Εταιρείες

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Τα capital controls εξανέμισαν την αύξηση στην παραγωγή

Με αφορμή τη μελέτη της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων πενταμήνου 2015, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΑΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΩΝ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟΥ 2015

«Η ελληνική ασφαλιστική αγορά από το Μάρτιο έως και το Μάιο του 2015 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) μετά από μια παρατεταμένη περίοδο με αρνητικό πρόσημο στην εξέλιξη της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων λόγω της οικονομικής κρίσης, πέρασε σε αύξηση. Η αύξηση αυτή, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το α΄ πεντάμηνο του έτους, ήταν 1,7% και οφειλόταν στις Ασφαλίσεις Ζωής (+18,2%), συγκεκριμένα δε στα ασφαλιστικά προγράμματα συνδεδεμένα με επενδύσεις (τύπου unitlinked). Οι Γενικές Ασφαλίσεις συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, που ξεκίνησε το 2010, και έκλεισαν με -11% το πεντάμηνο.

Ήδη, όμως, ακόμα και αυτή η  μικρή αύξηση εξανεμίζεται καθώς η  πρόσφατη εφαρμογή των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων (capitalcontrols) θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στην προώθηση των προγραμμάτων τύπου unitlinked, και όχι μόνο,  που συνέβαλαν θετικά στην εξέλιξη της παραγωγής ασφαλίστρων και σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα αρνητικό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, επηρεάζει δυσμενώς την πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα δε μπορεί να λειτουργήσει με κλειστά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η εξεύρεση άμεσης λύσης και η επίλυση του αδιεξόδου στο οποίο έχει επέλθει η Ελλάδα αποτελούν επιτακτική ανάγκη.»

Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου
Πρόεδρος Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας