Άρθρα

Αναδρομή στο 2014

Η εσωστρέφεια της αγοράς και η αγωνία για το μέλλον θα μπορούσαμε να πούμε ότι μονοπώλησαν την ειδησεογραφία του 2014. Οι σχέσεις εταιρειών και διαμεσολαβούντων δοκιμάστηκαν έντονα, στην προσπάθειά τους να προσαρμοστούν στα κελεύσματα μιας τραπεζικής προέλευσης εποπτείας.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αποτυπώνεται στα παραγωγικά και οικονομικά αποτελέσματα και αυτής της χρονιάς, όπως και οι προσπάθειες προσαρμογής στο επερχόμενο Solvency II, ενώ ως πολίτες τούτης της χώρας οι ασφαλιστές παρακολουθούν και αυτοί με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις, περιμένοντας από την Πολιτεία και τα κόμματα να πάρουν θέση στα αγωνιώδη ερωτήματα της Κοινωνίας σχετικά με το μέλλον στις Συντάξεις και την Υγεία.

Ως κλάδος η ασφαλιστική αγορά ούτε και το 2014 κατάφερε, παρόλο που προσπάθησε αρκετά, να εγκαταλείψει την εσωστρέφεια και να πείσει για τον συμπληρωματικό της ρόλο, όχι μόνο στις Συντάξεις και την Υγεία, αλλά και στην ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών, που φέτος, μετά τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τις πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα, προβάλλει περισσότερο από ποτέ επιτακτική.

Υποστηρικτής της εξωστρέφειας η «Α.Α.», μέσα από πλούσια αρθρογραφία, σχόλια και συνεντεύξεις, δεν αρκέστηκε, ούτε το 2014, στο να αφουγκραστεί και να αποτυπώσει τους ρυθμούς μόνο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Αντίθετα, επιχείρησε να κάνει τους θεράποντες της αγοράς μας κοινωνούς με ό,τι συμβαίνει στο ασφαλιστικό “γίγνεσθαι” εκτός συνόρων, επιχείρησε να αποτυπώσει νέα προϊόντα, νέες ανάγκες, τάσεις και προβληματισμούς, που ήδη απασχολούν την ασφαλιστική βιομηχανία σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και σύντομα θα μας απασχολήσουν και εδώ.
Παρακάτω, παραθέτουμε ενδεικτικά θέματα που φιλοξενήθηκαν στην «Α.Α.» τη χρονιά που πέρασε.

Ιανουάριος

  • Κεντρικό θέμα στο πρώτο τεύχος της χρονιάς ήταν η ενδιαφέρουσα μελέτη του καθηγητή κ. Μ. Νεκτάριου, για τις προοπτικές της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Στη μελέτη αυτή η ελληνική ασφαλιστική αγορά οριοθετείται στο πλαίσιο μιας διεθνούς συγκριτικής ανάλυσης 95 χωρών και αναλύεται το γενικότερο πλαίσιο πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών, οι οποίες, όταν συντελεστούν, θα προδιαγράψουν τις τάσεις του μέλλοντος της εγχώριας αγοράς. Επισημαίνονται, επίσης, οι νέοι τομείς ανάπτυξης της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, οι οποίοι θα εξελιχθούν στην επόμενη δεκαετία, και γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις (όλη η μελέτη στην έντυπη έκδοση).
  • Οι κυβερνοκίνδυνοι μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και στην αρθρογραφία του περιοδικού. Ο κ. Andreas Schlayer, Underwriter της Munich Re, έκανε μία ενδιαφέρουσα επισκόπηση των κυρίαρχων μορφών ασφαλιστικής κάλυψης των κινδύνωντης πληροφορικής.
  • Στο ίδιο τεύχος, ο διάλογος για τις Πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ, που είχε ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2013, συνεχίστηκε, με τον κ. Κώστα Λάμπρου να αναρωτιέται: Φερετζές; Μπούρκα; ή φούρκα; (διαβάστε το άρθρο στην έντυπη έκδοση).

Φεβρουάριος

  • Οι Πράξεις 30 & 31 της ΤτΕ συνέχισαν να απασχολούν έντονα και τον Φεβρουάριο εταιρείες και διαμεσολαβητές κι εμείς επιχειρήσαμε να καταγράψουμε το πού συμφωνούν και πού διαφωνούν.
  • Τέλος, στο τεύχος Φεβρουαρίου, και με αφορμή τις καταστροφές από καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα τις πλημμύρες που άρχισαν να πλήττουν διάφορα μέρη της Ελλάδας ήδη από το 2013, αναζητήσαμε πληροφορίες και εμπειρία από τη διεθνή αρθρογραφία, προκειμένου να συμβάλουμε στην πρόληψη και την καλύτερη προετοιμασία για τέτοιου είδους φαινόμενα. (Εκείνη τη στιγμή ούτε που φανταζόμασταν ότι η χρονιά θα έκλεινε όπως άνοιξε: “πλημμυρισμένη”).

Μάρτιος

  • Ο φοροτεχνικός σύμβουλος της  Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος, κ. Ν. Ι. Λάμπρου, “αποκωδικοποίησε” τις διατάξεις της νέας φορολογικής νομοθεσίας, προβαίνοντας σε καίριες επισημάνσεις, που αφορούν ειδικά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.
  • Υπό τον τίτλο «Εποπτεία & Ρυθμίσεις: Σύμμαχος ή Τροχοπέδη;» καταγράψαμε τα όσα ελέχθησαν στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ. Επίτιμος καλεσμένος ο Πρόεδρος της EIOPA, κ. Gabriel Bernardino, ο οποίος συνέστησε να μη βλέπουμε τους ρυθμιστικούς κανόνες ως εμπόδιο. Παρόντες από το πολιτικό προσωπικό, οι κ.κ. Κ. Μητσοτάκης, Γ. Σταθάκης, και Αθ. Σκορδάς. Εκεί, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση, και ο τότε Δ/ντής της ΔΕΙΑ, κ. Σπύρος Ζάρκος.
  • Η παρουσίαση του βιβλίου «Η πρόληψη και η διαχείριση της ασφαλιστικής ζημίας», του κ. Β. Χαρδαλιά (εκδόσεις Financial Forum), στον φιλόξενο χώρο του ΕΙΑΣ, ήταν μία ευκαιρία για μαθήματα ασφαλιστικής ιστορίας, τόσο από τον ίδιο τον συγγραφέα όσο και από τον κ. Νίκο Αδαμαντιάδη.

Απρίλιος

  • Με αφορμή τους σεισμούς στην Κεφαλονιά, ο κ. Αλέξανδρος Turner, Γενικός Διευθυντής της Carpenter Turner, ανέλυσε το φαινόμενο με τις πιθανότερες καταστροφικές συνέπειες στην Ελλάδα. Παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους η πώληση της ασφαλιστικής κάλυψης σεισμού δεν είναι πολύ επιτυχής στη χώρα μας και εξήγησε τη χρησιμότητα των μοντέλων εκτίμησης ζημιών από φυσικές καταστροφές.
  • Οι συμβάσεις συνεργασίας διαμεσολαβητών-εταιρειών, όπως αυτές καθορίζονται από τις Πράξεις 30 και 31 της ΤτΕ, μας απασχόλησαν στο τεύχος Απριλίου. Στο κύριο σχόλιο σημειώναμε, μεταξύ άλλων: «Οι υπερβολές εκατέρωθεν επιδεινώνουν το περιβάλλον. ενδυναμώνουν όσους αμφισβητούν το μέλλον του Θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης. απαξιώνουν τους χειριζόμενους τα πράγματα του οίκου μας και νομιμοποιούν επιφυλάξεις στους καταναλωτές, που πληροφορούνται τα όσα συμβαίνουν».
  • Σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Jose Antonio Sobrino Reikene, Σύμβουλος στη Μονάδα Συμβουλευτικής Κλάδου Αυτοκινήτου της Munich Re, στο ενδιαφέρον άρθρο του που δημοσιεύσαμε, υποστήριξε ότι το κερδοφόρο underwriting προϋποθέτει καλή διαχείριση χαρτοφυλακίου. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα κριτήρια τιμολόγησης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες που μπορούν να διαφοροποιήσουν τις τιμές και τα προϊόντα τους σε σχέση με το προφίλ του πελάτη, είναι σε καλύτερη θέση να κατευθύνουν την παραγωγή τους και εκτίθενται λιγότερο στους κινδύνους ανταγωνισμού από επιχειρήσεις χαμηλού κόστους.

Μάιος

  • «Ο ασφαλιστικός κλάδος ήταν μία άγκυρα που δεν επέτρεψε την επιδείνωση της κρίσης», σημείωνε μεταξύ άλλων ο κ. Peter G. Galanis, Πρόεδρος του Νational Organization of Life and Health Insurance Guaranty Associations (NOLHGA U.S.), στο άρθρο του που δημοσιεύσαμε, στο τεύχος Μαΐου, με τίτλο: «Η δυνατότητα εξυγίανσης μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας». Για τον ίδιο «δεν είναι τυχαίο το ότι ο παραδοσιακός ασφαλιστικός κλάδος είχε την καλή απόδοση που είχε στη διάρκεια της κρίσης». 
  • Ξεπέρασαν τα €6 εκατ. οι αποζημιώσεις που κατέβαλε η ασφαλιστική αγορά για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε η ΕΑΕΕ. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, κ. Ν. Βαγιακάκος, «δυστυχώς τα ασφαλισμένα κτήρια φαίνεται ότι είναι λιγότερο από το 10% των συνολικών κτισμάτων στην Κεφαλονιά. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Πολιτεία, σε συνεργασία με την ασφαλιστική αγορά, να προβεί άμεσα σε σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών των σεισμών, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον».

Ιούνιος

  • Σε μια βραδιά με ιδιαίτερο συμβολισμό, η MetLife Alico γιόρτασε 50 χρόνια επιτυχημένης δραστηριότητας στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη μετονομασία της σε MetLife, στο πλαίσιο του εναρμονισμού της με την παγκόσμια εταιρική ταυτότητα της Εταιρείας, ενώ βράβευσε τους συνεργάτες του Παραγωγικού Δυναμικού, που διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους την περασμένη χρονιά. Ήταν εκεί 1.200 καλεσμένοι, από το Παραγωγικό Δυναμικό και το Διοικητικό Προσωπικό, στελέχη της Εταιρείας από το Περιφερειακό και Παγκόσμιο δίκτυο, συνεργάτες, εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς, κ.ά.
  • Γεγονός που δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε από τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς το HILA-AIDA Summit, φιλοξενήθηκε στην Αθήνα από τις 7-9 Μαΐου. Η θεματική της εκδήλωσης έδωσε την ευκαιρία να θιγούν ζητήματα που απασχολούν έντονα την ελληνική ασφαλιστική κοινότητα αλλά και την κοινωνία, όπως η αξιοπιστία των ασφαλιστικών εταιρειών και ο ρόλος των εγγυητικών κεφαλαίων, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και η διαφάνεια στην τιμολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων.
  • «Οι διαμεσολαβούντες παραμένουν απαραίτητοι» ήταν το συμπέρασμα μιας ακόμα μελέτης, αυτή τη φορά από τη Sigma Swiss Re, που αφορούσε μια αθόρυβη επανάσταση που συντελείται, την ψηφιακή διανομή στην ασφάλιση.

Ιούλιος-Αύγουστος

  • Ο κ. Sergio Balbinot παραμένει για έναν ακόμα χρόνο Πρόεδρος της Insurance Europe, και από τη Μάλτα όπου διεξήχθη το 6ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Ασφαλιστικών Ενώσεων έστειλε σαφές μήνυμα, ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ιδιαιτερότητες του ασφαλιστικού κλάδου.

Στα καθ’ ημάς,

  • ΕΑΕΕ, ΠΟΑΔ και ΠΣΣΑΣ εξέφρασαν τις ενστάσεις τους στη νέα Δ/ντρια της ΔΕΙΑ, κα Ιωάννα Σελινιωτάκη, για το Σχέδιο Πράξης της ΤτΕ για την Επαναπιστοποίηση γνώσεων (αντ)ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.
  • Ο κ. Βασίλης Χαρδαλιάς κατέθεσε πρόταση για την οργάνωση και λειτουργία Κλάδου Ασφάλισης Σωμάτων Πλοίων και Συναφών ασφαλιστικών συμφερόντων.
  • Η Εθνική Ασφαλιστική, στο 29ο Συνέδριο Πωλήσεων, έθεσε στόχο για νέα παραγωγή στις Ασφαλίσεις Ζωής ύψους 30 εκατ.μέσα στο 2014,
  • ενώ η Ορίζων Ασφαλιστική γιόρτασε τα 50 χρόνια λειτουργίας της –λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε την επαναδραστηριοποίησή της και στους κλάδους Ζωής και Υγείας.
  • Τέλος, οι δέκα ασφαλιστικοί σύμβουλοι, που συμμετείχαν για πρώτη φορά στο Ετήσιο Συνέδριο του MDRT, στο Τορόντο, 8-11 Ιουνίου (οι επτά εξ αυτών ως πλήρη μέλη του MDRT, ενώ οι άλλοι τρεις αξιοποιώντας τη διαδικασία Mentoring-Aspirant), μίλησαν στην «Α.Α.» με λόγια ενθουσιασμού για τη συμμετοχή τους και ικανοποίησης για όσες γνώσεις και εμπειρίες αποκόμισαν.

Σεπτέμβριος

  • Απάντηση πήραμε, ωστόσο, από τον Πρόεδρο της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, και τη Δρ. Αγλαΐα Πετσέτη, Client Director στην Aon Benfield Facultative, UK, σε ένα άλλο ερώτημα που θέσαμε: «Γιατί αυξάνεται η ζήτηση Ασφάλισης D&O;».

Οκτώβριος

  • Σε διεθνές επίπεδο, καταγράψαμε τα όσα διημείφθησαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Geneva Association, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού think tank παγκοσμίως. Στη διάρκειά της, Διευθύνοντες Σύμβουλοι των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ομίλων συνδιαλέχθηκαν όχι μόνον μεταξύ τους αλλά και με ηγετικές φυσιογνωμίες εκτός αγοράς, επόπτες, κεντρικούς τραπεζίτες, κ.ά. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνονταν: «Οικονομική  Σταθερότητα και Ρυθμίσεις- Κεφαλαιακά Πρότυπα και αποτελεσματικές ρυθμίσεις», «Ακραία Γεγονότα και Κλιματικός κίνδυνος – Μείωση των καταστροφικών Κινδύνων και Ανθεκτικότητα», «Μακροχρόνιες επενδύσεις – Επενδύοντας στις υποδομές», «Υποασφάλιση – Αξιολόγηση και Ευκαιρίες Ανάπτυξης», θέματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.
  • Πάλι στα καθ’ ημάς, νέες προοπτικές συνεργασίας με τον δημόσιο τομέα Υγείας, που ίσως σηματοδοτήσουν και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΑΕΕ, δημιουργεί η δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία» (ΕΣΑΝ), με ποσοστό 20%, και αντιπροσωπευτικών ενώσεων ασφαλιστικών εταιρειών.
  • Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη της ΕΑΕΕ, κατά το 2013 τα ασφαλιστήρια συμβόλαια επαγγελματικής αστικής ευθύνης ιατρών: αντιπροσώπευαν το 54,4% του πλήθους των συμβολαίων επαγγελματικής ευθύνης, παρήγαγαν το 39,3% των ασφαλίστρων, αποτέλεσαν το 54,2% των περιπτώσεων αποζημίωσης, απορρόφησαν το 55,9% των ποσών αποζημίωσης, αλλά μόλις οι 15.668 από τους 67.500 γιατρούς διέθεταν τέτοιου είδους συμβόλαιο.

Νοέμβριος

  • Το τραγικό ατύχημα στην Εγνατία αποτέλεσε κεντρικό θέμα για τον Νοέμβριο. Ο Πραγματογνώμων, κ. Χρήστος Δ. Γκλαβόπουλος, υποστηρίζει ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, τονίζοντας ότι το συμβάν όπως εξελίχθηκε ήταν σαφώς προβλέψιμο και η πιθανότητα να επέλθει, αν και έπρεπε να εξεταστεί, παρά ταύτα αγνοήθηκε. Για τον ίδιο, το πρόβλημα δεν είναι ποιος φταίει, αλλά τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναγίνει.
  • Το Agency αναδείχτηκε πρώτο κανάλι διανομής στον κλάδο Ζωής το 2013,  στην έρευνα που διεξήγαγε η Επιτροπή Ζωής, Συντάξεων & Υγείας της ΕΑΕΕ. Από αυτή την έρευνα, που εξασφαλίσαμε και δημοσιεύσαμε ολόκληρη, η αγορά είχε την ευκαιρία να εξαγάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τη συνεισφορά κάθε δικτύου διανομής, τόσο συνολικά όσο και σε καθέναν από τους κλάδους ασφάλισης Ζωής, αλλά και να έχει ταυτόχρονα συνολική και επιμέρους εικόνα των ασφαλίσεων Ζωής στη χώρα μας.

Δεκέμβριος

  • «Πειρατεία ή Ανταγωνισμός στις Ασφάλειες» ήταν ο τίτλος του κεντρικού μας σχολίου, στο τελευταίο τεύχος για το 2014. Αφορμή, τόσο κείμενο του ΕΕΑ, στο οποίο καταγγέλλεται «το αθέμιτο κυνήγι πελατών από τα όργανα των τραπεζών και κάποιων ασφαλιστικών εταιρειών», όσο και η Ημερίδα που διοργάνωσαν Επιμελητήρια και Σύλλογοι Διαμεσολαβούντων στη Θεσσαλονίκη, για την Ημέρα Ιδιωτικής Ασφάλισης, όπου εθίγη το ίδιο θέμα.  
  • Καθώς η συζήτηση γύρω από την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών έναντι σεισμού στην Ελλάδα συνεχίζεται, επιλέξαμε στο ίδιο τεύχος να φιλοξενήσουμε τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Carpenter Turner, σχετικά με τις στάσεις και τις απόψεις των κατοίκων της Κεφαλονιάς σε ζητήματα ασφάλισης κατοικίας έναντι σεισμού.
  • Στο ίδιο διάστημα, το ΣτΕ αποφάσιζε για τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ ότι το Εγγυητικό Κεφάλαιο, κι όχι το Ελληνικό Δημόσιο, είναι εκείνο που “καλείται” να αποκαταστήσει τη ζημιά που υπέστησαν, αφού βέβαια ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης της Εταιρείας.

Το 2014 επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν την «Α.Α.» για να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, είτε μέσω συνεντεύξεων είτε μέσω άρθρων και τοποθετήσεων, οι κ.κ.:

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας