Διεθνή

Έως 900 εκατ. οι ασφαλισμένες απώλειες στη Χιλή

Μεταξύ US$600-900 εκατ. θα ανέλθουν οι ασφαλισμένες απώλειες από τον σεισμό των 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Χιλή, στις 16 Σεπτεμβρίου, εκτιμά η εταιρεία καταστροφικών μοντέλων AIR Worldwide, σε ανακοίνωσή της στις 21 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch έκαναν λόγο για ασφαλισμένες απώλειες ύψους US$500 εκατ. ή λιγότερο, με τις απώλειες καθαρής σώρευσης των πρωτασφαλιστών να είναι  πολύ χαμηλότερες, λόγω της ισχυρής αντασφαλιστικής προστασίας του κλάδου.  

Σύμφωνα με τις χιλιανές αρχές, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό, που έγινε αισθητός μέχρι το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, 3.000 χλμ. μακριά. Ο κύριος σεισμός, ο οποίος ακολουθήθηκε από πολλούς ισχυρούς μετασεισμούς, προκάλεσε ένα τσουνάμι με κύματα ύψους μέχρι ένα μέτρο, που έφτασε μέχρι τα νησιά της Χαβάης.

Το υψηλότερο κύμα τσουνάμι, πέντε περίπου μέτρων, αναφέρθηκε στο λιμάνι της πόλης Coquimbo. Συντρίμμια και αλιευτικά σκάφη εσωτερικής ναυσιπλοΐας βρέθηκαν να πλέουν στο κέντρο της πόλης, όπου πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις. Η πόλη της Illapel, που βρίσκεται ανατολικά του επικέντρου του σεισμού, υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα.

Η περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός (βορειο-κεντρικά της χώρας) έχει σχετικά χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, σε σύγκριση με το επίκεντρο του τελευταίου μεγάλου σεισμού που έπληξε τη χώρα, το 2010, και ως εκ τούτου αναμένεται ότι οι ζημίες από το τσουνάμι θα είναι λιγότερο καταστροφικές. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του σεισμού και του τσουνάμι θα είναι εκτεταμένες σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα, δρόμους, υποδομές και ευαίσθητους τομείς της οικονομίας (γεωργία, μεταλλουργία, αλιεία).

Σύμφωνα με τον ONEMI (Oficina Nacional de Emergencia del Ministerio del Interior y Seguridad Pública), τον οργανισμό της Χιλής που είναι αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, περισσότερα από 400 κτήρια κατοικιών έχουν καταστραφεί, ενώ 700 υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού στον κόσμο, και πολλά ορυχεία επλήγησαν από τον σεισμό.

Με βάση εκτιμήσεις της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, οι συνολικές οικονομικές απώλειες μπορεί να κυμανθούν από US$100 εκατ. μέχρι US$1 δις, και ο Fitch αναμένει ότι τα πραγματικά αποτελέσματα μπορεί να είναι αρκετά ψηλότερα.

 

Θα επηρεαστούν οι ασφαλιστικές εταιρείες;

Ο Fitch δεν αναμένει να επηρεαστεί η βαθμολογία των ασφαλιστικών εταιρειών της Χιλής από το συμβάν, καθώς πιστεύει ότι η ασφαλιστική βιομηχανία πιθανόν να είναι σε θέση να απορροφήσει τις ζημιές.

 «Ακόμα κι αν η χιλιανή αντασφαλιστική κάλυψη είναι υγιής και με περιορισμένο κίνδυνο των αντισυμβαλλομένων, ο πρόσφατος σεισμός έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα το τρέχον έτος (πλημμύρες στα βόρεια και ηφαιστειακές εκρήξεις στο νότο). Αυτά τα γεγονότα έχουν πιέσει την προβλεπόμενη κερδοφορία των ασφαλιστών για το 2015 στο τέλος του έτους και την επανεγκατάσταση των δυνατοτήτων αντασφαλιστικής κάλυψης καταστροφών, λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη συχνότητά τους κατά την περίοδο της αντασφαλιστικής κάλυψης», επισημαίνεται σχετικά.

Η Fitch αναμένει ότι το μεγαλύτερο μέρος των απαιτήσεων θα το αναλάβουν αναγνωρισμένοι διεθνείς αντασφαλιστές με μεγάλη πιστοληπτική ικανότητα, οι οποίοι διαθέτουν και την ικανότητα και την προθυμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε εύθετο χρόνο. Ο Οίκος εκφράζει, επίσης, τη σιγουριά για τη διαθεσιμότητα των αντασφαλιστών να παρέχουν προκαταβολές σε μετρητά, για να διευκολύνουν τις πληρωμές των απαιτήσεων και έτσι να αποφύγουν τις πιέσεις ρευστότητας του κλάδου (που προκαλείται από ενδεχόμενες αναντιστοιχίες μεταξύ απαιτήσεων καταβολής και είσπραξης μετρητών από αντασφαλιστές) ή την πίεση για κεφαλαιακή επάρκεια του κλάδου.

Οι διεθνείς αντασφαλιστές, ιστορικά, έχουν μπορέσει να ανταποκριθούν με ταχύτητα στις πληρωμές των υποχρεώσεών τους όταν συμβαίνουν καταστροφικά γεγονότα, όπως αποδείχθηκε μετά από τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της Χιλής, το 2010. Η Fitch αναμένει ότι οι σχετικές δαπάνες της πρόσφατης καταστροφής θα μπορούσαν εύκολα να απορροφηθούν από τους διεθνείς αντασφαλιστές.

Η χιλιανή ασφαλιστική βιομηχανία υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις σε σύγκριση με παρόμοιες περιοχές υψηλού κινδύνου. Οι  ξένες ασφαλιστικές εταιρείες κατέχουν ένα υψηλό ποσοστό των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στους κλάδους κατά ζημιών (61,5% των ακαθάριστων ασφαλίστρων στις 15 Ιουνίου). Αυτό τονίζει τη σημασία των ξένων ασφαλιστικών ομίλων, όπως η Mapfre, η RSA, η Zurich, η Liberty Mutual, η Santander, η Cardif, η Chubb και η Ace, μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών. Η σημαντική παρουσία ισχυρών διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών στη Χιλή δείχνει την ικανότητα και την τάση για τις θυγατρικές πολυεθνικών ασφαλιστικών να λαμβάνουν υποστήριξη από τις μητρικές τους εταιρείες, εφόσον απαιτείται. Οι περισσότερες τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες διατηρούν, κατά την άποψή του οίκου Fitch, σταθερή αντασφαλιστική προστασία για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, και οι περισσότερες από αυτές εξακολουθούν να συνδέονται με τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της χώρας. Οι 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες ζημιών αντιπροσωπεύουν το 84,6% των ακαθάριστων ασφαλίστρων, σύμφωνα με στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2015.

Η ασφάλιση περιουσίας και οι τεχνικές ασφαλίσεις, που είναι οι περισσότερο εκτεθειμένοι σε σεισμό και σε τσουνάμι κλάδοι, αντιπροσωπεύουν το 37,2% των ακαθάριστων εσόδων από ασφάλιστρα, σύμφωνα με στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2015. Ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο το 19,9% των καθαρών δηλωθέντων ασφαλίστρων. Η διακράτηση ασφαλίστρων για τους  εν λόγω κλάδους παραμένουν στο εύρος του 25% έως 35%. Η αντασφαλιστική προστασία για τους διακρατημένους κινδύνους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκθεση των ιδίων κεφαλαίων σε ένα μέγιστο επίπεδο του 5% για τις μεγαλύτερες οντότητες που εκτίθενται όταν συμβαίνουν καταστροφικά γεγονότα. Ωστόσο, η μέση έκθεση των ιδίων κεφαλαίων παραμένει γύρω στο 2%, με μεγαλύτερη μεταβλητότητα για το κόστος της αντασφαλιστικής επανεγκατάστασης.

Ενώ η Fitch αναμένει ότι οι αξιώσεις θα οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες, ως αποτέλεσμα του σεισμού και του τσουνάμι, οι βαθμολογίες που δόθηκαν στις ασφαλιστικές εταιρείες ζημιών δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά. Οι τρέχοντες δείκτες μόχλευσης της βιομηχανίας θα παραμείνουν εντός των δεσμευμένων ορίων, επιπλέον των επιπέδων έντασης της κεφαλαιοποίησης και της επάρκειας των αποθεματικών. Η βιομηχανία δύναται να χειριστεί την αυξημένη μόχλευση, αλλά αυτό το αποτέλεσμα θα είναι προσωρινό και περιορίζεται από τα κανονιστικά όρια με ανώτατο όριο τις 5 φορές.

Η προκαταρκτική γνωμοδότηση της Fitch είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και ο οργανισμός θα εκδώσει ένα εκτενέστερο σχόλιο όσον αφορά τις απώλειες κατά τις προσεχείς ημέρες.

Εγγραφείτε στο NewsLetter μας