άσκησης Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης από διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών.

Συγκεκριμένα, μας καταγγέλλεται ότι εξασκούνται αθέμιτες πιέσεις από υπαλλήλους  τραπεζών, που ασκούν αμιγώς ταμειακά καθήκοντα, ώστε κατά τη προσέλευση των προσερχομένων για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας τους πολιτών αυτοί να προβαίνουν σε ασφάλιση του αυτοκινήτου τους.

Η παραπάνω πρακτική παραβιάζει πολλαπλά το νόμο, αφού η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν είναι «συμπλήρωμα αγαθών ή υπηρεσιών», την οποία μπορεί να διαθέτει μια τράπεζα «στα πλαίσια της κυρίας απασχόλησής της…», ενώ, σε καμία περίπτωση τα τέλη κυκλοφορίας δεν αποτελούν τραπεζικό προϊόν. Συναφώς, οι ασκούντες ταμειακά καθήκοντα τραπεζικοί υπάλληλοι δεν είναι δυνατόν να εμφανίζονται και ως Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές, παρά τις ρητές περί αυτού προβλέψεις του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση η με την ευκαιρία της ανατεθείσας από την Πολιτεία είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, μεθόδευση παροχής ασφάλισης του αυτοκινήτου των προσερχομένων για τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, συνιστά συμπεριφορά αθέμιτου ανταγωνισμού, που στρέφεται ευθέως κατά του κλάδου των απασχολούμενων με την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση. Για το λόγο αυτό και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποτροπή παρομοίων συμπεριφορών, με ταυτόχρονη κοινοποίηση των ενεργειών σας αυτών προς το Επιμελητήριό μας.

 

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ  ΡΕΚΛΕΙΤΗΣ»

 

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας