Μελέτες

Ασφαλίσεις Ζωής: Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές οι διαμεσολαβητές

Το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς Ζωής περνά μέσα από τις ασφαλίσεις Υγείας, ενώ αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές παραμένουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που για δεύτερη χρονιά δημοσίευσε η Επιτροπή Ζωής, Υγείας και Συντάξεων της ΕΑΕΕ και περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τους συγκεκριμένους κλάδους.  

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της μελέτης, ο συνολικός κύκλος εργασιών των κλάδων Ζωής, Υγείας και Συντάξεων το 2015 ανήλθε στα €1,8 δις, καταγράφοντας μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το 2014. Στο 1ο εξάμηνο του 2015, ωστόσο, καταγράφηκε αύξηση 15% (η οποία όμως ανατράπηκε ως γνωστόν από την επιβολή των capital controls). Η σωρευτική μείωση από το 2007 είναι της τάξης του 29% (ή €720 εκατ.).

Το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο ήταν €165, ενώ τα συνολικά ασφάλιστρα φτάνουν το 1% του ΑΕΠ.

 

Η Ασφαλιστική Αγορά Ζωής σε αριθμούς

  • Το 76% των προγραμμάτων αφορά σε ατομικά συμβόλαια, ενώ το 24% σε ομαδικά.

 

  • Ως προς τον τύπο ασφάλισης, το 50% αφορά Σύνταξη/αποταμίευση, το 34% Νοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ το 16% Λοιπές καλύψεις.
  • Ως προς τα κανάλια διανομής, 60% των ασφαλίσεων Ζωής προωθείται από F2F (Career & Independent Agency), 31% από δίκτυα bancassurance και 9% από direct και άλλα κανάλια.

Ατομικές Ασφαλίσεις,

  • Tα πρωτεία έχει η νοσοκομειακή περίθαλψη (35%) –η οποία διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά από τα Κανάλια F2F σε ποσοστό 97%– και ακολουθούν: Unit Linked (24%), Επιβίωση/Μικτή (23%), Προσόδων (9%), Συμπληρωματικές καλύψεις (5%) και Ισόβια/Απλή (4%).
  • Το Bancassurance συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του στην προώθηση προγραμμάτων Σύνταξης/Αποταμίευσης, σε ποσοστό 97% (64% G, 36% U/L).

 Ομαδικές Ασφαλίσεις

  • Tα Ομαδικά Συνταξιοδοτικά κατέχουν ποσοστό 34%, και ακολουθούνται από τα Ομαδικά Υγείας (29%), Credit Life (19%), Ομαδικά Ζωής & Ατυχημάτων (18%). Η προώθησή τους μέσω των διαφόρων καναλιών εμφανίζει την ακόλουθη εικόνα: σε ποσοστό 35% οι ομαδικές ασφαλίσεις προωθούνται μέσω Direct/Άλλα Κανάλια και 33% μέσω Bancassurance, ενώ ποσοστά 24% και 9% κατέχουν, αντίστοιχα, τα Independent Agency και Τied/Career Agency.
  • Και στις ομαδικές ασφαλίσεις, Τied/Career Agency και Independent Agency εστιάζουν στην προώθηση προγραμμάτων Νοσοκομειακής Περίθαλψης σε ποσοστά 47% και 53%, αντίστοιχα.
  • Αντίθετα, το Bancassurance προωθεί Credit Life σε ποσοστό 54%, ενώ τα Direct Sales/Άλλα Κανάλια προωθούν προγράμματα Σύνταξης/Αποταμίευσης σε ποσοστό 57%.

Περισσότερα εδώ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας